Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

 


Εθνικός Σχολικός Αθλητικός Χάρτης και δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας

Στον εκπαιδευτικό χάρτη επιστρέφουν τα αθλητικά σχολεία που καταργήθηκαν το 2011 σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που σύστησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

00:00
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
ADVERTISEMENT

Θυμίζουμε ότι τα Αθλητικά Σχολεία  καταργήθηκαν το 2011 μετά από σχεδόν 30 έτη λειτουργίας τους και οι πάνω από 12.000 μαθητές τους απορροφήθηκαν σε άλλα σχολεία. 

Το πόρισμα προβλέπει τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα μελετηθεί ποια σχολεία θα μετατραπούν σε αθλητικά, ενώ τα κριτήρια εισαγωγής θα είναι η πορεία κάθε υποψηφίου στον αθλητισμό αλλά και οι επιδόσεις του στα μαθήματα.

Θα συνταχθεί ένας χάρτης για μαθητές με υψηλές αποδόσεις και σε ποια αθλήματα –ο Εθνικός Σχολικός Αθλητικός Χάρτης, όπως τον ονομάζει το πόρισμα-, που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό των αθλητικών σχολείων.

Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας τους τοποθετείται το σχολικό έτος 2025-2026. Βέβαια, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία ώστε να λειτουργήσουν τα αθλητικά σχολεία στις 13 περιφέρειες, το πόρισμα προτείνει να λειτουργήσουν πιλοτικά δύο αθλητικά γυμνάσια κοντά στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα και το Καυταντζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ώστε οι μαθητές να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις τους.

Εκτός από τα μαθήματα, ομοσπονδιακοί προπονητές θα βοηθούν τα παιδιά στην προπόνησή τους. Για την αύξηση των ωρών της γυμναστικής στα σχολεία, καθώς και για τα αμιγώς αθλητικά σχολεία θα προσληφθούν επιπλέον γυμναστές – πόσο μάλλον που οι ώρες φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία θα ανατεθούν σε γυμναστές.

Η επιτροπή

Τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για κατάθεση πρότασης σχετικά με την ίδρυση, δομή, οργάνωση και λειτουργία Αθλητικών Σχολείων και Τμημάτων, είχε αποφασίσει στην αρχή του έτους ο υπουργός Παιδείας.

Τα Μέλη της Ομάδας Εργασίας

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας είχε οριστεί ο Δημήτριος Κερερές, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής της Γενικής Γραμματείας Σπουδών ΠΕ και ΔΕ του ΥΠΑΙΘΑ. Τα μέλη:

 Γρηγοριάδης Δημήτριος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ)

 Κάκκος Βασίλειος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του ΥΠΑΙΘΑ

 Καρτερολιότης Κωνσταντίνος, κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αθηνών (ΣΕΦΑΑ)

 Ματάκης Στέφανος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Τεχνικός Σύμβουλος ΣΕΓΑΣ

 Ντίζος Χριστόφορος, συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 Τάμπαλης Κωνσταντίνος, επίκουρος καθηγητής ΣΕΦΑΑ Αθηνών

 Στυλιανός Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, αποσπασμένος σε θέση συνεργάτη στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ, ως εμπειρογνώμονας

 Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Καθηγητής, Εσωτερικό Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Παν/μίου Πελοποννήσου, Διευθυντής «Εργαστηρίου Οργάνωσης Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής» Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

 Γεώργιος Τζέτζης, Καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Α.Π.Θ.

 Γεώργιος Δεστές, Διευθυντής του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής»

 

Δείτε το ΦΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: