Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Πειραματική έρευνα με θέμα την διάβρωση του εδάφους στο 1ο γυμνάσιο Ρέντη


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Απρίλιος, 2018 - 14:29 | Στην Κατηγορία: 
Δείτε το πείραμα
Στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας στη γ΄ τάξη γυμνασίου , μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ1 του 1ου γυμνασίου Αγ.Ι.Ρέντη, μα την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού του μαθήματος Ντούση Ηρακλή , σχεδίασαν και οργάνωσαν πειραματική έρευνα με θέμα την διάβρωση του εδάφους.
“Μία Πάτμο σε καλλιεργήσιμη έκταση, χάνουμε κάθε χρόνο εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης από ανθρωπογενή αίτια” σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος, ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και ερασιτέχνης γεωλόγος 
Η διάβρωση του εδάφους είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η εξέλιξη του οποίου έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα των οικοσυστημάτων προκαλώντας την υποβάθμιση ή και την αμετάκλητη απώλεια εδάφους. Φυσικοί παράγοντες όπως το κλίμα, η τοπογραφία, η κάλυψη του εδάφους και συγκεκριμένα εδαφολογικά χαρακτηριστικά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις διαδικασίες της εδαφικής διάβρωσης. Όμως οι περισσότερες ανησυχίες σχετίζονται με την επιταχυνόμενη διάβρωση, όπου το ποσοστό εμφάνισης της έχει αυξηθεί σημαντικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα γεγονότα της επιταχυνόμενης εδαφικής διάβρωσης συνδέονται με ακραία γεγονότα όπως οι καταιγίδες, οι οποίες είναι ετερόκλητες σε χρόνο και σε διάστημα. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της βροχής όπως το ύψος βροχής η ένταση και η συχνότητα, αποτελούν παράγοντες γένεσης της διάβρωσης.
Ένας τρόπος για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους είναι η χρησιμοποίηση φυτών , τα οποία διαθέτουν εκτεταμένα ριζικά συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν να «αρπάξουν» στο έδαφος και να το συγκρατήσουν μαζί.
Στην έρευνα τους τα μέλη της υποομάδας των μαθητών/τριών, υλοποίησαν μία πειραματική έρευνα με θέμα, πως  τα φυτά μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του εδάφους που διαβρώνεται από ένα λόφο λόγω βροχοπτώσεων. Δημιούργησαν τους "λόφους" με  2 μικρούς δίσκους αλουμινίου φαγητού που γέμισαν με φυτόχωμα. 
Στο ένα δίσκο τοποθέτησαν φυτά από ραπανάκι. Στήριξαν κάθε δίσκο με κλίση ανάμεσα σε ένα τμχ. από dow και σε ένα μεγαλύτερο δίσκο ταψιού αλουμινίου. Προσομοίωσαν τη βροχή με ένα ποτιστήρι , και με οπές και άνοιγμα που είχαν δημιουργήσει στην βάση των μικρών δίσκων και στη μία πλευρά των μικρών δίσκων αλουμινίου , συνέλεξαν νερό και χώμα στα αλουμινένια ταψιά φαγητού. Αποστράγγισαν στην συνέχεια το νερό από τα ταψιά αλουμινίου και ζύγισαν την ποσότητα του χώματος που διαβρώθηκε. Οι δραστηριότητες της πειραματικής έρευνας παρουσιάζονται στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε ο καθηγητής του μαθήματος στο κανάλι του στο youtube.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/anakoinoseis/peiramatiki-ereyna-me-thema-tin-diavrosi-toy-edafoys-sto-1o-gymnasio-renti#ixzz5DTVFoiC5
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: