Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών σε άλλους, την μεταφορά ευθυνών σε ατομικό επίπεδο. Φταίει ο σταθμάρχης, ο Καπετάνιος στο πλοίο που βούλιαξε, ο Διευθυντής στο σχολείο που έχουμε σχολικό εκφοβισμό και φυσικά κύριος υπεύθυνος ο γονιός για την αποκλίνουσα συμπεριφορά του παιδιού του.
Ανάστατοι είναι γονείς και εκπαιδευτικοί σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς ακόμη ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας διαδραματίστηκε με θύτες και θύμα… μαθητές Γυμνασίου.
Σύμφωνα με την Αναστασία Κοσμίδου που αναδεικνύει το θέμα στο grtimes.gr, το περιστατικό ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο περιπτώσεων ακραίου bullying σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Εύοσμο.
Όπως υποστηρίζει η μητέρα της μαθήτριας Γ’ Γυμνασίου, η κόρη της έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού δύο φορές και πέφτει διαρκώς θύμα bullying από συγκεκριμένους μαθητές του σχολείου. Μάλιστα, έχει καταγγείλει τα περιστατικά στη διεύθυνση του σχολείου χωρίς να ανταποκριθεί κάνεις.
Η ίδια φέρεται να έχει ενημερώσει το σχολείο αναφέροντας ότι το παιδί έχει υποστεί στο παρελθόν κάψιμο μαλλιών, λεκτική ανάρμοστη συμπεριφορά, εναπόθεση σκουπιδιών στην τσάντα της και συνεχείς απειλές.
«Έχει ξεφύγει η κατάσταση»
Για καθόλου τυχαία περιστατικά, αλλά συνδεδεμένα μεταξύ τους και με την ανοχή της πολιτείας, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς μιλώντας στο GRTimes.
«Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιστατικά είναι μαζεμένα στα σχολεία του Ευόσμου και γενικά στις δυτικές συνοικίες. Έχουν πάρει μια ανησυχητική τροπή πλέον οι περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού αλλά και τα περιστατικά βίας ανάμεσα στους μαθητές» τονίζει.
Και συμπληρώνει ότι «το σχολείο είναι δύσκολο να διαχειριστεί από μόνο του αυτές τις καταστάσεις χωρίς τη συμβολή του υπουργείου Παιδείας, με την τοποθέτηση μόνιμων ψυχολόγων στα σχολεία (σ.σ. και άλλων μέτρων). Από τους γονείς μεμονωμένα και τους εκπαιδευτικούς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αν δεν παρθούν μέτρα θα δούμε και πιο έντονα φαινόμενα. Και ήδη έχει ξεφύγει η κατάσταση».
«Σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής βίας κύρια υπεύθυνη είναι η πολιτεία»
Για το συμβάν τοποθετήθηκε με επίσημη ανακοίνωση και η Ένωση Γονέων Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης», αναφέροντας τα εξής:
«Το καινούριο περιστατικό σχολικής βίας στην περιοχή μας, μας βάζει να σκεφτούμε εκ νέου την ρίζα του προβλήματός και την λύση που πρέπει να προτάξουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών σε άλλους, την μεταφορά ευθυνών σε ατομικό επίπεδο. Φταίει ο σταθμάρχης, ο Καπετάνιος στο πλοίο που βούλιαξε, ο Διευθυντής στο σχολείο που έχουμε σχολικό εκφοβισμό και φυσικά κύριος υπεύθυνος ο γονιός για την αποκλίνουσα συμπεριφορά του παιδιού του.
Έχοντας όπλο την επιστημονική κοινωνιολογική προσέγγιση εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι ο σχολικός εκφοβισμός φωλιάζει περισσότερο και πιο εύκολα στις φτωχές Δυτικές Συνοικίες. Ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ενδοοικογενειακή βία για να ωθήσει τα παιδιά μας. Οι εκρήξεις θυμού, έστω λεκτικές, στην καθημερινότητα των οικογενειών για το πως θα πληρωθούν οι λογαριασμοί, το δάνειο, το νοίκι είναι λογικό να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό χάνει το δάσος και κοιτάζει το δέντρο.
Επιπλέον μια οποιαδήποτε αποκλίνουσα συμπεριφορά ενός παιδιού, απ’ όπου και αν πηγάζει, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια του Κοινωνικού Λειτουργού και του Ψυχολόγου, ειδικοτήτων απαραίτητων να υπάρχουν σε κάθε σχολείο. Σήμερα υπάρχουν τοποθετημένοι τέτοιοι λειτουργοί ως γυρολόγοι σε 5 σχολεία την εβδομάδα, δηλαδή σε σχολεία 500 μαθητών, όπως είναι τα δικά μας σχολεία, υπάρχει παρουσία επιστημόνων ψυχικής υγείας μια φορά την εβδομάδα!!! Αυτό καθιστά αδύνατη την παρατήρηση αλλαγής συμπεριφοράς του μαθητή και την παρέμβαση του λειτουργού στην αρχική φάση, με αποτέλεσμα απλά στο τέλος να διαπιστώνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής βίας κύρια υπεύθυνη είναι η πολιτεία που όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα θεωρεί κόστος την Παιδεία, με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Υπουργείου να έχουν στόχο την υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου με ταυτόχρονη αναβάθμιση και προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά σε καθηγητές και δασκάλους!!! Οι αναπληρωτές αναπληρώνουν τον εαυτό τους σε ένα γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ζητάμε την Κάλυψη κάθε κενού σε εκπαιδευτικούς Άμεσα.
Ζητάμε Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς σε κάθε σχολείο καθημερινά».