Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Οι νέοι του 4ου Γυμνασίου Βόλου εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούν να αλλάξουν τον μικρόκοσμό τους, βάζοντας προμετωπίδα των αγώνων τους την αλληλεγγύη
Δημιούργησαν μία αίθουσα αλληλεγγύης, στην οποία συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και με περισσή διακριτικότητα τα διανέμουν σε οικογένειες συμμαθητών τους που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως αναφέρει το magnesianews.gr. Η δράση τους αυτή, που έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, βραβεύτηκε από το Χαμόγελο του Παιδιού σε μια συγκινητική διαδικτυακή εκδήλωση.
Στην Ελλάδα της κρίσης, ο Βόλος κατείχε μία θέση ανάμεσα στις πόλεις με την υψηλότερη ανεργία. Η συνοικία της Νεάπολης, εργατική ως επί το πλείστον, έβλεπε δεκάδες οικογένειες να μένουν χωρίς δουλειά κι αυτό είχε αντίκτυπο στα παιδιά τους, που πήγαιναν σχολείο.
Οι νέοι του 4ου Γυμνασίου Βόλου, που εδρεύει στη Νεάπολη, πριν από πέντε χρόνια πήραν πρωτοβουλία να ξεκινήσουν να οργανωθούν και να στηρίξουν τους συμμαθητές τους που είχαν ανάγκη. Δημιούργησαν μία αίθουσα αλληλεγγύης και σε συνεργασία με τους γονείς τους και όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ενίσχυαν την αίθουσα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί μία οικογένεια.
4o-gymnasio-boloy.jpg
Η προσπάθεια των μαθητών έφερε και την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, καθώς επιχειρήσεις και έμποροι μαθαίνοντας τη δράση αυτή, προσέφεραν με τη σειρά τους διάφορα προϊόντα. Στην αλυσίδα αυτή μπήκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, ο Δήμος Βόλου μέσω του κυλικείου και η κουζίνα αλληλεγγύης, δίνοντας πρωινό και δεκατιανό στους μαθητές που είχαν ανάγκη.
«Ήταν μία πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου, όλων των μαθητών που στηρίχθηκε πολύ και απ΄όλους τους εκπαιδευτικούς. Μετά από το πρώτο διάστημα, την αίθουσα αλληλεγγύης την ανέλαβαν και την οργάνωναν μόνο οι μαθητές και σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση κάθε τμήμα του σχολείου έβαζε και νέα προϊόντα. Έδιναν και δίνουν σε οικογένειες, ρούχα, τρόφιμα, τενεκέδες με λάδι», είπε στο magnesianews.gr ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Βαρνάβας, ο οποίος σημείωσε πως στηρίζονται 10-12 οικογένειες μαθητών συστηματικά.
Η όλη δράση και φυσικά η επίδοση των προϊόντων γίνεται με απόλυτη εχεμύθεια με τους εκπαιδευτικούς να προσεγγίζουν τις πληττόμενες οικογένειες και σε ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο να καλούν κάθε οικογένεια για να λάβει όσα πράγματα έχει ανάγκη.
ert.jpg
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου δείχνουν με τον πιο άμεσο, ξεχωριστό και ουσιαστικό τρόπο, πως μπορούν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους ξεκινώντας από τους ίδιους τους συμμαθητές τους, τις οικογένειές τους και κινητοποιώντας μια ολόκληρη συνοικία.
Η βράβευση των μαθητών της προσφοράς
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βόλου διακρίθηκαν από το YouSmile και το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλαίσιο των 4ων μαθητικών βραβείων «YouSmile Awards», λαμβάνοντας το πρώτο πανελλήνιο βραβείο για την εθελοντική τους προσφορά σε συμμαθητές τους, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στις δράσεις των βραβείων συμμετείχαν 6500 μαθητές από 90 σχολεία όλης της χώρας.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση απονομής βραβείων, την οποία παρουσίασε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, βραβεύτηκαν παιδιά- μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα των οποίων οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά και ενήλικες. Τα βραβεία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως να συμμετάσχει στην εκδήλωση και να εξάρει τη συμμετοχή των παιδιών και τη στήριξή τους από τους εκπαιδευτικούς.
Η βράβευση του 4ου Γυμνασίου έγινε από τον γνωστό παρουσιαστή Σάββα Πούμπουρα, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία αυτή των μαθητών του σχολείου.
Ευχαρίστησαν το διευθυντή τους, τους εκπαιδευτικούς που τους καθοδήγησαν, το Σύλλογο Γονέων που με εκδηλώσεις του συγκέντρωνε χρήματα για τους αδύναμα οικονομικούς μαθητές και τις οικογένειές τους, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που στήριξαν την προσπάθειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: