Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

6/11/2009

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η παρουσία του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους» 


Ανοιξε θέμα για τις εικόνες στα σχολεία 


Δικαστικό προηγούμενο για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες στις χώρες της ΕΕ 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ορίζει ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες ο Εσταυρωμένος, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες υπάρχουν αναρτημένα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των σχολείων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, όπου στις αίθουσες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων υπάρχουν αναρτημένες θρησκευτικές εικόνες. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους,καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Στο σκεπτικό της απόφασης- είναι η πρώτη που αφορά την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές αίθουσες- οι επτά δικαστές του Δικαστηρίου αναφέρουν ότι η ανάρτηση του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν περιορίζεται μόνο στα ιταλικά σύνορα, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, τότε η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κ. Χρυσόγονος , στην περίπτωση αυτή «αργά ή γρήγορατα θρησκευτικά σύμβολα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις σχολικές αίθουσες». Ο κ. Χρυσόγονος επισημαίνει ότι θα μπορεί πλέον κάποιος γονιός, βασιζόμενος στην απόφαση αυτή, να ζητήσει πρώτα από τον διευθυντή ενός σχολείου να απομακρύνει τα θρησκευτικά σύμβολα από τις αίθουσες του σχολείου και αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του θα μπορεί να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Αν και εκεί δεν ικανοποιηθεί, θα μπορεί να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να τιμωρηθεί η χώρα μας με τις ανάλογες κυρώσεις. 

Ο κ. Μ. Μπέγζος, καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει: «Οι υποθέσεις που αφορούν τα σύμβολα, είτε αυτά είναι εθνικάείτε θρησκευτικά,είναι υποθέσεις που αφορούν την κοινωνία και όχι τη Δικαιοσύνη ή το κράτος». Επισημαίνει επίσης ο κ. Μπέγζος: «Εχω την εντύπωση ότι η ελληνική κοινωνία τα θέλει τα σύμβολα αυτά και απόδειξη είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει κάποια αντίδραση στην ύπαρξη των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία της χώρας μας». Ο κ. Δ. Πέππες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρει ότι η εκπαίδευση πρέπει να προβάλλει τάσεις που δεν προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των μαθητών. «Γι΄ αυτό και παλαιότερα είχαμε εκφράσει την άποψη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει τον χαρακτήρα του προσηλυτισμού» λέει. Ο κ. Πέππες πάντως τονίζει: «Προσωπικά πιστεύω ότι η παρουσία μιας εικόνας σε σχολική αίθουσα δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι προσβάλλει την προσωπικότητα κάποιου μαθητή, με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι έλληνες μαθητές ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο δόγμα». Διευκρινίζει πάντως ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΟΛΜΕ, δεδομένου ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια της Ομοσπονδίας. 

Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ , πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος 
«Σωστή απόφαση» 
«Πρέπει να γίνει είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας σε σχέση τόσο με το μάθημα των Θρησκευτικών όσο και με τη χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, με δεδομένο πλέον ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οτιδήποτε λειτουργεί ως διαχωρισμός μεταξύ των παιδιών και τα κάνει να αισθάνονται μειονεκτικά θα πρέπει να εκλείψει, δεν έχει θέση στο ελληνικό σχολείο. Ολοι οι έλληνες μαθητές θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζονται στα ελληνικά σχολεία ως ίσοι μεταξύ ίσων. Αυτό είναι το σκεπτικό του Δικαστηρίου». 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑ , καθηγήτρια Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
«Σεβασμός στις αξίες» 

«Αναμφίβολα οι αξίες που απορρέουν από το Ευαγγέλιο βαθμιαία εξανθρώπισαν βάρβαρα ήθη, επέδρασαν στο δίκαιο και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση δικαιότερων κοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία των πολιτών, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα σχετικά δικαστήρια που τα υπερασπίζονται εν πολλοίς οφείλουν την ύπαρξή τους σε μια επαναστατική,πρωτοποριακή και πάντα σύγχρονη θρησκευτική πίστη.Τα σύμβολα μιας πίστης δείχνουν τον πολιτισμό εκείνων που τα προβάλλουν. Η ανεξιθρησκία δεν σημαίνει αθρησκία.Ως εκ τούτου η παραμονή τους στις σχολικές αίθουσες δεν συνεπάγεται την ασέβεια προς τη θρησκευτική πίστη των άλλων». 

Aπο ΤΑ ΝΕΑ

κανενα θρησκευτικο συμβολο στα σχολεια. διογενης




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: