Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Δίκτυο Πρόληψης Σχολικής Βίας - Γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης σωματικής βίας

Δημοσίευση: 21/03/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
A. Η άμεση ανταπόδοση βίαιης σωματικής πράξης (χτύπημα, σπρώξιμο, κλωτσιά…) από συμμαθητή/τρια, δεν ενδείκνυται ούτε προτείνεται από κανέναν διεθνώς στην παιδαγωγική πρακτική,  γιατί όχι μόνο δεν επιλύει με αποτελεσματικό τρόπο δυσλειτουργίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά παρατείνει τις συγκρούσεις και γεννά επιπρόσθετο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού (σωματικού & ψυχικού), ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα στη διαχείριση συγκρούσεων και σωματικής εμπλοκής.
B. Η ανταπόδοση διαιωνίζει και πολλαπλασιάζει την παρουσία της ενδοσχολικής βίας σε κάθε της μορφή, επιδεινώνει το κλίμα της σχολικής ζωής, γίνεται αρνητικό παράδειγμα για το σύνολο των μαθητών/τριών και τα οφέλη, που ίσως θεωρούν κάποιοι ότι αποφέρει στα ‘θύματα’, είναι συνήθως προσωρινά.
Γ.  Παράλληλα, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα προάσπισης και προστασίας του Εαυτού. Συνεπώς, συμβουλεύουμε τα παιδιά να αποφεύγουν με κάθε τρόπο τόσο να προκαλούν καυγάδες όσο και κάθε φυσική κίνηση που στρέφεται εναντίον τους χωρίς, κατά το δυνατόν, χρησιμοποίηση επιθετικής συμπεριφοράς.
Δ. Επίσης εξαιτίας της συνεχούς «απρόσεκτης» παιδικής κινητικότητας συμβαίνουν πολλά ακούσια αγγίγματα, ωθήσεις ή χτυπήματα που προκαλούν μέχρι και συρράξεις πολλών παιδιών. Πρέπει να δοθεί στο σπίτι και στο σχολείο μεγάλη βαρύτητα στην άμεση έκφραση «θερμής» συγγνώμης στις πιθανές ακούσιες σωματικές επαφές.
Ε. Η άμεση ενασχόληση των εκπαιδευτικών με  τα επεισόδια σύγκρουσης είναι αυτονόητη. Σ’ αυτή τη διαχείριση των συγκρούσεων προτεραιότητα έχει το αίσθημα δικαίου του παιδιού που υπέστη βία και η  απαλοιφή της ψυχικής έντασης γενικότερα μεταξύ των εμπλεκομένων.
Ζ. Αυτό που σίγουρα φέρνει κοντύτερα τα παιδιά και απομακρύνει την επιθετική διάθεση, είναι οι δραστηριότητες βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, ανάπτυξης της ενσυναίσθησης και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως επίσης και τα παιχνίδια χωρίς νικητές.  
Τις παραπάνω οδηγίες-συμβουλές, δίνει η Διευθύντρια  της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζαχαρούλα  Ασημακοπούλου, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς γονέων και εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του κύκλου συζητήσεων σχετικά με την ενδοσχολική βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: