Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

 


«Το σχολείο δεν είναι σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καταδότες των μαθητών τους»

Η ΕΛΜΕ Λέσβου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Μυτιλήνης σχετικά με την κλήση στελεχών της εκπαίδευσης σε κατάθεση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα Ιδιωτικά ΑΕΙ και την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Όπως  είναι γνωστό διατάχθηκε προανακριτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία της Λέσβου, για παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου ενημερώθηκε ότι διατάχθηκε προανακριτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία της Λέσβου.

Οι κινητοποιήσεις αυτές που αφορούν μεγάλο αριθμό σχολείων έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και αποτελούν έκφραση της αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών- γονιών - εκπαιδευτικών) στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αφορούν την κατάργηση της ίσης και δωρεάν πρόσβασης των μαθητών/τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξετάσεις κατά το πρότυπο της τράπεζας θεμάτων ακόμα και στο γυμνάσιο.

Το τοπίο που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της. Οι πανεπιστημιακές σπουδές θα είναι εξασφαλισμένες για όσους μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά κολλέγια και παραρτήματα πανεπιστημίων ενώ για τους υπόλοιπους- μη έχοντες τις χιλιάδες ευρώ για τον σκοπό αυτό- μόνη επιλογή είναι η εξεταστική κούρσα και η ΕΒΕ. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Μυτιλήνης σήμερα 22 Ιανουαρίου όπου ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκείται με σκοπό τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων.

Η προανακριτική έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό που εξυπηρετεί.

Την εκπαιδευτική διαδικασία παρακωλύει η de facto κατάργηση του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των παιδιών στην ίση πρόσβαση στη μόρφωση αφού ακόμα και σήμερα, 22 Ιανουαρίου υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών που ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ σε βασικές ειδικότητες.

Την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, τους φοιτητές αλλά και τους πτυχιούχους των Δημοσίων Πανεπιστημίων, αφορά ΑΜΕΣΑ η «κατάργηση» του άρθρου 16 του Συντάγματος από την κυβέρνηση, το οποίο  προβλέπει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και αποκλειστικά από το κράτος, καθώς ανοίγει ο δρόμος για πτυχία με «τιμοκατάλογο» για όποιον έχει να πληρώσει, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων μπαίνουν ένα πλήθος φραγμών, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) το Εθνικό Απολυτήριο με την διεξαγωγή μίνι Πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε λυκειακή τάξη.

Αλήθεια, ποινικό αδίκημα διαπράττουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που αγωνίζονται για τα κεκτημένα και κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τους νόμους δικαιώματά τους ή είναι υποχρέωση τους η υπεράσπιση τους κατά τις επιταγές του ίδιου του Συντάγματος;

Τέτοιες κινήσεις πώς μπορεί να ερμηνευθούν αν όχι ως απόπειρα εκφοβισμού μικρών παιδιών και των οικογενειών τους όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ; Δεν πρόκειται για μια κίνηση εναρμονισμένη με το κλίμα καταστολής που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλες τις φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας;

Το σχολείο δεν είναι σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καταδότες των μαθητών τους. Αυτές οι πρακτικές ήταν αγαπημένες επιλογές των απολυταρχικών καθεστώτων κι όχι της πολιτείας σε καιρό δημοκρατίας. Το μαθητικό κίνημα είναι ανεξάρτητο και παίρνει τις αποφάσεις του μέσω των εκλεγμένων του οργάνων.

Όποιοι ψάχνουν υποκινητές και ποινικά αδικήματα στην μαθητική και σχολική κοινότητα κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων είναι πολύ μακριά από την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Όσοι θεωρούν ότι ο εκφοβισμός, οι ανακρίσεις ή το «σπάσιμο» των καταλήψεων με εισβολή της αστυνομίας (όπως συνέβη στην Κέρκυρα) είναι ο τρόπος να συζητάμε με τους έφηβους μαθητές μας, δεν έχουν ιδέα από παιδαγωγική προσέγγιση των ζητημάτων που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σχολεία!

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στην υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μαθητών μας και των οικογενειών τους με παιδαγωγική ευθύνη και πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού μας ρόλου.

Αυτές οι κινήσεις δε μας τρομοκρατούν, αντίθετα αποδεικνύουν τον αυταρχικό κατήφορο και των πανικό όσων εναρμονίζονται με την κυβερνητική επιλογή για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

-Καλούμε την εισαγγελία πρωτοδικών να σταματήσει κάθε πίεση στους συναδέλφους.

-Καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη ΔΔΕ Λέσβου να πάρει άμεσα δημόσια θέση για τις αντιπαιδαγωγικές και κατασταλτικές αυτές πρακτικές που -όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά- όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές αλλά τορπιλίζουν τις σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών και φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσουν.

-Καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η προσπάθεια επιβολής σιωπητηρίου σε κάθε μαθητική αντίδραση με κατασταλτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως παραβάτες του ποινικού κώδικα  και τους εκπαιδευτικούς ως υποψήφιους καταδότες

Δεν υπάρχουν σχόλια: