Κ. Πιερρακάκης:Εξετάζουμε οι κάτοχοι Διεθνούς Απολυτηρίου να εισάγονται(χωρίς Πανελλαδικές) και στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια
Διαβάστε το σκεπτικό το οποίο εξετάζει ο υπουργός Παιδείας
Οι κάτοχοι Διεθνούς Απολυτηρίου, Έλληνες και αλλοδαποί εξετάζεται να εισάγονται (χωρίς Πανελλαδικές) και στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια, εκτός από τα υπό ίδρυση Μη κρατικά ΑΕΙ , ανακοίνωσε ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.
"Το διεθνές Baccalaureate είναι ένα βήμα. Στο βήμα αυτό, φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε και άλλες αλλαγές. Θα πρέπει να εξετάσουμε, εφόσον το εφαρμόζουμε και εφόσον θα εφαρμοστεί και αφού εφαρμοστεί στα δημόσια σχολεία και το πώς θα μπορεί κανείς – γιατί όχι – να εισάγεται και στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε πολύ μικρούς αριθμούς για αρχή για αυτό. Γενικότερα πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες αλλαγές", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Συνταγματική ανισότητα
Κατ΄αρχή ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξετάζει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο καθώς θα προέκυπτε συνταγματική ανισότητα εάν δίνονταν η δυνατότητα στους κατόχους διεθνούς απολυτηρίου να εισάγονται μόνο στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και όχι στα δημόσια Πανεπιστήμια. Έτσι όποιος είχε έννομο συμφέρον εάν προσέφευγε στο ανώτατο δικαστήριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα δικαιώνονταν.
Το σκεπτικό το οποίο εξετάζει ο υπουργός Παιδείας
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos , το νομικό πλαίσιο το οποίο εξετάζει το επιτελείο του Κυριάκου Πιερρακάκη είναι το εξής:
- Θεσμοθέτηση και λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2026 σε πολύ περισσότερα από 6 Πρότυπα Λύκεια τμημάτων Διεθνούς Απολυτηρίου.
- Οι κάτοχοι του Διεθνούς Απολυτηρίου θα εισάγονται στα ελληνικά Πανεπιστήμια με μοναδικό κριτήριο την βαθμολογική επίδοση που θα αναγράφεται στο απολυτήριο. Δεν απαιτείται δηλαδή η συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Ωστόσο οι θέσεις θα είναι περιορισμένες κι επιπλέον των του αριθμού εισακτέων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
- Τα τμήματα των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων θα καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό θέσεων για κατόχους Διεθνούς Απολυτηρίου. Για παράδειγμα η Ιατρική Αθήνας μπορεί να ορίσει δύο θέσεις.
- Το υπουργείο εξετάζει επίσης και το ενδεχόμενο τα ίδια τα τμήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων να ορίζουν και πρόσθετα κριτήρια. Ωστόσο αυτή η σκέψη μάλλον εγκαταλείπεται.
- Στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια θα μπορούν να εγγράφονται και οι αλλοδαποί με την προϋπόθεση ότι θα κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
16 ερωτήσεις απαντήσεις,
Τo esos ετοίμασε 16 ερωτήσεις απαντήσεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεδομένου ότι ο σχετικός νόμος θα εκδοθεί πριν τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.
Ερ. Πότε θα γίνει η εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου / International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) στα ελληνικά Πρότυπα Λύκεια.
Απ. Τον Σεπτέμβριο του 2026 οι μαθήτριες και οι μαθητές σε τουλάχιστον πέντε Πρότυπα Λύκεια της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα της επιλογής μεταξύ του IB ή του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Ερ. Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσει το ΙΒ;
Απ. Στις σκέψεις του υπουργείου Παιδείας είναι η επιλογή των 5 Πρότυπων ΓΕΛ ναί γίνει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ερ. Στα υπόλοιπα Πρότυπα ΓΕΛ;
Απ. Η εφαρμογή του IB στα α 5 Πρότυπα ΓΕΛ θα είναι σε πειραματικό επίπεδο. Σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο λειτουργίας , το International Baccalaureate (IB) θα εφαρμοστεί σε όλα τα Πρότυπα Λύκεια της χώρας (σήμερα τα Πρότυπα είναι 21).
Ερ. Οι μαθητές θα πληρώνουν δίδακτρα;
Απ. Όχι, στα δημόσια ΓΕΛ η φοίτηση των μαθητών στα τμήματα με πρόγραμμα σπουδών IB, θα είναι δωρεάν.
Ερ. Για τη φοίτηση των μαθητών σε τμήματα IB παίζουν ρόλο και το επίπεδο μάθησης;
Απ. Το ΙΒ είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη καθώς και δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων.
Ερ. Ποιοι θα εισάγονται στα τμήμα IB;
Απ. Στα International Baccalaureate (IB)θα εγγράφονται στη Β' Λυκείου, μόνο μαθητές προερχόμενοι από την Α' Λυκείου των Πρότυπων ΓΕΛ.
Ερ. Δηλαδή, μαθητές των κλασικών ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ δεν θα μπορούν να εγγράφονται;
Απ. Οχι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι μαθητές θα προέρχονται αποκλειστικά από τα Πρότυπα ΓΕΛ.
Ερ.Μαθητές από άλλα Πρότυπα ΓΕΛ θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις; Για παράδεγμα εάν υποθέσομε ότι στην Αττική λειτουργήσει το IB σε ένα Πρότυπο, οι μαθητές των άλλων Πρότυπων θα μπορούν να δεκδικήσουν θέσεις;
Απ. Είναι κάτι που μελετά το υπουργείο Παιδείας. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ερ. Πότε θα ανακοινωθεί ο σχετικός νόμος;
Απ. Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη είναι ο νόμος να έχει ψηφιστεί πριν τη λήξη του σχολικού έτους, ώστε οι μαθητές των Πρότυπων ΓΕΛ που θα φοιτήσουν, στο σχολικό έτος 2025-26 στην στην Α' τάξη των Πρότυπων ΓΕΛ, να γνωρίζουν το σχετικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2026.
Ερ. Το International Baccalaureate (IB) που θα αναγνωρίζεται;
Απ. Αναγνωρίζεται από Πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Ερ. Σήμερα σε πόσες χώρες εφαρμόζεται;
Απ. Εφαρμόζεται σε περίπου 6.000 σχολεία σε 150 χώρες. Από αυτά τα μισά σχεδόν είναι δημόσια.
Ερ. Στην Ελλάδα γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να εφαρμόσουμε το International Baccalaureate (IB) στα δημόσια σχολεία;
Απ. Η πρώτη εισήγηση εισαγωγής του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate- IB) νομοθετήθηκε για πρώττη φορά το 1995 , επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα να εφαρμοστεί τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια σχολεία .
Ωστόσο , εφαρμόστηκε μόνον στα ιδιωτικά σχολεία .
Ερ. Ποια ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα παρέχουν σήμερα το IB ;
Απ. Σήμερα στην Ελλάδα το Διεθνές Απολυτήρια παρέχεται από ιδιωτικά σχολεία και συγκεκριμένα από τα εξής:
American Community Schools of Athens,
- Κολλέγιο Ανατόλια
- Campion School,
- Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα,
- Εκπαιδευτήρια Δούκα,
- Εκπαιδευτήρια Γείτονα,
- Κολλέγιο Αθηνών,
- Ιόνιος Σχολή,
- Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη,
- Pinewood American International School,
- Εκπαιδευτήρια Πλάτων,
- St. Catherine’s British School,
- Pierce και
- Σχολή Μωραΐτη.
Ερ. Πόσοι μαθητές παρακολουθούν το IB;
Απ. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα παρακολουθούν μαθήματα του Διεθνούς Απολυτηρίου περίπου χίλιοι μαθητές.
Ερ. Ποιοι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα του IB
Απ. Το πρόγραμμα του IB είθισται να το παρακολουθούν μαθητές που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, και να εγγραφούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Επιπλέον με τον τελευταίο νόμο δίνεται η δυνατότητα στου κατόχους του IB να εγγράφονται στα υπό ίδρυση στην Ελλάδα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή τους σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τα υπόλοιπα ελληνόπουλα.
Ερ. Στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ μπορούν να εγγραφούν οι κάτοχοι του IB ;
Απ. Με τη σημερινή ελληνική νομοθεσία το απολυτήριο ΙΒ δεν γίνεται δεκτό στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια . Ωστόσο όπως προαναφέρουμε ο υπουργός Παιδείας μελετά να εισάγονται οι κάτοχοι του διεθνούς απολυτηρίου σε περιορισμένο αριθμό θέσεων ελληνικών ΑΕΙ που θα ορίζονται σε συνεργασία με τα τμήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου