Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

UNICEF: Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τα προσφυγόπουλα

UNICEF: Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τα προσφυγόπουλα

Η UNICEF παροτρύνει τους ηγέτες της ΕΕ και την Τουρκία να βρουν κοινό έδαφος για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Με τις ζωές περισσότερων από 20.000 παιδιών στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα Βαλκάνια να βρίσκονται σε κίνδυνο, η UNICEF παροτρύνει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας να βρουν κοινό έδαφος για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών κατά την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες γι’ αυτά.
«Η UNICEF ανησυχεί ότι η επιστροφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες ενός αβέβαιου μέλλοντος στην Τουρκία, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα και επιζήμια γι’ αυτά», δήλωσε η Marie Pierre Poirier, Ειδική Συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Και συμπλήρωσε: «Κοινό έδαφος που δίνει πρώτη προτεραιότητα στο καλύτερο συμφέρον των παιδιών και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να βρεθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα ελάχιστα μέτρα για την προστασία των βασικών αναγκών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών».
Τα παιδιά, αποτελούν τώρα περισσότερο από το 40% των 43.000 ανθρώπων στην Ελλάδα που προσπαθούν να κινηθούν προς τα βόρεια μέσα από τα Βαλκάνια, όπου χιλιάδες άλλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Το ασυντόνιστο κλείσιμο των συνόρων, έχει αφήσει χιλιάδες παιδιά εγκαταλελειμμένα σε αυτοσχέδιες σκηνές στην Ειδομένη, στα ελληνικά σύνορα, όπου τα παιδιά είναι πλέον η πλειοψηφία, ενώ εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι είναι μπλοκαρισμένοι, υπό ανθυγιεινές συνθήκες κατά μήκος της βαλκανικής οδού.
Η UNICEF θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για τον καθορισμό της ατομικής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, αντί να καταφύγουν σε μαζικές απελάσεις, σε πρακτικές απώθησης ή στη λήψη άλλων μέτρων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά.
Η UNICEF προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για να κρατηθούν τα παιδιά ασφαλή:
• Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζητήσει διεθνή προστασία, ένα δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό. Κάθε αίτηση ασύλου που έχει υποβληθεί από ένα παιδί θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, καθώς τα κριτήρια που αναγκάζουν τα παιδιά να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους είναι ευρύτερα από ό, τι για τους ενήλικες.
• Ανεξάρτητα από την κατάσταση της μετανάστευσης, ένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να επιστραφεί αν μια τέτοια απόφαση οδηγεί σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων του.
• Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να κρατούνται μόνο και μόνο επειδή είναι μετανάστες - ούτε στις χώρες διέλευσης και τις χώρες προορισμού, ούτε στις χώρες στις οποίες θα μπορούσαν να επιστραφούν.
• Εναλλακτικές, ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές θα πρέπει να αναζητηθούν, καθώς τα ξαφνικά κλεισίματα των συνόρων, εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο εκμετάλλευσης και τα αναγκάζουν να κάνουν πιο επικίνδυνες διαδρομές.
Με τη λήψη αυτών των θεμελιωδών βημάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη σέβεται τα ιδεώδη και τις αρχές της και ότι κάθε παιδί που φθάνει στις ακτές της θα αντιμετωπίζεται όπως πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: