Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

 


Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσφορά δώρων ως υποκριτική και ζήτησε να επιστραφούν τα δώρα στη βάση, προσθέτοντας ειρωνικά ότι θα μπορούσαν να σταλούν στην Παλαιστίνη αντί για βόμβες.

Η προσπάθεια να εμφανιστούν ως «ευεργέτες» οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, μέσω της προσφοράς δώρων σε παιδιά νηπιαγωγείου στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κρήτης, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το γεγονός καταδεικνύει για πολλούς μια προσπάθεια να «ξεπλυθεί» η πολεμική δραστηριότητα της βάσης της Σούδας, η οποία χρησιμοποιείται ως στρατηγικό ορμητήριο για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Οι γονείς των παιδιών ενημερώθηκαν πριν από μία εβδομάδα ότι τα χριστουγεννιάτικα δώρα που μοιράστηκαν στα παιδιά προέρχονταν από χορηγία της αμερικανικής βάσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδια η διεύθυνση του σχολείου φέρεται να ζήτησε την προσφορά από την πλευρά της βάσης.

Η αποκάλυψη του γεγονότος έγινε από την Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, η οποία δημοσιοποίησε την επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η ΤΕ Χανίων κατήγγειλε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως απαράδεκτη, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της εικόνας των στρατιωτικών βάσεων, που εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις με τραγικές συνέπειες για τους λαούς.

xania

Η αντίδραση ενός γονέα

Η στάση ενός γονέα προκάλεσε αίσθηση, καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχθεί το δώρο για το παιδί του. Σε επιστολή του προς το σχολείο ανέφερε:

«Η αμερικανική βάση στη Σούδα παίζει ενεργό ρόλο στον βομβαρδισμό παιδιών όπως το δικό μου, σε άλλες χώρες όπως η Παλαιστίνη, ο Λίβανος, η Συρία, παλαιότερα η Λιβύη, η Σερβία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσφορά δώρων ως υποκριτική και ζήτησε να επιστραφούν τα δώρα στη βάση, προσθέτοντας ειρωνικά ότι θα μπορούσαν να σταλούν στην Παλαιστίνη αντί για βόμβες. Για να μην νιώσει όμως το παιδί του αποκλεισμένο, προσφέρθηκε να αντικαταστήσει το δώρο με δική του προσφορά.

xania

Πολιτική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος

Το περιστατικό αναδεικνύει ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την ηθική διάσταση της συνεργασίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στρατιωτικές δυνάμεις. Οι αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς, γονείς και την τοπική κοινωνία υπογραμμίζουν την ανησυχία για την ενσωμάτωση στρατιωτικών και πολιτικών συμφερόντων στον εκπαιδευτικό χώρο.

Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, και ειδικότερα αυτή της Σούδας, έχουν επανειλημμένα βρεθεί στο επίκεντρο αντιδράσεων για τον ρόλο τους σε διεθνείς συρράξεις. Το θέμα παίρνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι προσφυγικές ροές και οι καταστροφές από πολέμους εντείνουν την κοινωνική ευαισθησία.

Σκέψεις για τον ρόλο της εκπαίδευσης

Η εμπλοκή σχολείων σε τέτοιες δράσεις εγείρει το ζήτημα του πώς πρέπει να διαφυλάσσεται ο ανεξάρτητος και παιδαγωγικός τους χαρακτήρας. Οι σχολικές κοινότητες αποτελούν χώρους όπου καλλιεργούνται αξίες όπως η ειρήνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Αντίστοιχες «χορηγίες» από φορείς που εμπλέκονται σε στρατιωτικές δραστηριότητες ενδέχεται να υπονομεύσουν αυτόν τον ρόλο, οδηγώντας σε ηθικά διλήμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: