Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

 

Γιατί τέθηκε εκτός ΙΕΚ η ειδικότητα “Συνοδός Βουνού”

Για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνοδού βουνού, στην ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται ειδική εξουσιοδότηση για την έκδοση π.δ. με αυτό το αντικείμενο
Δημοσίευση: 30/10/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Οι τελευταίοι καταρτιζόμενοι της  ειδικότητας “Συνοδός Βουνού” αποφοίτησαν το έτος κατάρτισης 2008-2009.

Β. Λόγω περιορισμένης συμμετοχής/ζήτησης η ειδικότητα του συνοδού βουνού δεν εντάχθηκε ξανά στα προγράμματα σπουδών των Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Τουρισμού.

Την απάντηση αυτή έδωσε στη Βουλή η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σε σχετική  ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ειδικότητα “Συνοδός Βουνού” δεν παρέχεται σήμερα από τα ΙΕΚ αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού.

Η ως άνω ειδικότητα ιδρύθηκε στα ΙΕΚ του ΟΤΕΚ με την 7723/18.10.2005 κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης « ́Ιδρυση ΙΕΚ ειδικοτήτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης», «Ειδικός Θαλασσοθεραπείας – SPA», «Ειδικός Λουτρο− θεραπείας» και «Συνοδός Βουνού», στις πόλεις της Κέρκυρας, Ρόδου, Ανδρίτσαινας, Καστανιάς, Ιταμού Καρδίτσας, Σταυρούπολης Ξάνθης, Σάμου, Αιδηψού και Ανάβυσσου Αττικής» (Β ́1485).

Επαγγελματικά δικαιώματα

Σχετικά με τα  επαγγελματικά δικαιώματα η υφ. Τουρισμού, τονίζει τα εξής:

  • Για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνοδού βουνού, στην ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται ειδική εξουσιοδότηση για την έκδοση π.δ. με αυτό το αντικείμενο, όπως απαιτείται βάσει του αρ. 43 παρ. 2 του Συντάγματος.
  • Ο ν. 4582/2018 ορίζει και ρυθμίζει ποιες είναι οι δραστηριότητες του υπαίθριου τουρισμού και του αθλητικού τουρισμού και ως λογική συνέπεια αυτής της οριοθέτησης, προβλέπει στο άρθρο 7, ότι με τις κατ’ εξουσιοδότηση κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης (κοινές υπουργικές αποφάσεις) θα ρυθμιστούν τα προσόντα των οδηγών/συνοδών αυτών των δραστηριοτήτων. Έτσι, η κείμενη σχετική νομοθεσία, προβλέπει την οριοθέτηση των προσόντων ανά δραστηριότητα και όχι ανά επάγγελμα ή ανά μια ειδικότητα. Υπό αυτή την έννοια, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να ρυθμίσει συνολικά και συστηματικά, ανά κατηγορία τις δραστηριότητες αυτές και όχι να προβεί σε αποσπασματική ρύθμιση.
  • Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος μέσω της παροχής υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών, με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια των συμμετεχόντων, καθώς και την περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού - τουρισμού υπαίθρου, το Υπουργείο Τουρισμού εξετάζει την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα εννοιολογικής διάκρισης μεταξύ του τουρισμού υπαίθρου και του αθλητικού τουρισμού, να καθοριστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτά φορείς, ειδικότητες (μεταξύ αυτών και οι συνοδοί βουνού) και κλάδοι και να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργία της αγοράς. Σχετικά έργα έχουν ενταχθεί στα Ετήσια Σχέδια Δράσης του Υπουργείου για τα έτη 2022 και 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια: