Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012


ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ 5/ΘΕΣΙΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΗΘΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ
Πριν σαράντα χρόνια , σ’ ένα δημοτικό σχολείο, νότια της Εύβοιας ,πολύ μακριά από αστικά κέντρα , με εκατόν πενήντα παιδιά τότε, δημιουργήθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά μαθητικός συνεταιρισμός.
Το σχολείο αυτό , δεν ήταν άλλο από το δημοτικό σχολείο του Αγίου Ιωάννη .
Ενός χωριού που βρίσκεται πενήντα[50] χιλιόμετρα νότια  της πρωτεύουσας  Χαλκίδας.
Σαράντα χρόνια μετά , ποιος θα περίμενε το δημιούργημα εκείνης της εποχής , να φάνταζε τώρα και να ήταν ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών του σχολείου, στα χέρια των μαθητών του .
Στην ουσία τι είναι ο μαθητικός συνεταιρισμός όμως.
Είναι ένας φορέας που λειτουργεί μέσα στο σχολείο και διαχειρίζεται τα έσοδα του κυλικείου.
Οι μαθητές συνεταιριστές , ε’ και στ’ δημοτικού , μετά από εκλογές . εκλέγουν το Δ.Σ. του συνεταιρισμού ,το οποίο κάθε χρόνο ανανεώνεται.
Οι ίδιοι οι μαθητές , με τη Βοήθεια δύο εκπαιδευτικών [Αρχοντίδης Διαμαντής και Μαύρου Δανάη – Νικολέτα]είναι υπεύθυνοι για την αγορά των προιόντων  σε χονδρική τιμή , τα οποία μετά θα μεταπωλήσουν στους συμμαθητές τους και το κέρδος θα το χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους ανάγκες.
Η υποστήριξη του συνεταιρισμού με τα δύο παζάρια , Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και της εορτής της λήξης της χρονιάς που πλαισιώθηκε με φαγητό , μουσική και χορό , την οποία   όλη διοργάνωση, την  είχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί , καταφέραμε και λειτουργήσαμε το σχολείο βασιζόμενοι και μόνο στις δικές μας δυνάμεις.
Τα πράγματα με την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών είναι δύσκολα σ’ όλους τους Δήμους , γι΄ αυτό κι εμείς σε κάποια συνεργαστήκαμε για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Έτσι , σε συνεργασία με την σχολική επιτροπή , τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και τον συνεταιρισμό , βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά το σχολείο.
Η κάλυψη του σχολείου σε καθαριστικά , γραφική ύλη και πετρέλαιο , με συγκεκριμένο πλαφόν έγινε από την σχολική επιτροπή. Χρήματα όμως για περαιτέρω ανάγκες , αλλαγή σπασμένων τζαμιών , κλειδαριών ,προβλημάτων δηλαδή της καθημερινότητας καλύφθηκαν εξ’  ολοκλήρου από τον συνεταιρισμό.
Ήμασταν  έτοιμοι από τον Απρίλιο , αφού με χρήματα του συνεταιρισμού είχαμε μεριμνήσει για την πλήρωση του σχολείου με πετρέλαιο ,[ πριν εξισώσεως] που ευτυχώς οι καλές καιρικές συνθήκες έδωσαν τον χρόνο και στην σχολική  επιτροπή να συμπληρώσει .
Πιστεύω ότι , είμαστε από τα ελάχιστα σχολεία με γεμάτη την δεξαμενή πετρελαίου .
Ακόμη , η χρησιμοποίηση αερόθερμων σε μέρες λιγότερο κρύες , η τοποθέτηση η οποία έγινε από τον σύλλογο γονέων , έπειτα από δική μας πρόταση, εξοικονομεί αρκετά  σε καύσιμα.
Έχουμε καθιερώσει την λεγόμενη « επιδότηση» σχολικών εκδρομών και παρακολούθηση θεαμάτων , η οποία αποσκοπεί στην συμμετοχή όλων των παιδιών του σχολείου σε αυτές , γιατί ακριβώς κρατάμε το αντίστοιχο αντίτιμο σε χαμηλή τιμή και το υπόλοιπο του ποσού το καλύπτει ο συνεταιρισμός.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται , οι καλεσμένοι μας και οι επισκέπτες μας που φιλοξενούνται , όλα με τη βοήθεια του συνεταιρισμού , με την υλική στήριξή του. Με απαραίτητη προϋπόθεση το τρέξιμο των εκπαιδευτικών.
Άλλωστε , μαέστρος χωρίς ορχήστρα δεν γίνεται , όπως φυσικά και το αντίστροφο.
Ο φετινός στόχος? Η αγορά δύο  διαδραστικών  πινάκων με την συνεργασία συλλόγου γονέων και συνεταιρισμού.
Το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας θα λειτουργήσει από τις 14 έως και τις 21 Δεκέμβρη. Οπότε μια εκδρομή μέχρι το πανέμορφο χωριό του Αγίου Ιωάννη, δεν είναι άσχημη ιδέα.
Εμείς θα σας περιμένουμε με γλυκίσματα, ζεστά ροφήματα  μα πάνω απ’ όλα ένα μεγάλο χαμόγελο αισιοδοξίας για το αύριο γενικά και στο χώρο της παιδείας ειδικά.

Η Δ/ντρια

Μιτζιφίρη Ελένη
alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: