Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

αεροδιαστημικη στο ΕΚΠΑ

Το νέο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ

Δημοσίευση: 13/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο τομέας της Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σημειώνει σημαντική δυναμική τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα στην Ευρώπη, τα προγράμματα Galileo (για την πλοήγηση) και Copernicus (για την παρατήρηση της γης) σε συνδυασμό με τη νέα γενιά δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αεροδιαστημικής, έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για έρευνα, καινοτομία και επαγγελματική αποκατάσταση. Και στην Ελλάδα, με αφορμή και τη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), καταγράφεται τα τελευταία έτη αξιόλογη δυναμική με σημαντικό αριθμό φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να επιδεικνύουν σημαντικές ερευνητικές, βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες σχετικές με τις διαστημικές τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών

To Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας διαμορφώθηκε, με βάση και αντίστοιχα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό, ώστε να προσφέρει ένα συμπαγές γνωσιολογικό υπόβαθρο αλλά και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διεθνές και εθνικό πλαίσιο.

Το Πρόγραμμα διακρίνεται σε πέντε βασικούς πυλώνες οι οποίοι υποστηρίζονται με μαθήματα που προσφέρονται κατά τα δύο πρώτα έτη:

Αεροδιαστημική (αρχές και πρακτικές, μηχανική πτήσεων, προωθητικά συστήματα και συστήματα εκτόξευσης, διαστημικά συστήματα και υποσυστήματα, διαστημικές και δορυφορικές εφαρμογές), Φυσική (μηχανική, θερμοδυναμική, ηλεκτρομαγνητισμός, κυματική, οπτική), Μαθηματικά (ανάλυση, πιθανότητες και στατιστική, διαφορικές εξισώσεις), Πληροφορική (λ.χ. προγραμματισμός, ανάπτυξη λογισμικού, βάσεις και δίκτυα δεδομένων), και Μηχανική υπολογιστών (ψηφιακή σχεδίαση, αρχιτεκτονική υπολογιστών, σήματα και συστήματα, ηλεκτρονική και κυκλώματα).

Στο τρίτο έτος, το Πρόγραμμα εξειδικεύεται με σύγχρονα μαθήματα, όπως σχεδίαση δορυφορικών συστημάτων και υποσυστημάτων, δορυφορική τηλεπισκόπηση, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, εξόρυξη δεδομένων και μηχανική μάθηση και σχεδίαση αεροδιαστημικών ψηφιακών συστημάτων.

Στο τέταρτο και τελευταίο έτος, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο κατευθύνσεων. Η 1η κατεύθυνση αφορά στον σχεδιασμό δορυφόρων, οργάνων και δορυφορικών υποσυστημάτων (space upstream), και η 2η στην ανάπτυξη εφαρμογών δορυφορικής τηλεπισκόπησης, πλοήγησης και επικοινωνιών (space downstream). Kατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, οι φοιτητές θα εκπονήσουν την υποχρεωτική πτυχιακή τους εργασία μέσα από την οποία εξειδικεύουν τις γνώσεις τους σε ένα από τα αντικείμενα του Προγράμματος.

Επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται

Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε τομείς, όπως η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας για ευφυή δορυφορικά συστήματα και υποσυστήματα επόμενης γενιάς, δορυφορικές επικοινωνίες και ζεύξεις, δορυφορική πλοήγηση, συστήματα ραντάρ, τηλεπισκόπηση και παρακολούθηση Γης, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, επεξεργασία διαστημικών δεδομένων εν πτήσει, διαστημική ηλεκτρονική και αυτοματισμός, κ.α. καθώς και σε εφαρμογές, όπως η ασφάλεια των μεταφορών, ο εκσυγχρονισμός της ναυτιλίας, η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών σε νέες τεχνολογίες 5G-6G, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, η γεωργία ακριβείας, η πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (π.χ. πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές), οι «έξυπνες» πόλεις, κ.α. Έχουν επίσης ευκαιρίες απασχόλησης σε εταιρείες μελετών, σχεδιασμού ανάλυσης, υλοποίησης, επίβλεψης, λειτουργίας και αξιολόγησης συστημάτων λογισμικού/υλικού, εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και σε εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών και δορυφορικών υπηρεσιών.  

Το νέο Τμήμα στο πλαίσιο του ΕΚΠΑ

To Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του EKΠΑ. Πρόκειται για ένα νέο Τμήμα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για τη διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται για προπτυχιακές σπουδές.

Το Τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στο Συγκρότημα Ευρίπου, δηλαδή στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά Ευβοίας. Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 100, ενώ σημειώνεται ότι το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτέλεσε την 1η ή 2η επιλογή του 45% περίπου των εισακτέων του κατά το 1ο έτος λειτουργίας (2019-2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια: