Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εκφοβισμοι σε μαθητες

 


4/11/2009

 

ΣΑΜΟΣ

Εντείνεται η προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος

 

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου καλεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών να πάρει μέτρα για την αστυνόμευση των σχολείων. Με εκβιαστικές και εκφοβιστικές «συστάσεις» σε καθηγητές και γονείς απαντάει ο εισαγγελέας


Το έγγραφο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προς την Εισαγγελία


«Το "δικαίωμα στη μόρφωση" είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, άρα δεν μπαίνει σε ψηφοφορία, ούτε κρίνεται από κάποια πλειοψηφία ή μειοψηφία και επειδή η παρουσία εξωσχολικών στοιχείων εγκυμονεί κινδύνους για την υποδομή των σχολείων, την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, παρακαλούμε όπως εφαρμοστεί ο Νόμος και να υπάρχει αστυνόμευση των χώρων, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία και η υποδομή των σχολείων»... 

 

Τα παραπάνω αναγράφονται κατά λέξη στο έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και την Αστυνομική Διεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής και των πάσης φύσεως κατασταλτικών μηχανισμών της έχουν μπει και οι δίκαιοι αγώνες των μαθητών που διεκδικούν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση.

 

Το, κατά τ' άλλα, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη μόρφωση αποτυπώνεται σε ...περίπου 70 λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στο Νομό Σάμου, σε ελλείψεις βιβλίων και υλικοτεχνικής υποδομής (εργαστήρια, κακές συνθήκες υγιεινής κ.ά.) κι όλα αυτά δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολλές και πολύτιμες διδακτικές ώρες, ανάγκασε τους μαθητές σχεδόν απ' όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Σάμου, καθώς και το Γυμνάσιο και τη λυκειακή τάξη των Φούρνων, να προχωρήσουν τις προηγούμενες μέρες σε κινητοποιήσεις (με τη μορφή των ολιγοήμερων καταλήψεων) μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων που έγιναν.

 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εδραιώσει τους ταξικούς φραγμούς, διευρύνοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης και ποινικοποίησης μαθητών, αλλά και όσων στηρίζουν τους αγώνες τους, είναι φανερή και στο έγγραφο της απάντησης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου γίνονται εκφοβιστικές και εκβιαστικές «επισημάνσεις» σε καθηγητές και γονείς. Συγκεκριμένα, παροτρύνονται διευθυντές και καθηγητές να εκδηλώσουν ....«την παιδαγωγική και συμβουλευτική τους παρέμβαση, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα». Γίνονται ...συστάσεις προς «τους γονείς των "καταληψιών" να προβληματιστούν, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κάθε Συλλόγου Γονέων, καθώς η δική τους συμπεριφορά (όταν παραλείπουν να αποτρέψουν τους υπό την εποπτεία τους ανήλικους μαθητές από τη διάπραξη του προαναφερθέντος αδικήματος) μπορεί να στοιχειοθετήσει το ποινικό αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εγκαταλείψουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, να γίνουν τιμωροί των μαθητών τους και όχι του συστήματος. Οι γονείς, που αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο και τρεις δουλειές για να πληρώνουν τη «δημόσια και δωρεάν» Παιδεία, αν δε μαθαίνουν στα παιδιά τους την υποταγή, θα κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας.

 

Και επειδή δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι αγώνες, αλλά μόνο δίκαιοι, την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωση οι: Εργατικό Κέντρο Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Συντονιστική Επιτροπή Σάμου για την Παιδεία, ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Ικαρίας. «Είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε κάθε φορέα της. Υπερασπίζουμε και συντασσόμαστε με τον αγώνα των μαθητών, με το δικαίωμά τους να παλεύουν ενάντια στην πολιτική των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση. Τα προσχήματα περί "συνταγματικού δικαιώματος" στη μόρφωση είναι εξόφθαλμα υποκριτικά. Δεν μπορούν ούτε τα 70 κενά σε καθηγητές να συγκαλύψουν, ούτε βέβαια να δικαιολογήσουν την αστυνομοκρατική λογική ενάντια στο μαθητικό κίνημα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


 


 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: