Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

 

Ν. Κεραμέως: Ένταξη σε εδική κατηγορία εισαγωγής στα ΑΕΙ Ελλήνων αποφοίτων

Δημοσίευση: 22/12/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το απαιτούμενο χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών στην περίπτωση των τέκνων Ελλήνων γονέων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και μετατίθενται στην Κύπρο, δύναται να ολοκληρωθεί και μετά την ημερομηνία αποφοίτησης των τέκνων τους μέχρι και το τέλος του ημερολογιακού έτους αποφοίτησης,τονίζει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Επομένως, σημειώνει η Ν. Κεραμέως, ενώ για την πλειονότητα των υποψηφίων, η προϋπόθεση της διετούς παραμονής του γονέα πρέπει να συμπληρώνεται κατά τη χρονική στιγμή της αποφοίτησης του τέκνου, ειδικά για τους υπαλλήλους του Ελληνικού Κράτους που αποσπώνται για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό, η χρονική στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί η διετία είναι η 31η Δεκεμβρίου του έτους αποφοίτησης του τέκνου.

Στην ειδική κατηγορία ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο Κυπριακού Λυκείου ή ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

) Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Κυπριακό Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή, ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στην Κύπρο τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5), πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

(β) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τέκνο Έλληνα υπαλλήλου που αποσπάται σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Κυπριακό Λύκειο ή ξένο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της απόσπασης του γονέα του. Σε περίπτωση που ο γονέας του υποψηφίου αποσπάται καθυστερημένα και για υπηρεσιακούς λόγους, σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, η απόσπαση του γονέα και επομένως η κατοικία και διαμονή του στην Κύπρο, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη, τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους αποφοίτησης του υποψηφίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: