Η εκπαίδευση στη συγχώρεση και η εφαρμογή της επανορθωτικής πρακτικής έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και τη μείωση των συγκρούσεων ανάμεσα στους μαθητές.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται για πρώτη φορά σε πολλά Γυμνάσια του Νομού Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Αχαΐας Θωμοπούλου Ιωάννας και τριάντα (30) εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καινοτόμο και πρωτοποριακό ερευνητικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπαίδευση στη Συγχώρηση».
Το πρόγραμμα έχει φέρει στην Ελλάδα και διευθύνει η Δρ. Πέλη Γαλίτη, Εκπαιδευτική Σύμβουλος, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison των ΗΠΑ.
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Δρ. Γαλίτη διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και επιμορφωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήρθε φέτος και στην Πάτρα χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αποσκοπεί στην υγιή διαχείριση από τους μαθητές του θυμού, της απόρριψης, και κάθε άλλου αρνητικού συναισθήματος το οποίο προκύπτει μετά από μια μικρή ή μεγάλη τραυματική εμπειρία.
Το πρόγραμμα «Αγωγή στη Συγχώρηση» έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν υγιείς σχέσεις συνεργασίας με τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, βασισμένες στην αποδοχή και τον σεβασμό της έμφυτης αξίας του κάθε ανθρώπου. Επιπλέον τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν να διαχειρίζονται την αδικία και την απόρριψη, την βία και τον σχολικό εκφοβισμό και να ελαττώσουν τα τοξικά συναισθήματα του θυμού προς αυτούς που τους πλήγωσαν ή τους αδίκησαν, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους συμφιλίωσης και ειρήνης στις μελλοντικές γενιές.
Η ερευνητική-εκπαιδευτική παρέμβαση ξεκίνησε με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Νομού Αχαΐας σε τρεις (3) συναντήσεις – εργαστήρια, συνολικής διάρκειας δώδεκα (12) διδακτικών ωρών που πραγματοποιήθηκαν 14-16 Οκτωβρίου 2021 και συνεχίζεται πλέον με την υλοποίηση του Προγράμματος στους μαθητές όλων των βαθμίδων σε δίωρη εβδομαδιαία βάση και θα διαρκέσει τέσσερις έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσω του Greek Diaspora Fellowship Program με τίτλο «Trauma Transformation through Forgiveness Education» και παρέχει στους εκπαιδευτικούς δωρεάν πλούσιο υλικό καθοδήγησης, εκπαίδευσης και υποστήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου