Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

 

Πανελλαδικές: Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με μια μικρή πιθανότητα την Πέμπτη η Δευτέρα

Στα σχέδια της Ν. Κεραμέως είναι να συνταχθεί νέος ακαδημαϊκός χάρτης μέχρι τα Χριστούγενα - Στα “σκαριά” η θεσμοθέτηση τετραετών τμημάτων
Δημοσίευση: 24/08/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων, ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δοθούν στη δημοσιότητα μεθαύριο Πέμπτη ή την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Στη Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας , αυτές τις ημέρες,  γίνονται οι διασταυρώσεις των αποτελεσμάτων.

Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos από τον αλγόριθμο που έχει "τρέξει  , μέχρι σήμερα, το υπουργείο Παιδείας κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις:

Α. Συνολικά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής  θα δημιουργήσει  πρόβλημα σε 150 τμήματα (το 1 στα 3 τμήματα δηλαδή, καθώς συνολικά τα τμήματα είναι 450).

Β. Από αυτά:

  •     τα 50  τμήματα θα  έχουν σοβαρό πρόβλημα , καθώς  ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθεί θα είναι μετρημένος στα δάχτυλα.
  •     τα  υπόλοιπα 100 θα έχουν μικρό πρόβλημα , καθώς οι θέσεις  που θα μείνουν κενές θα είναι λίγες.

Γ. Ένα στοιχείο που προκύπτει ακόμη είναι ότι ανάμεσα στα 50 τμήματα με σοβαρό πρόβλημα, υπάρχουν και κάποια της Αττικής.

Στα σχέδια της Ν. κεραμέων είναι να συνταχθεί   νέος ακαδημαϊκός χάρτης μέχρι τα Χριστούγεννα - Στα “σκαριά” η θεσμοθέτηση τετραετών τμημάτων

Στο μεταξύ ο Σεπτέμβρης φέρνει “ζυμώσεις” μεταξύ της  Ν. Κεραμέως και Πρυτάνεων για τα 50 τμήματα που “καίγονται” από την ΕΒΕ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τα 37 του “Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Παιδείας,μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων,  αναμένεται να ζητήσει από τους Πρυτάνεις εισηγήσεις για τα τμήματα που θα έχουν μικρό αριθμό πρωτοετών φοιτητών.

Προτεραιότητα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως είναι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Η υπουργός ζήτησε επισήμως  από τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις  προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Τμήματα δύο "ταχυτήτων" μέσα στα Πανεπιστήμια

Στα σχέδια της υπουργού Παιδείας είναι η  δημιουργία  τετραετών τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα Πανεπιστήμια .

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, εγκαταλείφθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως το αρχικό σχέδιο δημιουργίας τριετών τμημάτων μέσα στα Πανεπιστήμια, το οποίο περιλαμβάνεται  στο τρισέλιδο κυβερνητικό προγραμματισμό για τη παιδεία για το έτος 2021.

Ακολουθεί απόσπασμα για τα τριετή τμήματα από το τρισέλιδο Σχέδιο της Κυβέρνησης:


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο, διότι:

Πρώτον: Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια, και

Δεύτερον: Η δημιουργία των τριετών τμημάτων θα αποδυνάμωνε τα ΙΕΚ , στα οποία το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να δώσει ειδικό βάρος στην αναβάθμισή τους.  

Μάλιστα για να δώσει κύρος στα ΙΕΚ η υπουργός Παιδείας θεσμοθέτησε από φέτος δεύτερο Μηχανογραφικό για τους μαθητές της Γ Λυκείου , το οποίο  περιλαμβάνει μόνο ειδικότητες των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση  επιδίωκε :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης”  από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα τριετή τμήματα θα είχαν  τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή  των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η δημιουργία των τμημάτων θα προέκυπτε από δύο πηγές:

Α. Τη  μετατροπή  ήδη λειτουργούντων τμημάτων που δεν θα έχουν φοιτητές, λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα έδινε  κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητούσε  τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: