Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012


Φωτορεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις μνήμης για τον Αλέξη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012, 18:00



Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας και σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων της χώρας στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι μνήμες της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 είναι ακόμη ζωντανές και προκαλούν οργή και ένα ερώτημα. Γιατί να αφαιρεθεί μία ανθρώπινη ζωή.

Το χρονικό των κινητοποιήσεων


Xιλιάδες μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους και φώναξαν συνθήματα για τον αδικοχαμένο έφηβο.

Στις 17.00 το απόγευμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη της αντιεξουσιαστικής κίνησης και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, κάτω από την έντονη παρουσία της αστυνομίας.

Στις 21.00 ξεκίνησε το μνημόσυνο στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Λίγα λεπτά πριν τις 20.00 σημειώθηκε μικροένταση στην οδό Φειδίου και στην Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια. Άγνωστοι αναποδογύρισαν κάδους και έβαλαν φωτιά στο οδόστρωμα και πέταξαν πέτρες και μολότοφ προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών. Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στη διασταύρωση των οδών Εμμ. Μπενάκη και Σόλωνος καθώς και στα κάθετα στενά της Εμ. Μπενάκη και κατά μήκος της οδού. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους διαδηλωτές. Στο σημείο έσπευσαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η ένταση στις 21.00 περιοριζόταν αποκλειστικά στην πλατεία των Εξαρχείων.
(Τα επεισόδια με τον φακό της zougla.gr)


(Μολότοφ και χρήση χημικών)


(Μερίδα διαδηλωτών έβαλε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων)


(Μολότοφ έπεσαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης)



Στις 20.20 οι δυνάμεις των ΜΑΤ οπισθοχώρησαν προς τη Λ. Ακαδημίας.

Στα Εξάρχεια εντοπίστηκαν μέτωπα έντασης, με τους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα στους αστυνομικούς κι εκείνοι να απαντούν με χρήση δακρυγόνων και άλλων χημικών.



(To μνημόσυνο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης, επί της οδού Τζαβέλλα)








Η πορεία


Συνοδεύομενο από διμοιρίες των ΜΑΤ το πρώτο μπλοκ επέστρεψε στα Προπύλαια. Ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ομονοίας. Ορισμένοι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς τα Εξάρχεια, όπου θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ άλλοι αναμένεται να αποχωρήσουν μέσω του σταθμού του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.







Ανησυχία επικράτησε στις 19.15, όταν ένας νεαρός υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο.













Λίγο πριν τις 18.30 η αστυνομία έκανε χρήση χημικών κατά μιας μικρής ομάδας που εκσφενδόνισαν δυναμιτάκια, την ώρα που ξεκινούσε η πορεία, έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περί τις 18.00 έκλεισε η οδός Πανεπιστημίου και λίγο αργότερα όλοι οι δρόμοι στο κέντρο, ενώ 2.000-3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο οδόστρωμα στο ύψος των Προπυλαίων.





Στο κέντρο οι δυνάμεις των ΜAT είναι ισχυρές και έχουν αποκλείσει όλες τις διόδους- προς τη Φιλελλήνων, την Β. Αμαλίας και της Β. Σοφίας, επιτρέποντας μόνο την επιστροφή των διαδηλωτών μέσω της Πανεπιστημίου.



Συνολικά, από το πρωί έγιναν 50 προσαγωγές και έξι συλλήψεις.

Μικροεπεισόδια το μεσημέρι

Το πρωί μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.


(Πανό κατά του φασισμού και των κρουσμάτων βίας στα σχολεία)


(Μαζική μαθητική διαδήλωση)


(Μαθητές φωνάζουν συνθήματα και κάνουν πορεία)


(Έντονη παρουσία των ΜΑΤ στην πορεία)





Μικροεπεισόδια το μεσημέρι

Το πρωί μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.


(Πανό κατά του φασισμού και των κρουσμάτων βίας στα σχολεία)


(Μαζική μαθητική διαδήλωση)


(Μαθητές φωνάζουν συνθήματα και κάνουν πορεία)


(Έντονη παρουσία των ΜΑΤ στην πορεία)



Μικρή ένταση σημειώθηκε στην Πανεπιστημίου, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες σε μια βιτρίνα εμπορικού καταστήματος, ενώ λίγο μετά τις 13.30 έγινε ρίψη τριών μολότοφ, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το παντελόνι μιας γυναίκας και να υποστεί εγκαύματα. Λίγο πριν από τις 14.00 το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση και στην Ομόνοια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές.



(Μολότοφ επί της Πανεπιστημίου)






(MAT με φόντο ένα σύνθημα σε τοίχο και μία ηλικιωμένη)


(Μαθητές και περαστικοί άφησαν ένα λουλούδι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης)

Στις 17.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από τη Νεολαία του Συνασπισμού, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένταση επικράτησε έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έφθασε η πορεία των μαθητών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, που ξεκίνησε νωρίτερα από την Καμάρα, όταν κάποιοι μέσα από την πορεία άρχισαν να πετούν πέτρες και κροτίδες προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσαν το κτήριο.

Οι αστυνομικοί έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τους απώθησαν, ενώ έγιναν και προσαγωγές. Η πορεία μετακινήθηκε προς την οδό Αγίου Δημητρίου, όπου κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ. Τμήματα της πορείας έχουν μετακινηθεί μέσω της οδού Ιασονίδου και προς το σιντριβάνι επί της Εγνατίας.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πορείας, μαθητές πέταξαν νεράντζια έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λ. Πύργου.




ΑΓΡΙΝΙΟ

Νεαροί που βρέθηκαν στην κεφαλή της μαθητικής πορείας στο Αγρίνιο επιτέθηκαν σε άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο.

Οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και έκαναν χρήση χημικών.

Οι νεαροί έριχναν πέτρες, μολότοφ και βαρελότα, ενώ οι περαστικοί έτρεχαν πανικόβλητοι να προφυλαχθούν.


ΠΑΤΡΑ

Λίγο πριν από τις 14.00 ολοκληρώθηκαν σε ήρεμο κλίμα οι δύο πορείες που έγιναν στους δρόμους της Πάτρας, με αφορμή την 4η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι μαθητές έκαναν συγκέντρωση στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η οδός Κορίνθου.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Λάμπρος Παναγιώτου Πέτρος Σιδερέας, Χρήστος Μαζάνης, Παναγιώτης Τσίμπος

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Φίλιππος Καραμέτος
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012, 22:45
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: