Οι δάσκαλοι της περιοχής στην Α Αθήνας λένε "Τα σχολειά μας δεν μπορεί να γίνονται «αποθήκες ψυχών»."
Η ίδρυση νέου ΕΕΕΕΚ κωφών επιχειρείται να στεγαστεί σε ένα από τα πιο προβληματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "ο Αριστοτέλης" που εστάλη στο alfavita.gr.
Το σχολικό κτίριο που αναμένεται να στεγάσει κωφούς μαθητές είναι τόσο απαρχαιωμένο που έχει αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα φυσικού αερίου ενώ δεν έχει αίθουσες για άλλες λειτουργίες του σχολείου.
Διαβάστε το κείμενο του "Αριστοτέλη":
Το σχολικό κτίριο που αναμένεται να στεγάσει κωφούς μαθητές είναι τόσο απαρχαιωμένο που έχει αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα φυσικού αερίου ενώ δεν έχει αίθουσες για άλλες λειτουργίες του σχολείου.
Διαβάστε το κείμενο του "Αριστοτέλη":
Σχετικά με την ίδρυση νέου ΕΕΕΕΚ κωφών στο σχολικό συγκρότημα του 54ου και 55ου ΔΣ Αθηνών
Είναι γνωστά τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα των σχολικών κτιρίων του 54ου και 55ου δημ. Σχολείων Αθηνών. Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο, μη συντηρημένο σχολικό συγκρότημα που ακόμη και σήμερα λειτουργούναίθουσες διδασκαλίας σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια χωρίς παράθυρα, δίπλα στο καυστήρα φυσικού αερίου κτλ) ενώ δεν υπάρχουν και απαραίτητες αίθουσες για άλλες λειτουργίες, όπως αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα για τη σίτιση των μαθητών (αυτό γίνεται στις τάξεις). Επιπλέον τα συγκεκριμένα σχολεία και λόγω της χωροταξικής θέσης που βρίσκονται (κέντρο της Αθήνας), έχουν αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι στην υποδοχή και ένταξη των προσφύγων μαθητών στο δημόσιο σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία, με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, την αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των δύο σχολείων. Μέσα σε ένα χρόνο τα τμήματα υποδοχής προσφύγων έχουν φτάσει τα 6 και του χρόνου μπορεί να είναι και 8, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, με ότι σημαίνει αυτό για υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Μόνο φέτος είχαμε την ένταξη περίπου 70 προσφύγων μαθητών.
Μετά τη μεταστέγαση του 42ου ΓΕΛ Αθηνών, παραχωρήθηκαν κάποιες αίθουσες στα δύο σχολεία ( 4 στο 55ο ΔΣ, 2 στο 54ο ΔΣ, 1 στο 54ο νηπ.) για να μπορούν να γίνουν λειτουργικά προσωρινά (να φύγουν τάξεις από τα υπόγεια), χωρίς όμως να λύνεται οριστικά το πρόβλημα καθώς παραμένει η ανάγκη για ακόμη περισσότερες αίθουσες (αίτημα 55ου ΔΣ προς ΔΕΠ 06/2018, καθώς και του 54ου 09/2018).
Το σωματείο μας και οι σύλλογοι διδασκόντων των δύο σχολείων, δεν συναινούν σε αυτή την προοπτική, που δεν υπηρετεί τις παιδαγωγικές ανάγκες ούτε των μαθητών των δημοτικών σχολείων, ούτε και των μαθητών με ειδικές ανάγκες του ΕΕΕΕΚ κωφών. Τα σχολειά μας δεν μπορεί να γίνονται «αποθήκες ψυχών».
Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση και άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για:
-Τη στήριξη των υπαρχόντων δομών με ενίσχυση του ταμείου της σχολικής επιτροπής και εκτεταμένα έργα συντήρησης από τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθήνας και την τεχνική υπηρεσία του.
-Να βρεθεί κατάλληλος χώρος που να πληροί όλες τις προδιαγραφές για ίδρυση νέου σχολείου ΕΕΕΕΚ Κωφών. Το δεσμευμένο οικόπεδο στην οδό Λάμψα είναι γι’ αυτή τη χρήση και οφείλει να αξιοποιηθεί πριν χαθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου