Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης για την επίσκεψη του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Δημοσίευση: 23/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης   παρακολουθώντας το ζήτημα της εκπαιδευτικής εκδρομής του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, όπως αναδείχτηκε στον τύπο απο την καταγγελία της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου, καθώς και από τις σχετικές απαντήσεις των υπευθύνων αλλά και του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, οφείλει να σημειώσει τα εξής:
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή πρέπει να καταδικαστεί ως προς την απόφαση τόσο της Διεύθυνσης του σχολείου, όσο και των φορέων που την ενέκριναν, όπως η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου, η Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας.
Το περιεχόμενο του προγράμματος που παρουσίασαν τα παιδιά, η ταινία μικρού μήκους για την προσφυγιά και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, είναι αξιέπαινο και αναδεικνύει σημαντικές πλευρές της εκπαιδευτικής διαδικασίας που πρέπει να ενισχύονται και να επικροτούνται. Φαίνεται για μια ακόμα φορά το μεράκι και η αγάπη των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της είρηνης, της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, αγαθά που στις μέρες μας είναι πολύτιμα, μπροστά στους πολλαπλούς κινδύνους που υπάρχουν για το ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου.
Είναι, ώστοσο, άξιο προβληματισμού πώς οι εκπαιδευτικοί δε σκέφτηκαν ότι η παρουσίαση του προγράμματος στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην ουσία ακυρώνει το μήνυμα που σωστά θέλουν να περάσουν στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ενωμένοι μπορούν να απαντήσουν στον πόλεμο και την προσφυγιά.
Δεν χρειάζεται εμείς να πούμε τι είναι το ΝΑΤΟ. Η ιστορία έχει δείξει ποιος ήταν και είναι ο ρόλος του στους τόσους πολέμους που γέννησε το άδικο αυτό σύστημα που ζούμε, οι ανταγωνισμοί των ισχυρών κρατών στον κόσμο, το μοίρασμα της Γης για τα οικονομικά τους συμφέροντα. Πώς σπέρνει χρόνια τώρα τη δυστυχία σε τόσους λαούς που τους βομβαρδίζει αλύπητα, μετρώντας εκατομμύρια νεκρούς, άλλους τόσους ξεριζωμένους και πολιτείες συντρίμια που έχουν θάψει  μια για πάντα τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, την ιστορία τους, την ύπαρξή τους.
Το ζήτημα της εν λόγω εκδρομής δεν πρέπει να κριθεί με βάση τη νομιμότητά της. Είναι ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς επικαλούνται το θέμα της νομιμότητας. Είμαστε σίγουροι ότι έγινε με βάση τη νόμιμη διαδικασία. Άλλωστε υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα που το επιβεβαιώνουν, τόσο από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όσο και από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Η ουσία του ζητήματος αφορά την ανάγκη να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση κανενός η έγκριση εκπαιδευτικών εκδρομών σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε.
•    Καλούμε όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων του νησιού να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε εκπαιδευτικές εκδρομές σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ.
•    Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους των παιδιών μας, να γίνουν ασπίδα προστασίας στην προπαγάνδα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι φύλακας της Ειρήνης στην περιοχή, είναι ο φονιάς που περιμένει με το όλπο στο χέρι και εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να το ξέρουν αυτό.
•    Καλούμε τους γονείς σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς να επαγρυπνούν και να αγωνίζονται για τη μόρφωση και τη ζωή που αξίζει στα παιδιά μας.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: