Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας
Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483
(Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ. 025
Προς
Σχολεία και Υπηρεσίες 
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Νομού Μαγνησίας
ΜΜΕ
Θέμα: «Μαθητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου »
Ένα μήνα πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις μαθητές του 1ου Λυκείου Νέας Ιωνίας δικάζονται στο Μονομελές Πρωτοδικείο (η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 10 Απριλίου). 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ βλέπει αυτή την κλήτευση ως μορφή “τιμωρίας” για τους μαθητές οι οποίοι τον Οκτώβρη του 2012 προέβησαν στην κατάληψη του σχολείου τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι απ' αυτούς είναι υποψήφιοι σχολών, τις οποίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν ως “υπόδικοι”.
Η κλήτευση αυτή είναι αποτέλεσμα όσων διαδραματίστηκαν πέρσι κατά τη διάρκεια της κατάληψης του σχολείου, ύστερα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης των μαθητών. Δε θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των κατηγοριών με τις οποίες παραπέμπονται οι μαθητές. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι με τις ίδιες ή παραπλήσιες κατηγορίες αθωώθηκαν στο παρελθόν, από αναρίθμητα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και άλλοι μαθητές. 
Όμως δε μπορούμε να αγνοήσουμε το ότι σήμερα βιώνουμε καθημερινά ένα κλίμα εκφοβισμού, τρομοκρατίας και ανασφάλειας με την ποινικοποίηση οποιασδήποτε μορφής αγώνα μέσα στα σχολεία. 
Ζούμε την εφαρμογή του νέου πειθαρχικού δικαίου για τους εκπαιδευτικούς και τον εκφοβισμό των μαθητών για οποιαδήποτε αντίδραση για το “νέο σχολείο”, που ψήφισε η μνημονιακή κυβέρνηση. Είναι σαφής η κατεύθυνση: απόλυτη εφαρμογή του νόμου για τους μαθητές (οι συνοπτικές διαδικασίες καταδίκης μαθητών σχολείου της Λαμίας, προσπάθειες εκφοβισμού σε σχολείο στο Κερατσίνι στον Πειραιά κλπ, κλπ).
Ο στόχος της μνημονιακής κυβέρνησης είναι επίσης σαφής και ξεκάθαρος: να βάλουν φραγμό σε οποιοδήποτε αγωνιστικό κύμα πάει να δημιουργηθεί και να ανακόψουν αγώνες για την ανατροπή της καταστροφικής αυτής πολιτικής. Έτσι, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές με την αμαύρωση του ποινικού τους μητρώου.  Γιατί είναι πια ξεκάθαρος ο σκοπός τους: να διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση, να κάνουν τη μόρφωση επιλεκτική για λίγους και να οδηγήσουν μεγάλο κομμάτι των νέων παιδιών στη «μαθητεία», σε αμφιβόλου ποιότητας δομές κατάρτισης ή στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι μαθητές, ως κομμάτι της σχολικής κοινότητας, έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν αιτήματα για θέματα που αφορούν τη σχολική τους καθημερινότητα αλλά και να διεκδικούν μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Εμείς προσθέτουμε ότι δεν έχουν απλά το δικαίωμα αλλά, επιπλέον, υποχρεούνται να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. 
Το μαθητικό κίνημα επιλέγει τις μορφές του αγώνα του μέσα από τις δικές του διαδικασίες. Το μαθητικό κίνημα όμως είναι και αυτό που θα πρέπει να κρίνει, να εκτιμήσει και να πάρει σοβαρά και τα φαινόμενα ευτελισμού και εκφυλισμού μορφών αγώνα που έχει μέχρι τώρα επιλέξει.
Όμως, σε καμιά περίπτωση οι αγώνες των μαθητών δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον εύκολο δρόμο της ποινικοποίησής τους, με τη δράση των πάσης φύσεως “αγανακτισμένων” ή με τις απειλές που κατά κανόνα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. 
Θεωρούμε ότι σε μια κοινωνία που βιώνει μια βαθιά πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση, μια κοινωνία που έχει υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον των παιδιών της με κύρια ευθύνη των ενηλίκων της, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να στέλνονται τα παιδιά της στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να τιμωρηθούν για την “παραβατικότητά τους” αντί να στέλνονται στο εδώλιο  οι κυρίως υπεύθυνοι.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Σωκράτης Σαβελίδης

Η Γραμματέας

Μαρία Γιαννουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: