Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μαθητες στο αυτοφωρο

3/11/2009



Δικογραφίες σε βάρος των μαθητών


Θεσσαλονίκη: «Πόλεμο» με τους μαθητές που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων τους άνοιξε από χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, διατάσσοντας τις αστυνομικές αρχές να σχηματίσουν δικογραφίες σε βάρος των μαθητών.

Ο ίδιος πριν λίγες εβδομάδες έστειλε αντίστοιχο έγγραφο στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και τώρα ζητά να αναλάβουν έργο οι αστυνομικοί στα σχολεία που οι μαθητές συνεχίζουν την κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τη διπλοβάρδια των σχολείων τους και τις ελλείψεις σε υποδομές, διδακτικό προσωπικό και βιβλία. Εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός ότι η κίνηση αυτή του εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγεωργίου έρχεται σε μια στιγμή που οι καταλήψεις στα σχολεία έχουν μειωθεί και, όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί, τυχόν εφαρμογή της εισαγγελικής παραγγελίας από τους αστυνομικούς είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και νέο κύμα καταλήψεων από τους μαθητές.

Στην εντολή του ο κ. Παπαγεωργίου παρακάμπτει την εκπαιδευτική κοινότητα και ζητά από την ΕΛ.ΑΣ. να αναλάβει δράση, οδηγώντας στο αυτόφωρο τους μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ανεξάρτητα εάν θα γίνει καταγγελία εκ μέρους των διευθυντών των υπό κατάληψη σχολείων» οι αστυνομικοί «οφείλουν να σχηματίσουν ποινικές δικογραφίες εφόσον οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων διαπιστώσουν ότι στην περιφέρειά τους υπάρχουν δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων η ομαλή λειτουργία παρεμποδίζεται, διαταράσσεται ή διακόπτεται».

Στη σχετική του παραγγελία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει προς τους αστυνομικούς ότι το αδίκημα της κατάληψης των σχολείων διώκεται και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως και πέντε χρόνια, ενώ τονίζει ότι μπορεί να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία. «Για κάθε μία περίπτωση (ιδίως αν λάβουν χώρα συλλήψεις δραστών) θα ειδοποιείται ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης, ο οποίος θα δίνει τις αναγκαίες οδηγίες και θα ενημερώνεται και ο διευθυντής του λυκείου ή γυμνασίου για να μεριμνήσει για την άμεση επαναλειτουργία του σχολείου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

απο την ΑΥΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: