Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012



Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Εκδηλώσεις μνήμης και επεισόδια τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη

Από επεισόδια, εστίες φωτιάς, μολότοφ και δακρυγόνα στιγματίστηκε η πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο δεύτερος γύρος των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων της χώρας, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ., Επαμεινώνδα Κορκονέα, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι μνήμες της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 φαίνεται πως είναι ακόμη ζωντανές, μιας και τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Στον απολογισμό των «μαχών», πέρα από τις υλικές ζημιές, δύο πολίτες τραυματίες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 69 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.






 

 

 









 

 










 










 











 















 
Ο κύριος όγκος της πορείας έφτασε ειρηνικά στο Σύνταγμα το απόγευμα. Λίγο μετά τις 20:00 και μετά το τέλος της πορείας, που διαλύθηκε στην Ομόνοια, τα επεισόδια απομονώθηκαν στα Εξάρχεια. Εστίες φωτιάς, πύρινα οδοφράγματα και άγνωστα άτομα που επιτίθονταν με βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες απαντούσαν με χρήση χημικών, συνέθεσαν το πολεμικό σκηνικό στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια. 

Μάλιστα, επίθεση δέχθηκαν ένας άνδρας και μια γυναίκα φωτορεπόρτερ από ομάδα αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, 3 άγνωστοι επιτέθηκαν εναντίον των 2 φωτορεπόρτερ και αποπειράθηκαν να τους κλέψουν τις φωτογραφικές τους μηχανές, αφού πρώτα τους χτύπησαν.












 



Την πρώτη τους εμφάνιση στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τζορτζ, έκαναν και οι υδροφόρες της αστυνομίας. 





Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε πριν τις 21:00 στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου και άφησε λίγα λουλούδια και σημειώματα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης.



Οι πρωινές συγκεντρώσεις

Τρεις συλλήψεις και 19 προσαγωγές είναι ο απολογισμός των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία μαθητές και φοιτητές έφθασαν στο Σύνταγμα μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί στα Προπύλαια. 

Μικροένταση ξέσπασε στην οδό Σταδίου όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρέθηκαν στο σημείο δέχθηκαν νεράντζια και πέτρες, ενώ άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ, στο υποκατάστημα της ΑΤΕbank, στην Πανεπιστήμιου.

Στη Θεσσαλονίκη 

Επεισόδια με πετροπόλεμο και χρήση δακρυγόνων έλαβαν χώρα και στη Θεσσαλονίκη. 

Όταν έφτασε η πορεία στη συμβολή των οδών Εγνατία και Ιασωνίδου ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε κάδους ενώ ακολούθησε επίθεση με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ απάντηση με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το ΑΠΘ.

Η ένταση σημειώθηκε στο τέλος του συλλαλητηρίου στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το οποίο μέχρι εκείνη την ώρα είχε εξελιχθεί ήρεμα.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα στη συνέχεια κρατώντας πανό και σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Μέσω των οδών Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία και Διοικητηρίου κατέληξαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου διαδήλωσαν. Στη συνέχεια, μέσω της οδού Ιασωνίδου έφθασαν στο σημείο εκκίνησης, στην Καμάρα, όπου διαλύθηκαν.

Στη Ρόδο

Νύχτα έντασης και επεισοδίων βίωσε και η Ρόδος.

Σύμφωνα με τη «Ροδιακή» Οι αστυνομικές δυνάμεις που από νωρίς είχαν παραταχθεί στο κέντρο της Ρόδου, έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών σε ομάδα νεαρών η οποία εκσφενδόνισε πέτρες και άλλα αντικείμενα προς το μέρος τους, ενώ ακολούθησε κυνηγητό πέριξ του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα ενώ μεγάλη ένταση επικράτησε στην είσοδο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην οδό Δημοκρατίας, όπου οι νεαροί άναψαν τεράστια φωτιά στο κέντρο του δρόμου, κλείνοντας έτσι ουσιαστικά την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο Βόλο 

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στην πορεία μνήμης και ανδρών των ΜΑΤ κατά την ώρα ολοκλήρωσης της πορείας στο σημείο εκκίνησής της, στον θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι πέτρες και οι κρότου λάμψης «έδωσαν και πήραν» στην συμβολή των οδών Ιάσονος και Όγλ.

Η ένταση μεταφέρθηκε στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου, όπου πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές.

Στην Πάτρα 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στην οδό Ερμού, κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Στο Αγρίνιο

Συμπλοκές κρανοφόρων με αστυνομικούς και ρίψη μολότοφ από την μία πλευρά και καπνογόνων από την άλλη σημειώθηκαν στο Αγρίνιο, κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι νεαροί βρίσκονταν στην κεφαλή της μαθητικής πορείας που είχε ξεκινήσει νωρίτερα και φορώντας full face και κράνη περιπου 15 - 20 άτομα, έκαναν επίθεση σε άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο σιντριβάνι, ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο. 

Οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και αφού έριξαν καπνογόνα, προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Παναγοπούλου, που στο μεταξύ είχε μπλοκάρει από αυτοκίνητα. Οι νεαροί έριχναν πέτρες, μολότοφ και βαρελότα ενώ πανικόβλητοι οι περαστικοί έτρεχαν να σωθούν. Αμέσως έσπευσαν και δυο οχήματα της Πυροσβεστικής που δεν χρειάστηκε να παρέμβουν αφού οι φωτιές από τις μολότοφ είχαν σβήσει.

Στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ηράκλειο.

Στην πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πήραν μέρος μαθητές και φοιτητές χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας .
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: