«Click... στην Ιστορία» από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ένα νέο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τη συνεργασία και την υποστήριξη μεγάλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Το «Click στην Ιστορία», όπως δηλώνει και ο τίτλος του προγράμματος, φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στην ιστορία της Ελλάδας με τη χρήση της τεχνολογίας. Σκοπός, δηλαδή, του προγράμματος είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από τη ματιά των μαθητών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κινητής επικοινωνίας στη σύγχρονη εκπαίδευση.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας και αυτογνωσίας των μαθητών. Αυτό το πετυχαίνει μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας, που για πρώτη φορά ίσως, το κινητό αντιμετωπίζεται ως ένα χρηστικό εργαλείο της σύγχρονης εκπαίδευσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή παρουσίαση ο ειδικός γραμματέας σε θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Μιχάλης Κοντογιάννης.
Ειδικότερα, για τη συμβολή της τεχνολογίας, στην εκπαίδευση, είπε: «Η χρήση των νέων τεχνολογιών που γίνεται παράλληλα με άλλα μέσα διδασκαλίας, συμβάλλουν στην αναβάθμιση της γνώσης και την εισαγωγή νέων προτύπων μάθησης στο σχολικό περιβάλλον. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές δεν είναι παθητικοί δέκτες, αλλά πρωταγωνιστές μιας διαδικασίας εκπαιδευτικής έρευνας, που στηρίζεται στη συλλογή, καταγραφή και παραγωγή του υλικού».
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές, εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιείται ως φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα και συσκευή εγγραφής φωνής, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας».
Εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.
Το πρόγραμμα αξιοποιεί στο σύνολό του το ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι νέοι σήμερα, θέτοντας την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης.
Ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, είπε για το πρόγραμμα: «Για μας, είναι η πρακτική εφαρμογή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε 19 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος, μέχρι σήμερα. Μέσω της τεχνολογίας, που είναι το εργαλείο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πολιτισμό. Αυτό όμως που θέλουμε να κάνουμε είναι να εκπαιδεύσουμε τους νέους ανθρώπους, να αξιοποιούν την τεχνολογία με έναν σωστό τρόπο, που θα φέρει καλά αποτελέσματα».
Το πρόγραμμα «Click στην Ιστορία», με τη συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και των ερευνητών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, συμβάλλει στην εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τον τρόπο που διεξάγεται η έρευνα, ενώ βοηθά και στην απόκτηση δεξιοτήτων ως προς τη σύνθεση μιας εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή, με μία μέθοδο που κερδίζει την προσοχή των μαθητών. Τέλος, εκπαιδεύει τους μαθητές στη συλλογική εργασία, δεδομένου ότι δημιουργούν ομάδες, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση της τελικής εργασίας.
«Το «Click στην Ιστορία» αποτελεί απόδειξη ότι η συμβολή της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να είναι ουσιαστική. Οι μαθητές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, έρχονται κοντά στην ιστορία και εντρυφούν στη συλλογική εργασία και τη σύνθεση», εξήγησε η Αγγελική Παπαντωνίου, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της χορηγού εταιρείας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ έχει ήδη υλοποιηθεί, πιλοτικά, σε έξι δημόσια γυμνάσια σχολεία όλης της Ελλάδας.
Μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα έχουν προστεθεί δώδεκα επιπλέον στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Έβρου, Ευβοίας, Λασιθίου, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Ροδόπης και Σάμου.
kαθημερινη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου