Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Βαριά καταδίκη για τον πρώην υφ.Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλο
Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004
Σε φυλάκιση 15 ετών καταδικάστηκε ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος για τα αδικήματα της τοκογλυφίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μάλιστα αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας του.
Το Δικαστήριο με πλειοψηφία 2-1 αποφάσισε η καταδίκη να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Η ίδια απόφαση λήφθηκε και για τους τρεις συγκατηγορούμενους του πρώην υφυπουργού, οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν σύμφωνα με το alfavita.gr οι περιοριστικοί όροι-κατά περίπτωση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ και της καταβολής εγγυησης 5.000 ευρώ.
Κατάσχεση περιουσίας
Παράλληλα, αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προιόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ ευρω για τον Γιαννη Ανθόπουλο, συμπεριλαμβανομένου και του σπιτιου του στη Βούλα και 5,7 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις. Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρω στον κάθε ένα.
Η υπόθεση εφτασε στη δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές.
Για τις υπηρεσίες του όπως είχε πει κατα τη διάρκεια της δίκης η κ. Πετρίδης, εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού.
Ποιος όμως θυμάται όμως τον Γιάννη Ανθόπουλου και τα έργα επί των ημερών του. Ποιος ήταν υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούσε δίδυμο  μαζί με τον Αρσένη στα τέλη της δεκαετίας του '90
Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).
Εποχή άφησε στο υπουργείο Παιδείας το δίδυμο Αρσένη – Ανθόπουλου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και τις μεγάλες μάχες του κινήματος έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998 σε όλη τη χώρα, με τραυματίες μέχρι και από σφαίρες, καθώς και με τα μαθητικά συλλαλητήρια και τις χιλιάδες καταλήψεις σχολείων κατά της περίφημης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Οι διόσκουροι του υπουργείου Παιδείας αναδείχθηκαν τότε στα πιο μισητά πρόσωπα στο χώρο των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους.
Με απειλές, που έφταναν μέχρι και την απόλυση, προσπάθησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος το 1998 (Υπουργός Γερ. Αρσένης - Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατάργηση της Επετηρίδας και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, αλλά και στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα γενικότερα, με πρώτα "θύματα" τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: