ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
- Δυναμική κινητοποίηση φορέων και μαθητών έγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας
- Νέα σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 19 Γενάρη
Ο κίνδυνος τη νέα χρονιά για χιλιάδες μαθητές σ' όλη τη χώρα να μείνουν στα σπίτια τους γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά τους προς τα σχολεία και ο συντονισμός δράσης μιας σειράς φορέων που προχωράει με σταθερά βήματα, οδήγησε χτες τηνΑνώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Αθήνας, Συλλόγους Γονέων Μουσικών και Ειδικών Σχολείων και 15μελή Ειδικών και Μουσικών Σχολείων στο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας. Ηταν η δεύτερη κινητοποίηση που αποφασίστηκε από προηγούμενη κοινή σύσκεψη των παραπάνω φορέων που παλεύουν για: Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας μετακυλίεται στους γονείς, καθώς οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άγονοι στην πλειοψηφία τους και οι δήμοι στους οποίους έχει αποδοθεί η αρμοδιότητα αδυνατούν να καλύψουν το συγκεκριμένο κονδύλι. Την ίδια στιγμή φέτος λειτουργούν 2.000 λιγότερα σχολεία (μετά τις περσινές συγχωνεύσεις) και ειδικά στην περιφέρεια οι ανάγκες μεταφοράς των μαθητών έχουν αυξηθεί, τα παιδιά που έχουν γραφτεί φέτος στα σχολεία βρίσκονται εκτός των περσινών δρομολογίων και μεταφέρονται είτε μόνα τους είτε από τους γονείς τους.
Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Μ. Κοντογιάννης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία των φορέων, έκανε λόγο για την παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά μέχρι τις 29 Φλεβάρη. Επίσης, σύμφωνα με τους γονείς, ο γραμματέας «δέχτηκε» τη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφοράς μαθητών, «αλλά σε επίπεδο περιφέρειας και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». «Στα καίρια ζητήματα, μας έκανε πάσα στα διάφορα υπουργεία, διεκδικήστε από το τάδε υπουργείο. Λες και η κυβέρνηση δεν είναι ενιαία», σχολίαζαν οι γονείς. «Το πρόβλημα της μεταφοράς δεν είναι σημερινό. Χρησιμοποιείται ως μέσο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, για να φορτωθεί το κόστος η οικογένεια. Θα το πληρώσουν ακριβά αν μέσω της μεταφοράς διαλύσουν παραπέρα είτε τα μουσικά, είτε τα ειδικά σχολεία. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι στο ένα σχολείο θα δοθεί λύση ή ότι εδώ είναι κακός ο δήμαρχος. Μην τσιμπήσουμε στα κόκαλα που μας πετάνε για να μας διασπάσουν. Χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση των γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών», υπογράμμισε εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χ. Χουρδάκης.
«Ολα τα παιδιά σ' όλη την Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο από το υπουργείο Παιδείας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ήταν προκλητικός, μας επιτέθηκε προσωπικά. Τον ενόχλησε το πανό που σηκώθηκε πριν λίγους μήνες από την ΑΣΓΜΕ στη Βουλή και έγραφε "Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας" όταν τα οδηγούσαν στους εισαγγελείς και την αστυνομία», τόνισε ο Β. Τόγιας εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ. Μετά από αυτή την επίθεση του ειδικού γραμματέα, οι εκπρόσωποι των ΑΣΓΜΕ, ΣΕΑΑΝ και Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε στις 17 Γενάρη, με τη συμμετοχή στην παναττική απεργία, ενώ στις 19 Γενάρη θα γίνει νέα σύσκεψη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα λογιστών, όπου οι φορείς θα αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.
ριζοσπαστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου