Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

καιρος ηταν

Προς απόσυρση η βαθμολογική βάση του "10" 
Στεφανάκου Π. 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/11/2009 

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του "10", που θεσμοθέτησε η Μ. Γιαννάκου και έχει ήδη στοιχίσει 45.000 κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ, ξεκίνησε χθες από το Συμβούλιο Μπαμπινιώτη. Στην προτελευταία συνεδρίασή τους, πριν παραδοθεί το σχετικό πόρισμα για την αναμόρφωση του λυκείου, οι παριστάμενοι συμφώνησαν να αποσύρουν το μαχαίρι του "10" από την εξεταστική διαδικασία.

Η κατάργηση της βάσης του "10" αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που θα τηρηθεί όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του τομέα παιδείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά το θέμα και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί κατάργηση ακόμα και από φέτος. Η πρόταση, άλλωστε, του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διευκολύνει τους όποιους χειρισμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας επί του θέματος, καθώς δείχνει ότι είναι προϊόν ευρύτερης συναίνεσης. Επιπλέον, αποτελεί πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ αλλά και της αριστεράς, που δεν συμμετέχουν στον "διάλογο".

Την πρόταση για την κατάργηση του βαθμολογικού ορίου έκανε ο Μ. Κουρουτός ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ (υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση Διαμαντοπούλου-Συνομοσπονδίας διαπιστώθηκε συμφωνία σε σειρά θεμάτων). Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν τόσο οι πρόεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας κ.κ. Γκλαβάς και Δερμιτζάκης αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ- ΤΕΙ κ.κ. Τρικαλινός και Καπλάνης αλλά και των κομμάτων, πλην ΛΑΟΣ.

Επίσης, το Συμβούλιο Μπαμπινιώτη συμφώνησε χθες να βάλει στο ψυγείο το εξεταστικό για χάρη της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι παριστάμενοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πριν περάσει μια πενταετία, καθώς διαπίστωσαν ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσουν στην αναμόρφωση του λυκείου.

"Οι παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν λύνονται με την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης, αλλά με την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων", αναφέρεται σε κείμενο που κατέθεσε στην επιτροπή Μπαμπινιώτη η ΓΣΕΕ, η οποία τάσσεται υπέρ "ενός γενικού λυκείου με κύρος και αξιοπιστία" με:

- Αναβάθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων.

- Μείωση του αριθμού των μαθημάτων.

- Αξιολόγηση των μαθητών με τρόπο έγκυρο και αδιάβλητο τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και με περιφερειακές εξετάσεις διαθεματικής προσέγγισης.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή, η ΓΣΕΕ προτείνει κάθε υποψήφιος να δηλώνει στο μηχανογραφικό δελτίο τη σχολή που επιθυμεί να φοιτήσει, και όχι το τμήμα, και οι σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης να καθορίζουν τα κριτήρια (τη βαρύτητα) επί των βαθμών του απολυτηρίου του λυκείου.

Η τελική συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου προκειμένου να καταρτιστεί το πόρισμα που θα παραδοθεί στα χέρια της Άννας Διαμαντοπούλου δύο ημέρες αργότερα.

απο την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: