Κυριακή 15 Απριλίου 2018

«Αδελφοποίηση σχολείων»: Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αυστραλία για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας

Δημοσίευση: 13/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Τη μοναδική εμπειρία του ταξιδιού στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας βίωσαν 22 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Βούλας κατά το διάστημα 11-21 Μαρτίου 2018.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το Alphington Grammar School και αποτελεί την κορυφαία στιγμή της τετραετούς συνεργασίας των δύο σχολείων. Αρχηγός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν η Δρ. Κασκαντάμη Μαρία, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βούλας και συνοδοί η κ. Γαρδίκη Ιωάννα, Υποδιευθύντρια και η κ. Μεθοδίου Αγγελική, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τη συνεργασία της Δρ. Βίβιαν Νίκου, Διευθύντριας του  Alphington Grammar School και της κ. Χριστίνας Δεσποτέρη, μέλους της Επιτροπής Μνήμης Λήμνος – Καλλίπολη και της Κεντρικής Επιτροπής Αδελφοποίησης Αυστραλίας, η οποία είναι αυτή που έφερε σε επικοινωνία τα δύο σχολεία.
Το πρόγραμμα ήταν πολύ πλούσιο και συνδύαζε τα αξιοθέατα της πόλης και της φύσης, αλλά και την επαφή με τους μαθητές του Alphington Grammar School και τους Έλληνες της Μελβούρνης.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη Βουλή της Βικτώριας από βουλευτές ελληνικής καταγωγής, έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, επισκέφθηκαν το μνημείο Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης αφιερωμένο στους νεκρούς Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς Στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης το 1915, καθώς και το Μνημείο των Πεσόντων Αυστραλών Στρατιωτών, γνώρισαν τη φύση της περιοχής κάνοντας βόλτα στο βουνό με το γραφικό τρενάκι και ακολουθώντας τον «Μεγάλο Δρόμο του Ωκεανού» δίπλα στις ακτές του Ινδικού, συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες μαζί με τους Έλληνες μαθητές του «αδελφού» σχολείου Alphington Grammar School, πήραν μέρος στην καμπάνια των Ελλήνων της Αυστραλίας «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο», «φιλοξενήθηκαν» από τον επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, την Ελληνική Κοινότητα του Dandenong και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών.
Οι Έλληνες της Αυστραλίας ζήτησαν από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βούλας να μεταφέρουν το μήνυμα ότι δεν ξεχνούν την πατρίδα, νοιάζονται γι΄ αυτήν και προσπαθούν μέσα από τις παραδόσεις και την ελληνορθόδοξη θρησκεία  να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα.
Πληροφορίες για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων αλλά και για το εκπαιδευτικό ταξίδι του 1ου Γυμνασίου Βούλας στη Μελβούρνη μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιοhttp://blogs.sch.gr/voulamelbourne .

Δεν υπάρχουν σχόλια: