Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για το άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, τα μέτρα για το πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στη σχολική καθημερινότητα εν μέσω κορονοϊού έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Η επάνοδος στις σχολικές αίθουσες αναμένεται να γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ υποχρεωτικά θα είναι δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Την ίδια ώρα, ειδικοί τονίζουν ότι το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας είναι ασφαλές και συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να προσέρχονται στη σχολική αίθουσα.
Τα δύο self test διατίθενται δωρεάν από το κράτος και πρέπει να δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους
Παράλληλα, όπως επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, πριν λίγες ημέρες, «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».
Υπάρχει μέριμνα, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, για να μη μείνει κανένα κενό σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν καθηγητές. «Οι αναπληρωτές που κάνουν τις δηλώσεις στην πλατφόρμα δηλώνουν και εάν θέλουν να είναι πλήρως ή μερικής απασχόλησης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου σε ό,τι αφορά 3μηνες συμβάσεις για κάλυψη κενών λόγω COVID» ανέφερε.
«Οι εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα έχουν πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασθέντες θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους θα είναι υποχρεωμένοι με δική τους ευθύνη να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους μαθητές άνω των 12 ετών, η διαφορά είναι ότι τα παιδιά θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό τεστ» είπε.
«Για τους εκπαιδευτικούς με δική τους ευθύνη είναι ξεκάθαρο» απάντησε η υφυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρώνουν από την «τσέπη» τους τα τεστ οι ανεμβολίαστοι.
Τι γίνεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος
Σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή, διαφοροποιημένα θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναφορικά με την περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική τάξη.
Παράλληλα επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως το προηγούμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως αυστηρά πρωτόκολλα θα ισχύουν και για τα φροντιστήρια.
Παρόμοια μέτρα και στα πανεπιστήμια
Ταυτόχρονα, παρόμοια μέτρα θα ισχύουν και για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο προβλέπουν οι ανεμβολίαστοι φοιτητές να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα για να μπορούν να μεταβούν στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Τα τεστ πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή, η οποία θα φτάνει τα 10 ευρώ ανά τεστ.
Ο φοιτητής θα αποδεικνύει ότι έκανε το τεστ με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις πανεπιστημιακές αρχές.
«Οι φοιτητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νοσήσεως ή τεστ. Για να διευκολυνθούν οι φοιτητές, στα μεγάλα πανεπιστήμια θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Σε κάποια ΑΕΙ θα υπάρχουν και μόνιμες δομές για παροχή εμβολίων. Στα μικρά πανεπιστήμια, όπου δεν θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με προτεραιότητα στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής», επισήμανε στο Mega ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
Ακόμα, τα ίδια μέτρα που ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα ισχύουν και για τους καθηγητές ΑΕΙ.
Εκπαιδευτικοί: «Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων»
Στο ίδιο πλαίσιο, δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητούν τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων.
«Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία», ζητά μεταξύ άλλων ο ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη».
«Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός», απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστράτιου και ΣΕΠΕ Λήμνου.
Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσε και πλήθος άλλων σωματείων.
Ειδικοί: Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων - Προτροπή σε εμβολιασμό
Παράλληλα, την πεποίθηση πως θα λειτουργήσει καλά το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως δήλωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, «έχουμε την εμπειρία πλέον μετά τον Απρίλιο που τα self test λειτούργησαν καλά και ότι από την στιγμή που θα γίνονται 2 τεστ τα μοντέλα προβλέπουν ότι επιδημικότητα θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα».
Παρόλα αυτά, φάνηκε σίγουρος πως θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των μαθητών 12-17 ετών, προκειμένου να μην κλείσουν τα σχολεία και η σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά.
«Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή», δήλωσε στο Mega συγκεκριμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου