Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

1442995
Μαθητές-εκπαιδευτικοί σε απόγνωση ελέω «εξορθολογισμού»
από * 13:41, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012
θεματικές: Εκπαίδευση
.

Μαθητές-εκπαιδευτικοί σε απόγνωση ελέω «εξορθολογισμού»

 
Ο περίφημος «εξορθολογισμός» στα σχολεία πραγματοποιείται μ’ ένα όργιο συμπτύξεων τμημάτων και μετακινήσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, με συρρίκνωση των επιβεβλημένων από το αναλυτικό πρόγραμμα διδακτικών ωρών ανά μάθημα, με μαθήματα «φαντάσματα», που αν και προβλέπονται από τα αναλυτικά προγράμματα δεν διδάσκονται καθόσον δεν υπάρχει αντίστοιχος δάσκαλος (π.χ. δεύτερη ξένη γλώσσα στο Δημοτικό), με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, με εκπαιδευτικούς-μπαλαντέρ ανάμεσα σε δυο, τρία και τέσσερα σχολεία, με προνήπια που στη μέση της χρονιάς καλούνται να επιστρέψουν στο σπίτι και νήπια που διαμοιράζονται σε όμορα νηπιαγωγεία, επειδή το τμήμα στο οποίο φοιτούσαν ως τώρα κλείνει γιατί η νηπιαγωγός πήρε αναρρωτική άδεια ως το τέλος της σχολικής χρονιάς και δεν προβλέπεται διορισμός αναπληρώτριας κ.ο.κ.
 
Καθημερινές, πλέον, είναι οι καταγγελίες εκπαιδευτικών συλλόγων για τις αυθαιρεσίες των Διευθυντών Εκπαίδευσης, που συμπτύσσουν αναφανδόν τμήματα, πλήττοντας βάναυσα μαθητές και εκπαιδευτικούς (τους οποίους εξαποστέλλουν σε άλλα σχολεία ή και Δήμους) στη μέση περίπου της σχολικής χρονιάς. Το φαινόμενο είναι γενικευμένο και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης συμπεριφέρονται με τρόπο ιδιαίτερα σκληρό σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται, απόδειξη ότι η κατεύθυνση έρχεται κεντρικά, «από ψηλά» και δεν είναι απλά ένας κακός χειρισμός κάποιας περιφερειακής διεύθυνσης, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην άσκηση της μνημονιακής πολιτικής.
 
Η τακτική αυτή του υπουργείου Παιδείας και της διοικητικής ιεραρχίας έχει προκαλέσει την οργή γονιών και εκπαιδευτικών, που πραγματοποιούν συχνά, πλέον, διαμαρτυρίες έξω από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης ή και καταλήψεις των γραφείων τους (π.χ. κατάληψη στη Γ΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας από τους γονείς των σχολείων που έχουν μπει στο στόχαστρο και τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγ.Βαρβάρας – Κορυδαλλού, «Δημήτρης Γληνός» και δυο σχολεία στο Αιγάλεω επ’ αόριστον κλειστά, μέχρι η Διευθύντρια Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση).
 
Μιλούμε για καθαρή αυθαιρεσία, διότι οι διοικήσεις -με την πλήρη κάλυψη του υπουργείου Παιδείας- καταπατούν τον ίδιο το νόμο, που κατά τα άλλα ισχυρίζονται ότι υπηρετούν. Πρόκειται για το Νόμο 3848/2010, άρθρο7, παράγραφος 4, που ορίζει ότι: «Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους».
 
Κοντολογίς, απαγορεύονται οι συμπτύξεις τμημάτων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Διότι έχουν ανυπολόγιστο κόστος στη μαθησιακή διαδικασία και αντίκεινται σε κάθε έννοια στοιχειώδους παιδαγωγικής. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι ανατρέπουν όλο τον οικογενειακό προγραμματισμό του εκπαιδευτικού, ο οποίος είναι συνάμα και εργαζόμενος. Ομως, το υπουργείο και οι κολαούζοι του στα πόστα της διοικητικής ιεραρχίας γράφουν τούτη την απαγόρευση στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Εκείνο που τους πονάει είναι να πετσοκόψουν με κάθε τρόπο κονδύλια.
 
Ολα τούτα, βεβαίως είναι προεόρτια της εφαρμογής της σχετικής παραγράφου (παράγραφος Θ.2.2) του πολυνομοσχέδιου-εφιάλτη (νόμος 4093/2012), που πρόσφατα ψήφισε η τρόικα εσωτερικού (δες αναλυτικότερα «Κόντρα» αρ. φύλλου 711). Σύμφωνα μ’ αυτή, καταργούνται στην ουσία οι οργανικές θέσεις και οι εκπαιδευτικοί που θα κριθούν «υπεράριθμοι» μετατίθενται «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος» «από Διεύθυνση σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης και οργανικής θέσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού». Οι αναγκαστικές μεταθέσεις των «υπεράριθμων» (που θα προκύψουν λόγω των συγχωνεύσεων-καταργήσεων, της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών) θα πραγματοποιηθούν υπό την απειλή της απόλυσης. Ηδη, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, φτιάχνουν κλίμα απολύσεων (αισχρό δημοσίευμα του «Εθνους», 9/12, για 8.500 απολύσεις «επίορκων» και με «ψυχολογικά προβλήματα» εκπαιδευτικών), ενώ είναι γνωστή και η λίστα προγραφών 17.599 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αποκάλυψε η «Κόντρα» (αρ. φύλλου 676).
 
Γιούλα Γκεσούλη

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: