Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία των Καλλιτεχνικών Λυκείων - Σε ΦΕΚ η Υ.Α


Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Απρίλιος, 2018 - 21:53 | Στην Κατηγορία: 
Αναλυτικά
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, την Παρασκευή 20/4, η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τη λειτουργία των Καλλιτεχνικών Γενικών Λυκείων.
Στην απόφαση καθορίζονται τα ζητήματα που αφορούν στις μετεγγραφές μαθητών, τις κατατακτήριες και την εξεταστέα ύλη ανά τάξη.
Πιο αναλυτικά:
Α. ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
1. Μετεγγραφές μαθητών σε οποιαδήποτε τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου, από άλλο Καλλιτεχνικό Λύκειο πραγματοποιούνται:
Α. έως τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι επτά (27) μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης, αν ο πίνακας επιλαχόντων έχει εξαντληθεί πριν από την 31η Οκτωβρίου,
Β. έως τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι επτά (27) μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης και εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο των είκοσι πέντε (25) από τον πίνακα επιλαχόντων έως την 31η Οκτωβρίου και
Γ. μετά την 31η Οκτωβρίου έως τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι επτά (27) μαθητών σε κάθε τμήμα τάξης.
2. Εφόσον οι αιτήσεις για μετεγγραφή είναι περισσότερες από μία, οι μετεγγραφές γίνονται με σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης μετεγγραφής του ενδιαφερομένου στο Καλλιτεχνικό Λύκειο.
3. Ο μαθητής που, ενώ φοιτά σε τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου, αποφασίζει για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς, να μετεγγραφεί σε Σχολείο Γενικής Παιδείας, δύναται, εφόσον το επιθυμεί, να επανεγγραφεί στην αντίστοιχη τάξη του Καλλιτεχνικού Λυκείου υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παρέλθει δύο μήνες από την αρχική αίτηση μετεγγραφής του και εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μαθητών στην τάξη σύμφωνα με τα ανωτέρω. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα χρονικά όρια που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις για τις μετεγγραφές.
Β. ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΑΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΑΞΗ
1. Εφόσον προκύψουν κενές θέσεις στις Α΄ και Β΄ τάξεις Καλλιτεχνικού Λυκείου από μετεγγραφή, απομάκρυνση μαθητών ή οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε αυτές οι κενές θέσεις συμπληρώνονται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων που πραγματοποιούνται εντός του τρίτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους.
2. Με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται έως την 12η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, μετά από σχετική εισήγηση του Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου, προκηρύσσονται οι τυχόν κενές θέσεις στις τάξεις Α΄ και Β΄ τάξεις του Καλλιτεχνικού Λυκείου.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων γονέων-κηδεμόνων μπορούν να υποβληθούν από την ημέρα της προκήρυξης των κενών θέσεων και έως και 3 (τρεις) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε μια ή δυο κατευθύνσεις.
Σε περίπτωση που ένας μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε δύο κατευθύνσεις, τότε ο γονέας/κηδεμόνας του υποβάλλει διαφορετική αίτηση για κάθε κατεύθυνση.
Όσον αφορά την κατεύθυνση Χορού, οι γονείς/κηδεμόνες μαζί με την αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής πρέπει να προσκομίσουν Ιατρικές Βεβαιώσεις υγείας και καλής φυσικής/ορθοπεδικής κατάστασης από Παθολόγο/Παιδίατρο και από Ορθοπεδικό γιατρό, στις οποίες θα αναφέρεται η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών στην κατεύθυνση Χορού των Καλλιτεχνικών Λυκείων.
3. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται από Επιτροπή Κατατακτηρίων Εξετάσεων που ορίζεται με απόφαση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του Διευθυντή του Καλλιτεχνικού Σχολείου και εισήγηση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης.
Οι Επιτροπές Επιλογής Μαθητών στα Καλλιτεχνικά Λύκεια είναι τριμελείς και αποτελούνται από καθηγητές (μόνιμους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους) του Καλλιτεχνικού Σχολείου ή όμορου σχολείου ή σχολής, εκπαιδευτικού ιδρύματος, Α.Ε.Ι., οι οποίοι διδάσκουν μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας ή Σχολικό σύμβουλο της αντίστοιχης ειδικότητας ή Μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων. Σε περίπτωση συμμετοχής Συμβούλου ή Μέλους της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων, αυτοί θα ορίζονται ως Πρόεδροι.
Η σύνθεση της επιτροπής: Πρόεδρος, μέλη, γραμματέας, αναπληρωματικό μέλος, θα αναγράφεται στην απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Σύνθεση επιτροπών:
α) Στην Κατεύθυνση Εικαστικών Τεχνών: Τρεις (3) εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ08 – Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ως γραμματέας. Ο γραμματέας δεν έχει δικαίωμα βαθμολόγησης.
β) Στην Κατεύθυνση θεάτρου – Κινηματογράφου: Τρείς (03) εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα μαθήματα: Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Αγωγής του λόγου και Κινηματογράφου ή/και άλλοι πληρούντες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διδάξουν τα μαθήματα: Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Αγωγής του λόγου και Κινηματογράφου και ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ως γραμματέας.
Ο γραμματέας δεν έχει δικαίωμα βαθμολόγησης
γ) Στην Κατεύθυνση Χορού: Δύο (2) εκπαιδευτές ή άλλοι διδάσκοντες: Κλασικό Χορό, Σύγχρονο Χορό και ένας (1) εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ11 – Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Παραδοσιακού χορού. Επίσης ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου ως γραμματέας.
Ο γραμματέας δεν έχει δικαίωμα βαθμολόγησης.
Επίσης, ορίζεται ένας/μια διδάσκων/ουσα το μάθημα χορού για την επίδειξη ασκήσεων και για το αρχικό ζέσταμα.
Όλες οι παραπάνω επιτροπές έχουν και ένα αναπληρωματικό μέλο που ορίζεται με την ίδια απόφαση.
Οι υποψήφιοι μαθητές των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων αξιολογούνται και από τα τρία (3) μέλη της Επιτροπής Επιλογής Μαθητών.
Ο Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου ή ο αναπληρωτής του έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διοικητική στήριξη της διαδικασίας επιλογής.
4. Η εξεταστέα ύλη των κατατακτηρίων εξετάσεων για την Α΄ Λυκείου θα προέρχεται από τη διδαχθείσα ύλη της Γ΄ τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου ενώ η εξεταστέα ύλη των κατατακτηρίων εξετάσεων για τη Β΄ τάξη Λυκείου από τη διδαχθείσα ύλη της Α΄ τάξης του Καλλιτεχνικού Λυκείου.
Η ύλη ορίζεται από το κάθε σχολείο μέχρι το τέλος Ιουνίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/ti-prepei-na-gnorizete-gia-ti-leitoyrgia-ton-kallitehnikon-lykeion-se-fek-i-ya#ixzz5DHvKjrsh
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: