Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

 


Τι πρέπει να γίνει για να ασχοληθεί κάποιος έστω με ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα σχολεία της Αθήνας;

Πόσα χρόνια, πόσοι υπουργοί Παιδείας και πόσοι δήμαρχοι πρέπει να παρελάσουν στην Αθήνα ώστε ν' ασχοληθούν επιτέλους με κάποια από τα πιο ακραία και σοβαρά προβλήματα στα σχολεία της πόλης, όπως η χρόνια ακαταλληλότητά τους;

Τι πρέπει να γίνει για να ασχοληθεί κάποιος έστω με ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα σχολεία της Αθήνας;

Ενα από αυτά είναι το 19ο Γυμνάσιο Αθήνας το οποίο, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει σταματήσει να φωνάζει: Κινδυνεύουμε! Επί χρόνια διαμαρτύρονται εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και επί χρόνια δεν ακούει κανείς. Ομως, πλέον, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Ενα τριώροφο μισθωμένο κτίριο επί της Αγίου Μελετίου, χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα σε μπαλκόνια και παράθυρα, αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, πόρτες χαλασμένες που δεν κλείνουν ή, το χειρότερο, όταν κλείνουν δεν ανοίγουν εύκολα, θρανία ακόμα και μπροστά από την πόρτα για να χωρέσουν οι εκατοντάδες μαθητές (συνολικά περίπου 250), κοινόχρηστοι αλλά κρίσιμοι χώροι, όπως οι σκάλες, είναι υπερβολικά μικροί και φυσικά κατά παράβαση των κανονισμών, όπως και ο χώρος ανάμεσα σε αντικρινές αίθουσες. Οταν ανοίγουν οι πόρτες… κλείνει ο διάδρομος. Αστείο; Αν ήταν κινούμενα σχέδια, ίσως. Αλλά είναι αεικίνητα μικρά παιδιά που για να καταφέρουν να μορφωθούν πρέπει πρωτίστως να παραμείνουν ασφαλή.

Το σχολείο αυτό έχει πολλά ακόμη προβλήματα (ακατάλληλος αύλειος χώρος καθότι μικρός και στρωμένος με πλακάκια που γλιστράνε, χωρίς κυλικείο κ.ά.), αλλά το χειρότερο είναι πως δεν πρόκειται για το μόνο ακατάλληλο σχολείο στην Αθήνα. Και δεν πρόκειται για κοινό μυστικό μεταξύ αρμοδίων, αλλά για μια από τις κραυγαλέες, χρόνιες παθογένειες της Αττικής. Υπάρχουν πολλά ακατάλληλα κτίρια που έγιναν και παραμένουν σχολεία. Το συγκεκριμένο, δε, συνοδεύεται και από μια πικρή ειρωνεία.

Το 2017 με απόφαση του δήμου το 19ο Γυμνάσιο μεταστεγάστηκε στην Αγίου Μελετίου (όπου και παραμένει) από ένα άλλο ακατάλληλο κτίριο (στην οδό Καμπάνη) λόγω γειτνίασης σε πρατήριο βενζίνης και κυρίως ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Μέχρι να βρεθεί το καλό το κτίριο. Διότι ήταν προφανές πως κι αυτό δεν πληρούσε πολλές από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές (κλιμακοστάσιο, έλλειψη πυροπροστασίας κ.ά.). Ε, από τότε και μέχρι σήμερα, όλα παραμένουν ίδια. Και χειρότερα.

Ούτε ο τότε δήμαρχος Καμίνης ούτε οι υπουργοί Παιδείας ούτε η τέως, κ. Κεραμέως η οποία, ανάμεσα στα αμέτρητα κείμενα διαμαρτυρίας, έλαβε και γράμμα από τα ίδια τα παιδιά. Τα οποία σίγουρα δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα λόγια της κυβέρνησης και ειδικά του μπροστάρη πρωθυπουργού όταν αναφέρεται στην κοσμογονική μεταρρύθμιση στην ελληνική Παιδεία. Κατά τις προεκλογικές του επισκέψεις σε σχολεία, είχε πει ανάμεσα σε πολλά βαρύγδουπα:

«Αν κάτι έχουμε καταφέρει ως κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι να απελευθερώσουμε τα σχολεία και να δώσουμε στο στελεχικό δυναμικό τής εκπαίδευσης τη δυνατότητα ακριβώς να μπορείτε να καινοτομείτε, να πειραματίζεστε και να έρχεστε σε επαφή με μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο να κάνουν το σχολείο βασικά πιο ενδιαφέρον, πέρα από την κλασική του υποχρέωση».

Βρε, μπας και φταίει που η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών είναι μετανάστες; Μπαααα, αποκλείεται. Μήπως επειδή έχει ληφθεί απόφαση να δεχτεί και παιδιά πρόσφυγες; Οχι, όχι, δεν μπορεί. Κύριε Πιερρακάκη, που φημίζεστε για τις ταχύτητές σας;

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: