Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Χωρίς δάσκαλο! Μόνο 15 ημέρες μάθημα έκαναν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ματσουκίου!


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 2 Νοέμβριος, 2017 - 18:42 | Στην Κατηγορία: 


Το χωριό βρίσκεται στα σύνορα των Ιωαννίνων με τα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, αριθμεί 70 κατοίκους και απέχει 17 χιλιομετρα από τα Πράμαντα, την έδρα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Μόλις 15 ημέρες μαθημάτων είχαν την... τύχη να παρακολούθησαν τρεις μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ματσουκίου στα βόρεια Τζουμέρκα, καθώς οι εκπαιδευτικοί φεύγουν με αποσπάσεις, λόγω προσωπικών προβλημάτων.
Το χωριό βρίσκεται στα σύνορα των Ιωαννίνων με τα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, αριθμεί 70 κατοίκους και απέχει 17 χιλιομετρα από τα Πράμαντα, την έδρα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Το ένα παιδάκι πηγαίνει στην α΄ Δημοτικού και άλλα δύο, στην ε΄ και τη στ΄. Ο παπα-Χρήστος Μακρής, ιερέας του χωριού και πατέρας ενός μαθητή, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαστε σε απόγνωση. Σκέφτομαι να κάνω εγώ ό,τι μπορώ για τα παιδιά. Η πρώτη δασκάλα ήταν πολύτεκνη και έφυγε. Η δεύτερη σε ενδιαφέρουσα και πήρε αναρωτική άδεια. Με το λεωφορείο δεν μπορούμε στείλουμε τα παιδιά στα Πράμαντα. Χρειάζεται τουλάχιστον 45 λεπτά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το 6χρονο της σ΄ Δημοτικού πού να πάει;».
Την ανησυχία του διατύπωσε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το γεγονός ότι το Δημοτικό Σχολείο Ματσουκίου ουσιαστικά δεν έχει λειτουργήσει από την αρχή του σχολικού έτους, αφού για διάφορους λόγους, οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται για το σχολείο αυτό, δεν προσέρχονται και δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα όποια προβλήματα των σχολείων των μεγάλων πόλεων ή των οικισμών εγγύς αυτών λύνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ των απομακρυσμένων χωριών, όπως το Ματσούκι, χρονίζουν και επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Είναι προφανής η απροθυμία των εκπαιδευτικών να στελεχώνουν σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, όμως είναι καθήκον της πολιτείας και της διευθύνουσας υπηρεσίας να βρίσκει λύσεις και μάλιστα άμεσες και κατά προτεραιότητα για τα σχολεία αυτά. Η απογοήτευση και η οργή των γονέων και μαθητών του Ματσουκίου είναι απόλυτα δικαιολογημένες» επισημαίνει ο δήμαρχος και ζητεί την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γιάννη Σεντελέ και αντιπροσωπείας των κατοίκων με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, Αγγελική Φωτεινού, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Ο δήμαρχος, ο ιερέας του Ματσουκίου παπά-Χρήστος Μακρής, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Αλκιβιάδης Λάνταβος, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωσταδήμας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαγγέλης Μακρής σημείωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, ούτε αποδεκτό, το να υπάρχουν μαθητές, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.
Η κ. Φωτεινού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγνώρισε το πρόβλημα, είπε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του, ενώ μίλησε για τις δύο λύσεις που πρότεινε στην αντιπροσωπεία του χωριού. Όπως ανέφερε, μία λύση είναι να αναζητηθεί νέος αναπληρωτής δάσκαλος και η δεύτερη λύση οι τρεις μαθητές να πηγαινο-έρχονται και να παρακολουθούν προσωρινά τα μαθήματά τους στο σχολείο στα Πράμαντα, λύση την οποία έτσι κι αλλιώς δεν αποδέχονται οι κάτοικοι του Ματσουκίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/horis-daskalo-mono-15-imeres-mathima-ekanan-ta-paidia-toy-dimotikoy-sholeioy#ixzz4xLqgAopA
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: