Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 



30/11/2009
 

Σχολείο - ελπίδα για μετανάστες 


Ενα μωσαϊκό ανθρώπων με τη βοήθεια εθελοντών προσπαθούν να μάθουν Ελληνικά για ένα καλύτερο αύριο 

Εδώ δεν μετρούν οι επιδόσεις και δεν χωρίζονται οι μαθητές σε καλούς και κακούς. Εδώ οι εγγραφές συνεχίζονται όλο τον χρόνο και δεκτοί γίνονται όλοι οι ενήλικες ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Εδώ δεν καταγράφονται απουσίες, παρά μόνο όταν οι μετανάστες -γιατί αυτοί είναι οι μαθητές- μένουν κρυμμένοι στα σπίτια τους από τον φόβο μη συλληφθούν σε κάποια «επιχείρηση σκούπα»... 

Ενα «μωσαϊκό ανθρώπων», λοιπόν, με τη βοήθεια εθελοντών προσπαθεί να μάθει να χρησιμοποιεί ένα από τα ελάχιστα «όπλα» επιβίωσης και εργασίας υπό καλύτερες συνθήκες: την ελληνική γλώσσα, η εκμάθηση της οποίας αποτελεί για χιλιάδες μετανάστες το «διαβατήριο» για μια καλύτερη και αξιοπρεπέστερη ζωή στην Ελλάδα.

Αυτό το δύσκολο έργο έχει αναλάβει μια ομάδα εθελοντών -κυρίως εκπαιδευτικών-μέσω του «Αλλου Σχολείου». Και η προσπάθεια όσο περνούν τα χρόνια βρίσκει περισσότερους μιμητές.

Τα μαθήματα γίνονται σε αίθουσες του 1ου και 2ου Γυμνασίου Καισαριανής δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη), από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, από μια ομάδα 20 εκπαιδευτικών αλλά και ατόμων που ανήκουν σε άλλους εργασιακούς τομείς.

Η προσπάθεια συνεχίζεται για 3η χρονιά και κάθε χρόνο έρχονται στα μαθήματα περίπου 100 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων (αραβόφωνοι, Ασιάτες, από χώρες της ανατολικής Ευρώπης κ.ά.).

Η Βάσω Τσούση, δημόσιος υπάλληλος, ασχολείται χρόνια με οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες και γενικότερα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται υποστήριξη, ενώ το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στο «Αλλο Σχολείο». Η κ. Τσούση μάς μίλησε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Αλλου Σχολείου», για τους λόγους που έρχονται οι -ως επί το πλείστον- ενήλικες μετανάστες στο σχολείο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Η ιδέα
«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας του Παιδιού στην Καισαριανή. Ερχονταν καθημερινά αλλοδαπές μητέρες για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν έστω και στοιχειωδώς με το προσωπικό. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα», αναφέρει η κ. Τσούση.

Οσο για τους λόγους για τους οποίους έρχονται οι μετανάστες να μάθουν την ελληνική γλώσσα, κάποιοι είναι προφανείς, ορισμένοι πιο σύνθετοι, μα όλοι σημαντικοί.

«Οι περισσότεροι μετανάστες είναι εργαζόμενοι και έρχονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα για να μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργοδότες τους, αλλά και για να εργαστούν κάποια στιγμή και σε ένα περιβάλλον όπου δεν θα βρίσκονται μόνο ομοεθνείς τους. Η βοήθεια της γλώσσας στην καθημερινότητά τους μπορεί να ξεκινάει από τις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες έως και τη σύνταξη ενός μισθωτηρίου κατοικίας. Θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μη χρειάζεται κάποιον εκπρόσωπο για τους λύσει το όποιο πρόβλημα ανακύψει», επισημαίνει η εθελόντρια του «Αλλου Σχολείου». 

Οπως μας λέει, ωστόσο, υπάρχουν μετανάστες οι οποίοι έχουν ευχέρεια στο να γράφουν ή να διαβάζουν, αλλά δεν τα πάνε εξίσου καλά με τον προφορικό λόγο ή και το αντίθετο. 

Κάποιοι άλλοι έρχονται στα μαθήματα με την προοπτική να πιστοποιήσουν την ελληνική γλώσσα σε δημόσιο οργανισμό, ενώ πέρυσι υπήρξε και μια περίπτωση νεαρού Αιγυπτίου που στόχο είχε να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Φέτος τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 2 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου. 

Οι εγγραφές -ουσιαστικά- δεν σταματούν ποτέ. Πολλές φορές έρχονται νέοι μαθητές στα μέσα της χρονιάς και ανάλογα με τις ανάγκες τους γίνονται μέλη σε ένα από τα τρία τμήματα που υπάρχουν. αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων.

ΦΑΤΙΜΑ ΜΠΑΡΚΑ
Στο θρανίο για να βοηθά τα παιδιά της στα μαθήματα

Η Φατίμα Μπάρκα ήρθε στην Ελλάδα το 1990 -σε ηλικία 22 ετών- με όνειρα και φιλοδοξίες για μια καλύτερη ζωή, αφήνοντας πίσω την οικογένειά της αλλά και τις σπουδές Νομικής που είχε ξεκινήσει στο Μαρόκο. 

Στην Ελλάδα εργάστηκε από την πρώτη στιγμή σε διάφορες δουλειές (καθαρίστρια, φύλαξη και φροντίδα παιδιών κ.α.), έκανε οικογένεια (βρίσκεται πλέον σε διάσταση) και δύο παιδιά. Πριν από τρία χρόνια άκουσε για τη δράση των εθελοντών στο «Αλλο Σχολείο» και χωρίς δεύτερη σκέψη πήρε την απόφαση να έρθει, προκειμένου να βελτιώσει τα Ελληνικά της, να μάθει να διαβάζει καλύτερα και, πάνω από όλα, να γράφει. 

«Το έκανα περισσότερο για να μπορώ να βοηθάω τα παιδιά μου στο διάβασμα για το σχολείο. Εδωσα λύση, όμως, και σε δικά μου προβλήματα, αφού μπορώ πλέον να συνεννοούμαι με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα έφτιαξα μόνη μου την αίτηση για την ανανέωση της άδειας παραμονής», λέει στο «Εθνος» η 41χρονη πλέον Μαροκινή.

Η Φατίμα τονίζει πως αντιμετώπισε -ειδικά στην αρχή- αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα ως μετανάστρια, ενώ εκφράζει το παράπονό της για τη γραφειοκρατία που υπάρχει, αλλά και για τα χρήματα που χρειάζονται για την ανανέωση της άδειας παραμονής της. «Μου παίρνει πολύ χρόνο και πολλά χρήματα. Οσο για τα παιδιά μου, ενώ έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δεν θεωρούνται ελληνόπουλα, δεν υπάγονται πουθενά και ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχουν για την Ελλάδα».

Απο ΤΟ ΕΘΝΟΣ











 

στο δρομο του Δεκεμβρη

Στο δρόμο του Δεκέμβρη βαδίζουμε ξανά!
από Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιώ 5:23μμ, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
e-mail: santimpa@yahoo.gr

Συλλαλητήρια 6-7/12

Ένας χρόνος κλείνει από την δολοφονία του συμμαθητή μας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το μαθητικό κίνημα ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους μαζικά στην επέτειο της εξέγερσης. Στο διάστημα του ενός χρόνου, η ίδια αστυνομία δολοφόνησε μετανάστες, συνεργάστηκε με φασιστικές συμμορίες και μας έδειξε στην πορεία του Πολυτεχνείου ότι η βία της είναι τυφλή.
Οι μαθητές τον Δεκέμβρη αποδείξαμε ότι δεν είμαστε πρόβατα καμιάς κυβέρνησης που με τις πανελλαδικές εξετάσεις μας πετάνε έξω από τα πανεπιστήμια. Εξεγερθήκαμε γιατί δεν χωρούσε στην γενιά μας καμία σφαίρα, σε μια γενιά που βιώνει καθημερινά το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα, τα φροντιστήρια, την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Και αυτό το Δεκέμβρη θα διαδηλώσουμε ξανά στον δρόμο του αγώνα! Με καταλήψεις στα σχολεία και ενωμένοι με τους φοιτητες, καθηγητές και εργάτες, μπορούμε να νικήσουμε!

Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι αστυνομικοί.
Να αφοπλιστεί η Αστυνομία και να καταργηθούν οι ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, «Δ», κτλ)
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την κρίση.

-Ολοι-ες στο συλλαλητήριο την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, Προπύλαια 1:30μμ

-Ολοι-ες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, Προπύλαια 12:00

Με τα πανό των σχολείων,
Ένα χρόνο μετά, κι αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι του Αλέξη!


santimpa.blogspot.com

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

μαθητικες μαρτυριες - 18

Tο σχολείο μας μένει άδειο τα απογεύματα ,τόσες αίθουσες ,τόσα προαύλια μένουν άδεια και αναξιοποίητα . Ειναι άραγε καλύτερα στον ελεύθερο χρόνο μας να γυρίζουμε απο καφετέρια σε καφετέρια ; Θάνος  

Φέτος στην αρχή της Β Λυκείου κάπνιζε το 10 %, στο τέλος το 90% και δεν είναι μόδα , τα παιδιά τα’ χανε παίξει. Δημήτρης.

Οι καθηγητές μας, δήλωσαν βέβαια ότι ήσαν υπέρ του αγώνα μας ενάντια στον νόμο του Αρσένη αλλά η υποστήριξή τους ήταν περιορισμένη και περισσότερο συμβολική. Σε κάθε περίπτωση όμως οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Ηλέκτρα.

Ένας καθηγητής, από μόνος του, έπαιρνε τα κορίτσια και τους μίλαγε για το aids. Μας πήγαν και εκπαιδευτική εκδρομή σε μαιευτήριο. Πάλι καθηγητής. Κάτι μάθαμε κι από κεί. Μαριάνα.  

Ο οδηγός του σχολικού λεωφορείου κατέβασε ένα παιδί από το πούλμαν επειδή έκανε φασαρία. Το άφησε μόνο του στο δρόμο πολύ μακριά από το σπίτι του. Βάλαμε τις φωνές και μετά από λίγο το πήρε μέσα. Θοδωρής.

Θέλουμε σχολείο χωρίς βαθμούς. Να έχεις εξετάσεις δύο φορές το χρόνο και την υπόλοιπη χρονιά να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς άγχος, κριτικά, όχι παπαγαλία. Αντώνης.

To σχολικό συμβούλιο που αποτελείται από γονείς μαθητές και καθηγητές και γίνεται τρείς φορές το χρόνο . Εφέτος μία φορά πήγε να γίνει και ματαιώθηκε γιατί οι γονείς , λέει , δεν είχαν προβλήματα . Βγάλαν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια δηλαδή . Αργύρης 

Ζητήσαμε σήμερα μαζί με τον σύλλογο των γονέων, από τον διευθυντή του σχολείου να μας παραχωρήσει την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για να λειτουργήσει εκεί αίθουσα internet και δύο τραπέζια πίγκ πόγκ. ’’ Θα μου καταστρέψετε την αίθουσα ’’ ήταν η απάντηση του. Πως όμως ν’ αγαπήσεις όμως ένα σχολείο που δεν σου προσφέρει ψυχαγωγία παρά μόνο υποχρεώσεις ; Ντίνος.

Σήμερα σχολάσαμε νωρίτερα και πήγα να πάρω από το γειτονικό σχολείο τον φίλο μου τον Δαμιανό. Μετά από λίγη ώρα τον είδα να βγαίνει από το σχολείο διαβάζοντας κάποιο έντυπο με προσοχή.Τι είν’ αυτό του είπα αιφνιδιάζοντας τον, μιάς και δεν με είχε αντιληφτεί. ’’ Σιγά ρε, με τρόμαξες ’’ μου είπε ‘’ Δε βλέπεις ότι μελετάω ’’ ‘’ Και τη μελετάς κύριε σπασίκλα; ’’ τον ρώτησα ειρωνικά. ‘’ Καλά δε σας έδωσαν εσάς το μαθητικό κανονισμό; ’’ μου είπε δίνοντας το έντυπο. Το πήρα και τούριξα μια ματιά κι’ έπαθα την πλάκα μου. Υπήρχαν νόμοι που ποτέ τόσα χρόνια στα θρανία δεν ήξερα, που ήσαν υποχρεωμένοι οι καθηγητές να μας ενημερώσουν και μας τους κρατούσαν κρυμμένους. ’’ Καλά πέρσι σας τον έδωσαν ;’’ ρώτησα τον Δαμιανό. ‘’ Όχι, μα εφέτος ήρθε άλλος διευθυντής και αλλάξαν τα πράγματα ’’ μου είπε. Στο πρώτο βιβλιοπωλείο έκανα ένα φωτοαντίγραφο και πέρνωντας το στα χέρια μου, μονολόγησα ‘’ Αύριο θα τους δείξω εγώ! ‘’ Μήτσος.

Κοίτα να δεις, στη Γ Λυκείου δεν υπάρχει κανένα μάθημα που να μας ενδιαφέρει πια. Μαθηματικά, Ιστορία, Πολιτική Οικονομία, Έκθεση, αυτά υπάρχουν.Τώρα αν περιμένεις να μας ενδιαφέρει κάποιο άλλο.....Αφού δεν κάνουμε μάθημα.Φιλιώ.

Στο πρώτο διάλειμμα ένοιωσα έναν πόνο στο στομάχι, το είπα στον κύριο Τιμιανίδη και αυτός με πήγαινε στο γραφείο για να με περιποιηθεί. Την ίδια ώρα μας είδε η κυρία Παυλοπούλου που φώναξε :’’ Άστον δεν έχει τίποτα, αυτός μας έχει γ....σει.’’.
Το ανέφερα στον διευθυντή και από τότε η ζωή μου έγινε ανυπόφορη. Όποτε είχαμε μάθημα με απειλούσε ότι αν δεν ανακαλέσω την καταγγελία θα με άφηνε μεταξεταστέο στο μάθημά της, όπως και έγινε στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κώστας.

Τι θέλω από τους καθηγητές ; Να αναλύουν τα δυσνόητα μέρη του βιβλίου . Να κάνουν το μάθημα εύκολο και ευχάριστο . Να σου δίνουν επιπλέον πληροφορίες . Να αναγνωρίζουν τα τυχόν λάθη τους . Να επικοινωνούν μαζί σου . Να σου δίνουν γνώσεις και αξίες γιά την ζωή και την κοινωνία . Ιρέννα . 

Μετά την επικράτηση του Αρσένη και των ‘’ επιτευγμάτων του ‘’ η τιμωρία και η αντεκδίκηση δεν είναι μόνο για τους μαθητές αλλά και για όσους καθηγητές στάθηκαν ενεργά με το μέρος μας. Πράδειγμα ο αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. που είχε ταχθεί αλληλέγγυος στον αγώνα των μαθητών μέσω του τύπου. Τώρα καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τα λόγια και τα έργα του ύστερα από υποδείξεις γονέων και καθηγητών για συμμόρφωσή του. Έλλη.

Είμαι ο Νίκος της πρώτης Γυμνασίου. Στο μάθημα της κυρίας Παπαδήμου ζήτησα να πάω στην τουαλέτα κι’ αυτή μου το αρνήθηκε λέγοντας :’’ Καλά δεν πρόλαβες να πας στο διάλειμμα ;’’ ‘’ Όχι ‘’ κυρία της είπα ‘’ δεν ξέρετε ότι εμάς τους μικρούς οι μαθητές του λυκείου μάς κάνουν πλάκα και υποφέρουμε στις τουαλέττες ; Άσε που μας φυσάνε τον καπνό του τσιγάρου πάνω μας. ‘’ 

Ο οδηγός του πούλμαν μας έκανε λάθος και με άφησε πολύ μακριά από το σπίτι μας. Δεν ήξερα πώς να πάω σπίτι, πήρα ένα δρόμο, χάθηκα και έβαλα τα κλάματα. Ευτυχώς με βρήκε μία κυρία, με πήρε σπίτι της και τηλεφώνησε στη μαμά νάρθει να με πάρει. Μικαέλα.

 Tην πρώτη μέρα της κατάληψης , ο διευθυντής του σχολείου - μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες - επιστράτευσε τον πιό απίστευτο τρόπο γιά να μας βγάλει . Κλείδωσε τη γραμματέα του σχολείου στη βιβλιοθήκη ! Γιατί ; Γιατί η βιβλιοθήκη έχει μιά πόρτα προς το δρόμο , της οποίας τα κλειδιά έχει μόνο αυτός , αλλά και μιά δεύτερη πόρτα προς το σχολείο , της οποίας τα κλειδιά είχαμε εμεις . Έτσι αυτός κλείδωσε τη δικιά του πόρτα και η γυναίκα παρακαλούσε να της ανοίξουμε τη δικιά μας και μετά να την αφήσουμε να βγεί από την κεντρική πόρτα που είχαμε βάλει εκατό λουκέτα . Ο διευθυντής νόμιζε ότι θα το χάβαμε και είχε έρθει στη κεντρική πόρτα έτοιμος να μπουκάρει . ''Άδικα κουράζεστε '' του είπαμε . '' Άν δεν της ανοίξετε τη δικιά σας πόρτα , θα πεθάνει από ασιτία ! ''. ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ! Στάθης 

προσθεστε και σεις τις δικες σας μαρτυριες.
*τα ονοματεπωνυμα των μαθητικων μαρτυριων ειναι φανταστικα ,τα γεγονοτα πραγματικα

ενδοοικογενειακη βια

Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας 
Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2009 
Ρεπορτάζ:esos.gr
press@esos.gr 

1. Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος, κατά την 
εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται
ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, 
ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.
Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο ισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής ικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή.
Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής.

2. Κατά την προδικασία και τη διαδικασία στο ακροατήριο, ο διευθυντής της σχολικής 

μονάδας, ο οποίος ανακοίνωσε την αξιόποινη πράξη στις παραπάνω αρμόδιες αρχές, και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος την πληροφορήθηκε ή τη διαπίστωσε, καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες, μόνο αν η πληροφορία δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

esos.gr

καταληψεων συνεχεια

Το συγκρότημα των ΕΠΑΛ στο Ζέφυρο, το ΕΠΑΛ Αγ. Αποστόλων, το 1ο Λύκειο, το 4ο Λύκειο και το 6ο Γυμνάσιο στο κέντρο της Ρόδου είναι από χτες κλειστά και οι μαθητές προσανατολίζονται στη διοργάνωση πορείας. Θα μπουν και άλλα σχολεία στις καταλήψεις, αυτό είναι σίγουρο με τόσα προβλήματα.

Ενόψει και της 6ης Δεκεμβρίου είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφέρουμε το μήνυμα των καταλήψεων παντού κόντρα στο Υπουργείο Παιδείας που ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία με το πρόσχημα της γρίπης για να τσακιστεί η αντίσταση των μαθητών. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει το διάστημα πριν την 6η Δεκέμβρη για γενικό κλείσιμο όταν τα κρούσματα στους μαθητές διαπιστώνονται κάθε μέρα εδώ και έναν μήνα;;;

απο indymedia

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπαρχουν κακοι μαθητες

«Δεν υπάρχουν κακοί, αλλά “δύσκολοι”μαθητές» 
Οι ειδικοί επισημαίνουν τους λόγους που προκαλούν τη χαμηλή επίδοση ορισμένων παιδιών στο σχολείο και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής τους 


«Δεν καταλάβαινα για ποιον λόγο έπρεπε να διαβάζω και να είμαι πρώτος στην τάξη: για τη σωστή εκπαίδευσή μου ή για την επαγγελματική μου αποκατάσταση; Έτσι, το σχολείο μού ήταν αδιάφορο. Τόσο μάλιστα, που την πρώτη τάξη του λυκείου την έκανα δύο φορές». 

Για τον νεαρό ηθοποιό Ορέστη Τζιόβα, τα μαθητικά χρόνια ανήκουν στο παρελθόν, αφού οι σχολικές υποχρεώσεις του σταμάτησαν περίπου οχτώ χρόνια πριν. Το σχολείο όμως, όπως δηλώνει, δεν ήταν η μεγάλη του αγάπη. 

«Ήμουν μαθητής του 13- 14, έπαιρνα δηλαδή τη βαθμολογία που χρειαζόμουν για να περάσω ίσα ίσα την τάξη. Και αυτό γιατί το σχολείο και όσα μάθαινα δεν μου προκαλούσαν το ενδιαφέρον. Δεν ήμουν τεμπέλης, απλώς διαπίστωνα ότι το ελληνικό σχολείο δεν αξιοποιεί τα παιδιά που έχουν κάποια συγκεκριμένη κλίση, τα μουσικά ή καλλιτεχνικά μυαλά. Δεν υπήρχαν κίνητρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο 26χρονος. Τα θεωρητικά μαθήματα, όπως η Ιστορία, καθώς και όσα απαιτούσαν αποστήθιση και πολύ διάβασμα, ήταν αυτά στα οποία η βαθμολογία του «φλέρταρε» με το 10. «Αντίθετα, στα θετικά μαθήματα ήμουν καλύτερος. Στην τελευταία τάξη του Λυκείου, όπου πια αντιμετώπιζα σοβαρά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διάβασα όσο χρειαζόταν για να περάσω στο ΤΕΙ Αυτοματισμού». Όσο για τους γονείς του; «Εκείνα τα χρόνια είχαν μεγάλο άγχος. Αναρωτιόντουσαν “τι θα γίνει αυτό το παιδί;” κάθε φορά που έπαιρναν τους βαθμούς μου ή ενημερώνονταν από τους καθηγητές για τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις». 

Το σύστημα 

Στο διαγώνισμα οι παρατηρήσεις του δασκάλου με κόκκινο στυλό είναι πολλές. Το παιδί δεν παρακολουθεί ούτε συμμετέχει την ώρα του μαθήματος. Το άριστα είναι άπιαστο όνειρο για τους «κακούς» μαθητές. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας σημαίνει την ολική ή μερική αποτυχία του μαθητή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και υποχρεώσεις του σχολείου και πολλές φορές οδηγεί στην εγκατάλειψή του. 

«Θα πρέπει αρχικά να σκεφτούμε το σχολείο όπως είναι σήμερα: στο πλαίσιο δηλαδή του ανταγωνισμού για μια θέση στην ανώτερη εκπαίδευση, που συχνά απαιτεί πέρα από την υποχρεωτική σχολική παρακολούθηση και φροντιστηριακή υποστήριξη. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι ένας πολύ πιεστικός παράγοντας για το παιδί, που πέρα από το διάβασμα θα έπρεπε ταυτόχρονα να κοινωνικοποιείται, να παίζει και να αθλείται. Όλη αυτή η πίεση όμως πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα», τονίζει η κ. Δήμητρα Θεοφίλη, σύμβουλος ψυχικής υγείας και οικογενειακή σύμβουλος. 

«Αυτοί που δεν παίρνουν τα γράμματα», «οι ανίκανοι», «οι αδιάφοροι», «οι τεμπέληδες», «οι καθυστερημένοι». Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι μαθητές χρεώνονται την αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία στο σχολείο και αυτό δεν παρατηρείται μόνο στο οικογενειακό, αλλά και στο σχολικό περιβάλλον. «Πίσω όμως από τους κακούς μαθητές που δεν “παίρνουν τα γράμματα”, βρίσκονται περιβάλλοντα φτωχά, μειονεκτικά, χωρίς προσδοκίες και γονείς ανεπαρκείς και αδύναμοι. Πίσω από τους “τεμπέληδες” μαθητές βρίσκονται εκπαιδευτικοί κουρασμένοι και προκατειλημμένοι χωρίς καμία διάθεση να διδάξουν έναν “δύσκολο” μαθητή», προσθέτει η κ. Θεοφίλη. Η επικοινωνία με τον ίδιο το μαθητή είναι η πρώτη κίνηση των εκπαιδευτικών. «Προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε τι κρύβεται πίσω από μία κακή σχολική επίδοση. Εάν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι που αποσπούν την προσοχή του παιδιού ή εάν υπάρχει αντίθετα ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Διαφορετικά, κοιτάμε το ενδεχόμενο απλώς να δυσκολεύεται το παιδί, να έχει μαθησιακά προβλήματα, οπότε χρειάζεται ενισχυτική διδασκαλία ή αξιολόγηση από εξειδικευμένο προσωπικό», λέει η εκπαιδευτικός κ. Αγγελική Μερκούρη. 

Τα κίνητρα 

Συμπληρώνει δε ότι αν και αυτό θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο συνήθως γίνεται μόνο από τους ευσυνείδητους. «Κανένας μαθητής δεν είναι τεμπέλης. Απλώς μπορεί να μην έχει τα κίνητρα είτε από την οικογένεια είτε από τον δάσκαλο, να μην τον επιβραβεύουν. Είχα περίπτωση μαθητή ο οποίος ήταν πολύ κακός. Αφού τον προσέγγισα, του έδειξα ενδιαφέρον και τον επιβράβευα σε κάθε προσπάθειά του, αυτό το παιδί σήμερα είναι ένας καλός μαθητής». Αυτό που ίσως είναι το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Μερκούρη, είναι να μην περιθωριοποιεί ο εκπαιδευτικός τον μαθητή. «Να εντοπίζει το πρόβλημα, να σκύβει από πάνω κι όχι να αγνοεί τον “κακό” μαθητή και να κάνει μάθημα με όσα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν». 

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ 
Η απογοήτευση από τους χαμηλούς βαθμούς οδηγεί συχνά σε εγκατάλειψη του σχολείου 

Πήραν «άριστα» στη ζωή μετά το σχολείο 


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ηθοποιοί, καλλιτέχνες: η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα δημοφιλών προσώπων, οι οποίοι όταν ήταν παιδιά δεν τα πήγαιναν καλά με το σχολείο. Το πιο... διάσημο παράδειγμα είναι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο νομπελίστας φυσικός είχε χαμηλές σχολικές επιδόσεις. Ωστόσο, πρόσφατα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι λανθασμένα ο Αϊνστάιν συγκαταλέγεται στους «κακούς» μαθητές, αφού οι επιδόσεις του ιδίως στα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν εξαιρετικές. 

Αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ δηλώνουν ότι το σχολείο δεν ήταν το φόρτε τους. Ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ ηθοποιός Τζακ Νίκολσον δεν τα πήγαινε καλά στο σχολείο, έβρισκε όμως διέξοδο στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Ατίθαση και κακή μαθήτρια ήταν και η γνωστή Μεξικανή ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ, η οποία μάλιστα αποβλήθηκε διά παντός από το καθολικό σχολείο όπου πήγαινε. Από τέσσερα σχολεία είχε εκδιωχθεί και ο ηθοποιός Κιάνου Ριβς, πριν παρατήσει το σχολείο. 


«Να καταλάβουν οι γονείς ότι οι βαθμοί δεν είναι αυτοσκοπός» 


Ο ΡΟΛΟΣ των γονιών είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, καθοριστικός. «Οι γονείς είναι η συνέχεια του σχολείου. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να κρατήσουν κοινή στρατηγική αντιμετώπιση. Δεν μπορεί ο ένας να είναι αυστηρός με τον “κακό” μαθητή και ο άλλος να λέει “δεν πειράζει”», εξηγεί η κ. Μερκούρη. Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουν είναι να μην επισημαίνουν στο παιδί, και μάλιστα μπροστά σε τρίτους, το πόσο κακός μαθητής είναι, γιατί έτσι θα ενισχύσουν τον φαύλο κύκλο της αποτυχίας. 

Έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2007 και πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) 

έδειξε ότι όλοι σχεδόν οι μαθητές του δημοτικού θεωρούν ότι οι γονείς τους θέλουν καλούς βαθμούς, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες μαθητές λυκείου δήλωναν ότι οι γονείς τούς πιέζουν για να παίρνουν άριστα. «Θα πρέπει να καταλάβουν μαθητές και γονείς ότι η υψηλή βαθμολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το βραβείο για μια καλή προσπάθεια», επισημαίνει η εκπαιδευτικός κ. Μερκούρη. 

«Αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνουν κάθε επιτυχία του παιδιού όσο ασήμαντη κι αν τους φαίνεται. Κι όχι να μπαίνουν σε παιχνίδια ανταγωνισμού- “εγώ στην ηλικία σου ήμουν ο καλύτερος μαθητής”- καθώς έτσι όχι μόνο δεν θα το βοηθήσουν, αλλά θα το κάνουν να αισθάνεται ακόμα πιο μειονεκτικά, ακόμα πιο αποτυχημένο, να νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, πως δεν είναι αρκετά καλός για την οικογένεια και τελικά να οδηγηθεί στην παραίτηση είτε του διαβάσματος είτε του σχολείου», τονίζει η κ. Θεοφίλη. Συμπληρώνει δε ότι οι γονείς θα πρέπει να βάζουν όρια στο διάβασμα του παιδιού: «Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα που επιτυγχάνεται όχι με αυστηρές τιμωρίες, αλλά με τη θέσπιση ορίων». 

ΤΑ ΝΕΑ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

FOTO ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η UΝΙCΕF ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, 
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΣΤΗΝ 
ΕΛΛΑΔΑ- ΤΩΝ «ΝΕΩΝ» 
Πριν από 20 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μία σύμβαση που δημιούργησε έναν χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων ανθρώπων, παρέχοντάς τους προστασία από τη βία, την κακοποίηση, τις διακρίσεις. Η Σύμβαση έκτοτε υπεγράφη σχεδόν από όλα τα κράτη στον κόσμο. Αλλά η μάχη για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι διαρκής. Και ακριβώς για την υποστήριξη αυτής της υπόθεσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας και η UΝΙCΕF προκήρυξαν έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας με την υποστήριξη, ως προς το ελληνικό του σκέλος, των «ΝΕΩΝ». Και με τη συμβολή διεθνούς φήμης φωτογράφωνόπως ο Ρεζά, η Μαίρη Έλεν Μαρκ, ο Μπρους Ντέιβιντσον, ο Τζόναθαν Τοργκόβνικ-, αλλά και διάσημων πρεσβευτών της UΝΙCΕF όπως ο ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ ή ο ηθοποιός Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, που έχουν συστρατευθεί στην υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Κάθε πολίτης που το επιθυμεί, μπορεί να συμμετάσχει στέλνοντας μία ψηφιακή φωτογραφία που έχει τραβήξει με οποιονδήποτε τρόπο- ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.- στην ειδική ιστοσελίδα της UΝΙCΕF, αρκεί το θέμα της να έχει να κάνει με το δικαίωμα στην επιβίωση, την εκπαίδευση, την υγεία, την προστασία από την κακοποίηση, την κακομεταχείριση, την εκμετάλλευση ή με το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται η φωνή τους. 

«Δεν υπάρχει όριο ηλικίας ή άλλες προϋποθέσεις» εξηγεί ο Ηλίας Λυμπέρης από το ελληνικό τμήμα της UΝΙCΕF. «Η φωτογραφία πρέπει να υποβληθεί μαζί με τα στοιχεία του αποστολέα στην ιστοσελίδα http://www. world photographawards. org/unicef. Εκτός από τη φωτογραφία, μπορεί να υποβληθεί και μικρό σχολιαστικό κείμενο, συνοδευτικό της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες θα κριθούν από διεθνή επιτροπή. Οι καλύτερες θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2010, πολλές θα εκτεθούν στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ενώ κάποιες θα παρουσιαστούν και στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας των Καννών, επίσης τον Απρίλιο του 2010. Τελευταία προθεσμία για την αποστολή των φωτογραφιών είναι η 1η Μαρτίου 2010».

TA NEA

Ζήτησε απ τους μαθητές να καταγγείλουν τους εκπαιδευτικούς που πιέζουν για πρωινή προσευχή 
Κυριακή, 22 Νοέμβριος 2009 

Ρεπορτάζ:esos.gr
press@esos.gr 
Na της καταγγείλουν τον δάσκαλο ή τον καθηγητή που πιέζει μαθητές να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή ή να εκκλησιαστούν προέτρεψε τους μαθητές η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια συζήτησης μαζί τους στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης της Ομάδας 
Εφήβων Συμβούλων (σ.σ. είναι μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου) με θέμα: «Σχολικοί Κανονισμοί και Δημοκρατική Διοίκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», που διοργάνωσε ο Συνήγορος του παιδιού.. 

«Επ΄ ουδενί δεν συμβαίνει, κι αν συμβαίνει αυτό θέλω να μου το αναφέρετε» είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου απαντώντας σε σχόλιο μαθητή και σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς δάσκαλος να επιβάλλει σε παιδί να συμμετέχει σε προσευχή, είτε είναι μετανάστης, είτε είναι παιδί δηλ. που προέρχεται από άλλη χώρα και άλλη θρησκεία, είτε είναι και Έλληνας». 

Ο υπ. Παιδείας υπογράμμισε πως «η χώρα έχει ανεξιθρησκεία» .

« Επομένως, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, επ’ουδενί δεν υπάρχει το θέμα της επιβολής του να συμμετέχει κάποιος στην πρωινή προσευχή ή σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τα θρησκευτικά ή τα συγκεκριμένα θέματα της θρησκείας».

WWW.ESOS.GR



 
 

Εγκαταλείπουν το σχολείο

 


22/11/2009

 

Εγκαταλείπουν το σχολείο 


Πάνω από 60.000 μαθητές κάθε χρόνο φεύγουν από τα θρανία ή μένουν στην ίδια τάξη 

Tου Αποστολου Λακασα

Κάθε χρόνο πάνω από 60.000 μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο ή «μένουν» στην ίδια τάξη. Αυτή την αθέατη για τους πολλούς πληγή της ελληνικής εκπαίδευσης αναδεικνύουν τα στοιχεία του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ που παρουσιάζει η «Κ». Η μαθητική διαρροή είναι εδώ, το ίδιο και η σχολική αποτυχία, που οδηγεί τους μαθητές στην έξοδο από την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσα σε μια πενταετία υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 μαθητές είτε φεύγουν από το σχολείο είτε το ολοκληρώνουν, ασθμαίνοντας με στόχο να πάρουν «όπως όπως» ένα απολυτήριο και να στραφούν στην αγορά εργασίας, αποτελώντας την πιο ευάλωτη ομάδα από την απειλή της ανεργίας και της φτώχειας. Είναι ενδεικτικό ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στους μαθητές από τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Δηλαδή αφορά κυρίως τα παιδιά που φοιτούν στην τεχνολογική εκπαίδευση, αναζητώντας γρήγορα μια θέση στην αγορά εργασίας, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του ανταγωνισμού (π.χ. έξοδα για φροντιστήρια) του Γενικού Λυκείου. Τα στοιχεία της έρευνας του ΚΑΝΕΠ είναι αποκαλυπτικά. Το ποσοστό της σχολικής αποτυχίας και μαθητικής διαρροής κυμαίνεται στο 5%. Εστω κι αν οι αριθμοί χρόνο με τον χρόνο μειώνονται το πρόβλημα παραμένει οξύτατο, καθώς συνδυάζεται με την υπογεννητικότητα. Συγκεκριμένα, τη σχολική χρονιά 2001-2002 απορρίφθηκαν σε μία τάξη ή εγκατέλειψαν το σχολείο 83.755 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 2007 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 65.416 μαθητές, εκ των οποίων οι 37.205 διέκοψαν «αδικαιολόγητα» τη φοίτησή τους και οι υπόλοιποι 28.211 απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα να επαναλάβουν την τάξη. Ο γενικός αριθμός κρύβει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά εκπαιδευτικό επίπεδο. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το 2007:

- Συνολικά 17.850 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου (3.908 μαθητές Δημοτικού - 13.942 μαθητές Γυμνασίου) έφυγαν από το σχολείο, παρότι σε αυτή τη βαθμίδα η φοίτηση είναι υποχρεωτική.

- Ταυτόχρονα, άλλοι 19.466 μαθητές απορρίφθηκαν, εκ των οποίων οι 3.574 ήταν μαθητές Δημοτικού και οι 15.892 μαθητές Γυμνασίου.

- Η μικρότερη αποτυχία και διαρροή (11.253 μαθητές) καταγράφεται στα Γενικά Λύκεια. Από αυτούς οι 5.907 δεν προβιβάστηκαν και οι 5.346 διέκοψαν την φοίτησή τους.

- Δίπλα στα Γενικά Λύκεια υπάρχουν τα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια (νυν Επαγγελματικά). Εκεί 14.009 μαθητές διέκοψαν τις σπουδές τους και άλλοι 2.838 απορρίφθηκαν σε κάποια τάξη, (σύνολο 16.847 μαθητές.)

Τα ποσοτικά μεγέθη καταδεικνύουν ένα μέρος του προβλήματος. Το υπόλοιπο σχετίζεται με την ποιότητα της εκπαίδευσης. Και αυτό διότι οι αριθμοί θα ήταν έως και διπλάσιοι, περί τις 100.000 όπως εκτίμησε μιλώντας στην «Κ» ο υπεύθυνος για την έρευνα του ΚΑΝΕΠ κ. Νίκος Παΐζης, με δεδομένο ότι η αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών είναι ιδιαίτερα ελαστική στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Το σχολείο δεν είναι ελκυστικό, δεν μπορεί να «κρατήσει» «ισόνομα» τους μαθητές, εξωθώντας (σε συνδυασμό με άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες) πολλά παιδιά στις παρυφές του συστήματος ή στην έξοδο, σε μια εποχή που η γνώση είναι το ισχυρότερο διαβατήριο για την έξοδο στην αγορά εργασίας. Και γι' αυτό αναζητούνται απαντήσεις και μέτρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





 

 

  

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

μαθητες στο περιθωριο

Συνεδρίαζαν τις ώρες που οι δύο μαθητές-μέλη του ΣΠΔΕ είχαν μάθημα 
Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2009 

Ρεπορτάζ;esos.gr

press@esos.gr 


Το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέδωσε σήμερα στην υπ. Παιδείας την πρόταση , η οποία θα αποτελέσει, με μικροααλλαγές, και νόμος του κράτους για το νέο σύστημα πρόσβασης των νέων στα ΑΕΙ .

Η πρόταση προέκυψε μετά από διάλογο που έκανε το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο προβλέπεται η συμμετοχή δύο μαθητών που επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ των μαθητών που ήταν μέλη στην τελευταία Βουλή των Εφήβων. 

Δυστυχώς μόνο στη πρώτη συνεδρίαση ,από τις 16 συνολικά, συμμετείχαν οι δύο μαθητές , οι οποίοι μίλησαν για λίγο. Στις υπόλοιπες 15 συνεδριάσεις ήταν απόντες.

Κι αυτό διότι το Συμβούλιο συνεδρίαζε τις ώρες-πρωινές- που οι μαθητές είχαν μάθημα.

www.essos.gr

Για μια ακομα φορα οι μαθητες/τριες αποκλειονται απο τον δημοκρατικο διαλογο .Και δεν ειναι μονο αυτο ,ενω εχουν δικαιωμα απο το νομο να συνεδριαζουν καθε μηνα κατα τμημα ,τον χρονο τρεις φορες σαν σχολειο ,να συμμετεχουν στη Σχολικη Επιτροπη,στο Σχολικο Συμβουλιο και στις συνεδριασεις του συλλογου καθηγητων ,εμμεσα η αμεσα τους αφαιρειται αυτη η δυνατοτητα. Οσο οι μαθητες/τριες αντιμετωπιζονται σαν ανευθυνα ατομα απο τους εκαστοτε ανευθυνα υπευθυνους ,το σχολειο θα λειτουργει σαν φυλακη γι αυτους/ες.Μια φυλακη που θα αντιμετωπιζεται εχθρικα απο τους εγκλειστους τουγιατι ,δε φταιει το ποταμι που πλημμυριζει αλλα η κοιτη του που ειναι στενη.

διογενης

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

σοσιαληστ(ρ)ικη συλληψη

ΓΙΑ ΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
από μαθητες μαθητριες 10:57μμ, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 0:15πμ, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009)
θεματικές: Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος \ Πολυτεχνείο

καλεσμα

καλεσμα σε συμπαρασταση στο συμμαθητη μας Λ. 

ολοι στα δικαστηρια ευελπιδων 09.00 η ωρα.καλουμε μαθητες,γονεις,καθηγητες

 
απο indymedia

κατω τα χερια απο τους μαθητες

Και τρεις ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009, 12:19 


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν πριν λίγο στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι εννέα συλληφθέντες - ανάμεσα στους οποίους και τρεις ανήλικοι- από τα χθεσινά επεισόδια, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη έξω από τα δικαστήρια
Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 μαθητές του 5ου Λυκείου Εξαρχείων, στο οποίο φοιτούν οι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

zougla.gr

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΡΑ

16/11/2009

 

ΔΙΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το Σχολικό Σύνταγμα που «ψήφισαν» οι μαθητές


Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ 

Οι μαθητές οραματίζονται ένα σχολείο διαφορετικό από το σημερινό, που να τους δίνει κίνητρο, διάθεση, να τους εμπνέει. Θέλουν οι σχολικές μονάδες να λειτουργούν ως μικρές κοινωνίες με τους δικούς τους κανόνες, οι μαθητές και οι δάσκαλοι να έχουν διακριτούς ρόλους, με αλληλοσεβασμό στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματά τους. Πώς θα γίνει αυτό; Με τον Σχολικό Κανονισμό, μια μορφή Συνταγματικού Χάρτη, που θα συντάσσεται έπειτα από διάλογο, για να έχει γενική αποδοχή. 

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε επί δύο χρόνια ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, καταγράφοντας τις απόψεις των μαθητών σε όλη την Ελλάδα, για τη σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου. Στις 19 Οκτωβρίου κατέθεσε το «Σχολικό Σύνταγμα», 14 κεφαλαίων, που πρότειναν οι μαθητές, για έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι έτοιμο προς υιοθέτηση στην Ετήσια Συνάντηση των Εφήβων Συμβούλων, που έχει προγραμματιστεί για 21-22 Νοεμβρίου στην Αθήνα. 

Ο κ. Μόσχος, παράλληλα με τις προσωπικές επαφές σε σχολικές μονάδες της επικράτειας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών) και την επικοινωνία του με τους εφήβους, μέσω ηλεκτρονικού φόρουμ που δημιούργησε, βασίστηκε και σε πιλοτική έρευνα με συμμετοχή 130 μαθητών από 60 Γυμνάσια και Λύκεια της Μακεδονίας. Στην προσπάθεια είχε αρωγούς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα Γραφεία Αγωγής Υγείας του Νομού και τα 20 μέλη της Ομάδας Εφήβων -Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. 

Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο Σχολικός Κανονισμός που θέλουν οι μαθητές πρέπει: 

* Να εισάγει στη λειτουργία του σχολείου τις αρχές: της Δημοκρατίας, του Αλληλοσεβασμού, της Επικοινωνίας, της Ισότητας, της Συμμετοχής, της Ανεκτικότητας, της Αλληλεγγύης και της Συνεργασίας. 

* Να λειτουργεί περισσότερο προληπτικά παρά κατασταλτικά, ευνοώντας ευνοϊκό κλίμα στο σχολείο, που θα το διασφαλίζει η διεύθυνση με την υποστήριξη όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. 

* Να είναι αυστηρός, αρκεί η αυστηρότητα να πηγάζει και να νομιμοποιείται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και να μην επιβάλλεται αυταρχικά, πειθαρχικά, χωρίς διάλογο, ενημέρωση και νόμιμη αιτία. 

* Να προβλέπει, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, συζητήσεις σε όλες τις τάξεις για το περιεχόμενό του (Σ.Κ.), ενημέρωση για τις πιθανές αλλαγές των μαθητικών κοινοτήτων. Το δικαίωμα κάθε σχολείου να αποφασίζει μόνο του για τον κανονισμό του, ο οποίος πρέπει να είναι διατυπωμένος σε γλώσσα προσιτή, κατανοητή, φιλική. 

* Να δίνει το δικαίωμα στους εκλεγμένους εκπροσώπους των μαθητών να μετέχουν στον διάλογο για το περιεχόμενο του Κανονισμού με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των γονέων. Οταν διαπιστώνεται διαφωνία με τους καθηγητές, να ακολουθεί ανοικτός διάλογος για αμοιβαία συναίνεση πριν καταλήξει η διεύθυνση στην τελική μορφή του. 

Ως βάση, γίνονται αποδεκτές οι αρχές του Σ.Κ., που έθεσε το υπουργείο Παιδείας (2002) «παρά το ανεφάρμοστο, τη γενικότητα και την πολυπλοκότητά τους». 

Επίσης, επιθυμία των μαθητών είναι ο Σχολικός Κανονισμός: 

* Να δίνει τη δυνατότητα αναθεώρησής του, γιατί πρέπει να συμβαδίζει με τις αλλαγές και τις αντιλήψεις της κοινωνίας. 

* Να καθιστά τους εκπαιδευτικούς, όπως και τους μαθητές, υπεύθυνους για την τήρηση των κανόνων, με τη συνεπή συμπεριφορά τους (π.χ. να μην καπνίζουν στους διαδρόμους του σχολείου και να μην απαντούν στο κινητό τους μέσα στην τάξη, γιατί δίνουν το κακό παράδειγμα και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού). 

* Να ενισχύει το κύρος των Μαθητικών Συμβουλίων, που είναι απαξιωμένα στη συνείδηση εκπαιδευτικών και μαθητών. Σήμερα η εκλογή εκπροσώπων σε αυτά γίνεται χωρίς επίγνωση της σοβαρής συμβολής τους στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων. 

* Να επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων για τη σύγκληση των συμβουλίων από τους εκπαιδευτικούς, των οποίων ζητείται η υποστήριξη. 

* Να υποχρεώνει τους διευθυντές των σχολείων να καλούν τακτικά τα 15μελή συμβούλια μαθητών και τα 5μελή συμβούλια των τάξεων για να ακούνε τις απόψεις τους και να ζητούν τη συμβολή τους στη σχολική λειτουργία. 

* Να καθιερώνει τακτικές ώρες Διαλόγου και Επικοινωνίας, για θέματα που απασχολούν τους μαθητές στην καθημερινότητά τους, με συμμετοχή ειδικών (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.) που θα συζητούν μαζί τους για τα προσωπικά ή ψυχολογικά τους προβλήματα. 

* Να υιοθετεί την παιδαγωγική ευαισθησία και κατανόηση για την ιδιαιτερότητα στην εμφάνιση των μαθητών, λόγω ηλικίας, προέλευσης, οικογενειακής κατάστασης κ.λπ. αντί των δημόσιων επικριτικών σχολίων και της επιβολής ποινών. Οταν εκτιμάται ότι υπάρχει παρέκκλιση από τους κανόνες ευπρέπειας και κοσμιότητας, να γίνεται σύσταση και διάλογος με τους εκπροσώπους των μαθητών, που πρέπει για τα θέματα αυτά να είναι συνεχής. 

* Να ορίζει η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών να γίνεται σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο, με επιείκεια για τους μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές ή που μετακινούνται με δημόσιες συγκοινωνίες. 

* Για τη συμμετοχή στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό να συνεκτιμώνται, πέραν του σεβασμού των θρησκευτικών αναγκών, και οι πεποιθήσεις των μαθητών, για δε τη συμμετοχή στις λατρευτικές εκδηλώσεις οι ιδιαιτερότητες του σχολείου, η διαπολιτισμική σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού. 

* Να ενδυναμώνει τις πολιτιστικές δραστηριότητες-εκδηλώσεις και εκδρομές, με συνδυασμό των πολιτιστικών, θεατρικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, να ενθαρρύνει την έκδοση σχολικών εφημερίδων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών. 

* Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με Η/Υ, για ελεύθερη διακίνηση ιδεών και εντύπων, χωρίς προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο. 

* Να διασφαλίζει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός σχολικού προγράμματος. 

Αντίθετα, να είναι προαιρετική η συμμετοχή σε παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, εκτός σχολείου. 

* Να κατοχυρώνει τον λόγο των μαθητών στον σχεδιασμό και στην επιλογή των σχολικών εκδρομών και για τη συμμετοχή των συνοδών - καθηγητών, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις τους. 

* Να βοηθάει στη δημιουργία περιβαλλοντικών ομάδων που να αναλαμβάνουν πέραν του σχολείου και κοινωνικές δράσεις. 

* Τα σχολικά κτίρια να αποκτήσουν περισσότερο χρώμα. Να αναρτώνται οι εργασίες τους, οι μαθητές να συμβάλλουν στην καλλιτεχνική τους παρουσίαση, να έχουν χώρους για φύλαξη των προσωπικών τους ειδών (βιβλία, εκπαιδευτικά εργαλεία κ.ά.) και να έχουν γνώμη για τη διαμόρφωση και τη βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων (ακαταλληλότητα αιθουσών, έλλειψη εργαστηρίων-βιβλιοθηκών, κακή χωροταξία με κίνδυνο ατυχημάτων, πρόσβαση μαθητών και γονέων με αναπηρία κ.λπ.). 

* Να απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών στα προαύλια και στους εσωτερικούς χώρους και, αν κρίνονται απαραίτητες από το σχολικό συμβούλιο για προστασία από κλοπές ή βανδαλισμούς, να μην ενεργοποιούνται τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. 

* Να απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων την ώρα του μαθήματος από όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η επιβολή της κύρωσης να μη συνοδεύεται από παρακράτηση των συσκευών, που πρέπει να παραδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών. 

* Να μην επιτρέπεται τα κάπνισμα ούτε σε μαθητές ούτε σε εκπαιδευτικούς. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές ζητούν να οριστούν επιλεγμένοι προαύλιοι χώροι, εφόσον υπάρχει συγκατάθεση των γονέων. 

* Κάθε σχολείο να παίρνει μέτρα για την ισότιμη ενσωμάτωση των αλλοδαπών. Να αποφεύγει τις διακρίσεις, να ενισχύει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην έκφραση και στην επικοινωνία, ανάλογα με τα πολιτισμικά στοιχεία του μαθητή. 

* Να αποφεύγεται ο διαχωρισμός των μαθητών εκ μέρους των καθηγητών, είτε για λόγους συμπεριφοράς είτε για λόγους απόδοσης (καλοί-κακοί μαθητές), γιατί δεν διευκολύνει το κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης. 

* Οι ποινές, για τους μαθητές που παραβιάζουν τους Σχολικούς Κανόνες, να είναι ανάλογες των πράξεων και της εν γένει συμπεριφοράς τους και να επιβάλλονται εφόσον έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις. 

* Να προβλέπονται και εναλλακτικά τρόποι τιμωρίας σε περιπτώσεις πρόκλησης φθορών. Οπως η επισκευή από τους ίδιους τους μαθητές και η προσφορά κοινωφελούς εργασίας στο σχολείο. Σε σοβαρές κυρώσεις, να ζητείται και η γνώμη των εκπροσώπων των μαθητών. Γενικά, οι ποινές να μη χρησιμοποιούνται ως απειλές ή μέσα εκφοβισμού, να μην επηρεάζουν τη βαθμολογία, ούτε να συνοδεύονται από προσβολή της αξιοπρέπειας και από δημόσια διαπόμπευση. Να εξηγείται γιατί επιβάλλονται, να συμπληρώνονται από παιδαγωγικά μέτρα, οι δε επιπλήξεις να γίνονται κατ' ιδίαν, και δημόσια μόνο αν δεν υπάρχει συμμόρφωση. 

* Οι μαθητές θέλουν να εκφράζουν τη γνώμη τους και για θέματα εκτός Σχολικών Κανονισμών, όπως η αξιολόγηση των βιβλίων, των παιδαγωγικών μεθόδων και των εκπαιδευτικών τους. Μέσω της διεύθυνσης των σχολείων τους, να βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο Παιδείας. 

Οπως επισημαίνουν, διεκδικούν τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολείο, ως έκφραση Δημοκρατίας, Ωριμότητας και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης, ως προπαιδεία για την ουσιαστική και υπεύθυνη συμμετοχή τους στα κοινά.* 

ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 1566/85 ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ,ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ .

ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ/ΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ  ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΑΘΗΤΩΝ -ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ,ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣΜΟΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ .

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΣΟΤΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ .ΟΣΟ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΤΑΙΑ ΘΑ ΚΥΛΙΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΣΙΦΟΥ ΚΑΙ Α-ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΒΟΡΑ ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ. 

διογενης



 

αποχη

 
Αποχή για την έλλειψη σχολικής στέγης




Απείχαν από την πρώτη διδακτική ώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο λόγος για τους μαθητές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, καθώς οι σχολικές αίθουσες χωρούν 300 παιδιά, την ώρα που στα σχολεία φοιτούν 500…

Οι γονείς καταγγέλλουν καθυστέρηση στην υπογραφή σύμβασης για την ανέγερση δεύτερου κτιρίου, ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία του δήμου. Μόνο στο δημοτικό, η ποσοστιαία αύξηση μαθητών ανά έτος φτάνει το 10%.

zougla.gr

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

συνηγορος επιτελους για τα δικαιωματα των μαθητριων/ων

Θέματα προσευχής ,στιγματισμού και καπνίσματος μαθητών στα σχολεία έθεσε στην υπ. Παιδείας ο ΣτΠ 
Κυριακή, 15 Νοέμβριος 2009 

Ρεπορτάζ:esos.gr

press@esos.gr

Θέμα πρωινής προσευχής στα σχολεία και εκκλησιασμού των μαθητών, στιγματισμού των μαθητών εκ μέρους των καθηγητών, καπνίσματος των μαθητών και ποινών-κυρώσεων έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη με σειρά εγγράφων που απέστειλε στην υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Ειδικότερα ο Συνήγορος εισηγείται στην κ. υπουργό τα ακόλουθα:

 Μαθητικά Συμβούλια 

- Δυστυχώς η κοινή διαπίστωση είναι ότι ο ρόλος των μαθητικών συμβουλίων έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και η εκλογή εκπροσώπων γίνεται χωρίς επίγνωση της σοβαρής αποστολής τους για την συμβολή στην καθημερινή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων τους. 

- Οι συνελεύσεις των μαθητικών συμβουλίων πολλές φορές δεν γίνονται στην προβλεπόμενη από το νόμο τακτικότητα ή με την υπευθυνότητα που απαιτείται, ενώ δεν υποστηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να καταλήγουν σε χρήσιμες προτάσεις και αποφάσεις. 

- Είναι σκόπιμο οι διευθυντές των σχολείων να καλούν τακτικά τα 15μελή συμβούλια μαθητών και τα 5μελή συμβούλια των τάξεων για να ακούν τις απόψεις τους και να τους ζητούν την συμβολή τους στην λειτουργία των σχολείων. Είναι επίσης επιθυμητό το σχολείο να εκπαιδεύει από μικρή ηλικία τους μαθητές στις αρχές της δημοκρατίας και στο πώς μπορούν να λειτουργούν οι γενικές συνελεύσεις με δημοκρατικό τρόπο. 

- Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε στα 15μελή συμβούλια να εκπροσωπούνται μαθητές από όλες τις τάξεις (είτε με εκπαίδευση των μαθητών στην αξία της εκπροσώπησης συμμαθητών τους, είτε με προβλεπόμενη ποσόστωση στο συμβούλιο). 

 Διάλογος στο σχολείο 

- Στα σχολεία είναι καλό να καθιερωθούν τακτικές ώρες διαλόγου και επικοινωνίας για θέματα που απασχολούν τους μαθητές στην καθημερινότητά τους. Να υπάρχει δυνατότητα να προσκαλούνται ειδικοί επιστήμονες ή απλοί πολίτες και να κουβεντιάζουν με τους μαθητές. Για μαθητές που αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα επικοινωνίας με ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς. 

Εμφάνιση 

- Η εμφάνιση των μαθητών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα τους λόγω ηλικίας, προέλευσης, οικογενειακής κατάστασης κλπ και με παιδαγωγική ευαισθησία. Δεν μπορεί να γίνονται δημόσια επικριτικά σχόλια για την εμφάνιση μαθητών, σε περίπτωση δε που εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι μαθητής παρεκκλίνει από τους κανόνες ευπρέπειας πρέπει να γίνεται σύσταση, αλλά και συζήτηση με τους εκπροσώπους των μαθητών. Επειδή δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να προσδιοριστούν οι έννοιες της ευπρέπειας και της κοσμιότητας, θα πρέπει να γίνεται διαρκής διάλογος και επικοινωνία στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εμφάνιση με παιδαγωγικούς τρόπους και όχι με επιβολή ποινών. 

Προσέλευση - αποχώρηση 

- Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και η αποχώρηση από αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το προβλεπόμενο ωράριο. Ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει επιείκεια στις περιπτώσεις των σχολείων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή που εξυπηρετούν μαθητές που μετακινούνται από μακριά ή με δημόσιες συγκοινωνίες. 

 Πρωινή προσευχή - εκκλησιασμός 

- Τα θέματα της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού πρέπει να συζητούνται με σεβασμό στις θρησκευτικές ανάγκες αλλά και πεποιθήσεις των μαθητών. Επίσης, δεδομένου του δικαιώματος κάθε ανηλίκου να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις και να επιλέγει σε ποιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα συμμετέχει, πρέπει να αποφασίζεται με προσοχή και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και τη διαπολιτισμική σύνθεση του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού, η υποχρεωτικότητα ή μη της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού. 

 Πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εκδρομές 

- Η ελεύθερη έκφραση των μαθητών, η ενίσχυση ομαδικών πολιτιστικών καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και η παρότρυνση της ομαδοσυνεργατικής μέσα και έξω από την μαθησιακή διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη σχέση των μαθητών με το σχολείο. Το θέατρο, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι σχολικές εφημερίδες, οι ηλεκτρονικές σελίδες των σχολείων χρειάζεται να ενισχύονται διαρκώς, καθώς μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά να βοηθήσουν και την άσκηση των δεξιοτήτων τους και την προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους. Η διακίνηση ιδεών όπως και εντύπων που δεν έχουν προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πρέπει να είναι ελεύθερη. 


- Η συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου, που διεξάγονται εκτός σχολικού προγράμματος, προτάθηκε να είναι προαιρετική. 

- Προτάθηκε επίσης να είναι προαιρετική και η συμμετοχή τους σε παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις εκτός σχολείων. 

- Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη και την ενεργή εκπαιδευτική συμμετοχή των μαθητών. Οι μαθητές επιθυμούν να έχουν λόγο στον σχεδιασμό και την επιλογή του περιεχομένου, του προγράμματος και των συνοδών των εκδρομών. Οι καθηγητές που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, θα πρέπει να συζητούν με τους μαθητές και να λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις και τις προτάσεις των μαθητών. 

- Προτάθηκε να δημιουργούνται στα σχολεία περιβαλλοντικές ομάδες που να φροντίζουν για την φροντίδα του περιβάλλοντος του σχολείου, αλλά να αναλαμβάνουν δράσεις στην κοινότητα. 

 Σχολικές εγκαταστάσεις και υποδομές 

- Τα σχολικά κτίρια χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερο χρώμα, να έχουν αναρτημένες εργασίες των μαθητών και οι μαθητές να μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιτεχνική τους φροντίδα. Θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα να φυλάσσονται στις τάξεις προσωπικά είδη των μαθητών (βιβλία, εκπαιδευτικά εργαλεία κ.ά.). 

- Ο σχολικός κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα των μαθητών να συμβάλλουν στην διαμόρφωση και βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Θέματα όπως η ακαταλληλότητα αιθουσών, η έλλειψη εργαστηρίων ή βιβλιοθηκών, ο συνωστισμός στους διαδρόμους και η πρόκληση ατυχημάτων, οι ελλείψεις προβλέψεων για την πρόσβαση των μαθητών και γονέων με αναπηρία, κ.λπ. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των μαθητών. - Αίθουσα βιβλιοθήκης θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολείο, εξοπλισμένη με Η/Υ και με δυνατότητα χρήσης της στην διάρκεια της ημέρας (σε διαλείμματα ή σε άλλες περιπτώσεις που οι μαθητές δεν απασχολούνται σε μαθήματα). - Κάμερες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στα προαύλια και στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο αυτό από το σχολικό συμβούλιο για την προστασία από κλοπές ή βανδαλισμούς, θα πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση ότι δεν λειτουργούν τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. 

Κινητά τηλέφωνα 

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων την ώρα του μαθήματος πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά και να τηρείται αυτή η απαγόρευση από όλους. Σε περιπτώσεις παραβίασης του κανόνα αυτού, ύστερα μάλιστα από προειδοποίηση, δεν πρέπει να επιβάλλεται η παρακράτηση του κινητού από το σχολείο. Η ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από τον μαθητή που κάνει χρήση του στο μάθημα, θα πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή της προβλεπόμενης κύρωσης και παράδοσής του στον μαθητή ή τον κηδεμόνα του. Πάντως, απαραίτητη είναι η ενημέρωση και ο διάλογος στους μαθητές σχετικά με την κακή χρήση των κινητών και την παραβίαση δικαιωμάτων (προσωπικότητας, προσωπικών δεδομένων των απεικονιζόμενων, κλπ). 

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηρούν επίσης την απαγόρευση χρήσης κινητών την ώρα των μαθημάτων, και να αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές τους. 

 Κάπνισμα 

Το κάπνισμα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους του σχολείου, ούτε από μαθητές ούτε από εκπαιδευτικούς. Επειδή για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα σε επιλεγμένους προαύλιους χώρους, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους, χρειάζεται να προηγείται εκτεταμένη συζήτηση και δέσμευση όλων των μερών για την τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται. 

 Διακρίσεις και ενσωμάτωση αλλοδαπών 

- Κάθε σχολείο θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την ισότιμη ενσωμάτωση των αλλοδαπών, την αποφυγή των διακρίσεων, την ενίσχυση του δικαιώματος στην διαφορετικότητα και την δημιουργία ευκαιριών έκφρασης και επικοινωνίας ανάλογα με τα πολιτισμικά στοιχεία που φέρει ο κάθε μαθητής. 

- Ο στιγματισμός των μαθητών εκ μέρους των καθηγητών, είτε για λόγους συμπεριφοράς είτε για λόγους απόδοσης (καλοί – κακοί μαθητές) δεν διευκολύνει το κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης στο σχολείο και θα πρέπει να αποφεύγεται. 

 Κυρώσεις / ποινές 

- Οι ποινές που προβλέπονται για τους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες θα πρέπει να είναι ανάλογες των πράξεων και της εν γένει συμπεριφοράς των μαθητών. Θα πρέπει επίσης να επιβάλλονται εφόσον έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις και εφόσον υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για συγκεκριμένες πράξεις αλλά και δυνατότητα κλιμάκωσης των ποινών. 

- Τα σχολεία είναι καλό να μπορούν να προβλέπουν και άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της παραβίασης κανόνων και της πρόκλησης φθορών, όπως η αποκατάσταση των ζημιών από τους ίδιους τους μαθητές ή η δυνατότητα προσφοράς κοινωφελούς εργασίας στο σχολείο. Σκόπιμο είναι επίσης να ζητιέται και η γνώμη των εκπροσώπων των μαθητών πριν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές μπορεί να έχουν άλλες προτάσεις που μπορούν να αποτρέψουν πιο αποτελεσματικά την επανάληψη των παραβάσεων. 

- Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές η επιβολή ποινών να μην συνδυάζεται με την προσβολή της αξιοπρέπειας ούτε με την δημόσια διαπόμπευση των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις. Οι επιπλήξεις είναι σκόπιμο να γίνονται κατ’ αρχήν κατ’ ιδίαν και μετά –εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση- δημόσια, και πάντοτε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών. 

- Οι προβλεπόμενες κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως απειλές ή μέσα εκφοβισμού, αλλά ως συμφωνημένες συνέπειες μέσω του κανονισμού, που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του σχολείου. 

- Δεν μπορεί να επιβάλλεται ως ποινή η μείωση της βαθμολογίας σε μαθήματα (δηλαδή της αξιολόγησης της απόδοσης), εξαιτίας πειθαρχικών παραπτωμάτων ενός μαθητή, ούτε να χρησιμοποιείται αυτό ως απειλή. 

- Δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις χωρίς διάλογο, χωρίς προγενέστερη επεξήγηση του σκοπού της επιβολής τους και χωρίς παράλληλα παιδαγωγικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της παράβασης. 

- Ειδικότερα στις περιπτώσεις επιβολής της ποινής της ωριαίας αποβολής, η οποία δεν θα πρέπει να επιβάλλεται καταχρηστικά –όπως συμβαίνει πολύ συχνά στα σχολεία- πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι προβλέπεται για τον μαθητή, και να έχει εκπαιδευτική 


χρησιμότητα, δηλαδή παραμονή στην τάξη ή ένταξη σε κάποια άλλη διαδικασία (π.χ. μελέτη στην βιβλιοθήκη). 

 Έκφραση παραπόνων 

- Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να προβλέπεται τρόπος έκφρασης και διαδικασία συζήτησης παραπόνων για ζητήματα μη εφαρμογής του σχολικού κανονισμού ή για απαράδεκτες συμπεριφορές εκπαιδευτικών ή μαθητών. 

 Άλλα θέματα 

Οι μαθητές επιθυμούν να εκφράζουν τη γνώμη τους και σε άλλα θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο άμεσο αντικείμενο των σχολικών κανονισμών, όπως είναι η αξιολόγηση των βιβλίων και των χρησιμοποιούμενων παιδαγωγικών μεθόδων. Τα ζητήματα αυτά θα μπορούσε τουλάχιστον να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και προτάσεων που απευθύνουν οι μαθητές προς το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της διεύθυνσης των σχολείων τους. Οι μαθητές επίσης επιθυμούν να βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους. 

Τέλος, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι: Η συμμετοχή των μαθητών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολείο βοηθάει στην απόκτηση ευθύνης, ωριμότητας και στην κοινωνική τους ευαισθητοποίηση, ώστε αφενός να γίνονται υπεύθυνοι για την τήρηση του κανονισμού ο οποίος προέκυψε με συμμετοχικές διαδικασίες, αφετέρου να εκπαιδεύονται για την ουσιαστική και υπεύθυνη συμμετοχή τους στα κοινά ως πολίτες της χώρας.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

γριπωμενο σχολειο

 
Νέα γρίπη: Διακοπή μαθημάτων σε σχολείο στο Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009, 12:58 


Διακόπτονται από σήμερα και για μια εβδομάδα τα μαθήματα στη Γʼ Λυκείου του 6ου Λυκείου Βόλου, με απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας, μετά από πρόταση του ΕΚΕΠΥ, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός απουσιών από τους μαθητές. 

Οι απουσίες αυτές προκαλούν βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί εξ αυτών μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. 

Συμπτώματα παρουσίασε και ένας καθηγητής του 6ου Λυκείου Βόλου, ο οποίος συνόδευε τους 68 μαθητές σε τετραήμερη εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή σε Πάτρα και Αθήνα.

απο zougla.gr

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

δικη κατηγορουμενων Γρηγοροπουλου

Επιστολή της μητέρας του Αλέξη για τη δίκη στην Άμφισσα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009, 20:51 


Την «έκπληξη» και την «πικρία» της για την απόφαση της δικαιοσύνης να μεταφερθεί στην Άμφισσα η δίκη «των δολοφόνων του παιδιού μου», όπως χαρακτηρίζει τους κατηγορούμενους Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, εκφράζει με δήλωση της η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν.

Η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν
Σύμφωνα με την κα. Τσαλικιάν η μεταφορά της έδρας αποδυναμώνει το δικαίωμα της να υπερασπιστεί τη μνήμη του «αθώου 15χρονου νεκρού» γιού της, ο οποίος «υπήρξε θύμα μιας πρωτοφανούς εκστρατείας κατασυκοφάντησης από τους δράστες, το οικογενειακό τους περιβάλλον και τον κ. Κούγια».

Κατά την κα Τσαλικιάν:
- παρακωλύεται η ομαλή διεξαγωγή της δίκης με το να παρεμποδίζεται η προσέλευση μαρτύρων, ανάμεσα τους και μαθητές, λόγω της μεγάλης απόστασης ως την Άμφισσα
- αντικαθίστανται ένορκοι, οι οποίοι τελούν σε άμεση τοπική σχέση με τα περιστατικά και,
- περιορίζεται κατά πολύ η αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Η μητέρα του 15χρονου Αλέξη απευθύνει, τέλος, έκκληση στην πολιτεία να αποκαταστήσει αυτή την αδικία και να διεξαχθεί η δίκη στην Αθήνα.

απο zougla.gr

ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ

 


11/11/2009

 

«Κλειστόν» λόγω γρίπης σε δεκάδες σχολεία 

Μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα με τα μαθήματα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας 
 

Της Ελένης Πετροπούλου


Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν λόγω γρίπης. Μόνο χθες και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, «λουκέτο» είχε μπει σε 70 σχολεία, τμήματα ή τάξεις, ενώ δεκάδες είναι και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που έχει «χτυπήσει» η νέα γρίπη. 
Την ίδια στιγμή, δύο στα τρία παιδιά που επισκέπτονται το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχουν προσβληθεί από γρίπη. Αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για ήπια περιστατικά, η συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται καταδεικνύουν ότι πλέον βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στα σχολεία που κλείνουν, «είναι ένας μικρός αριθμός και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός. Τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως «τα τμήματα έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους, ώστε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της πανδημίας».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα, που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

«Υπάρχει σοβαρή επεξεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με το οποίο συμφωνήσαμε στην αναπλήρωση της διδακτέας ύλης, τι θα γίνει δηλαδή σε περίπτωση, που η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων είναι μέχρι 15 ημέρες, αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση, που θα έχουμε μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας κλειστών τμημάτων ή σχολείων», είπε. 

Σύμφωνα με την υπουργό, σε περίπτωση που υπάρξει αναστολή λειτουργίας τμημάτων άνω των 15 ημερών, δεν πρόκειται να γίνει περικοπή διδακτέας ύλης αλλά τροποποίηση (μειώσεις σε κάποιες ασκήσεις ή σε κάποια θέματα που συνοδεύουν τα μαθήματα). Στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Διάθεση ποσού 435.000 ευρώ στα σχολεία για την προμήθεια υλικού.

Προβολή ειδικού τηλεοπτικού προγράμματος εκπαιδευτικού περιεχομένου. Αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι συνολικής διάρκειας 3 ωρών καθημερινά (30' για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 30' για τις τρεις τελευταίες τάξεις, 1 ώρα για το Γυμνάσιο και 1 ώρα για το Λύκειο) και καλύπτει χρόνο μετάδοσης 4 εβδομάδων.

Πιλοτικός εμβολιασμός 
Χθες, ξεκίνησε ο πιλοτικός εμβολιασμός κατά της Νέας Γρίπης, σε 28 νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. 

Ανάμεσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα που συμμετείχαν ήταν το Αττικό Νοσοκομείο, το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το «Σωτηρία», το Κοργιαλένειο (Ερυθρός Σταυρός) και άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Είκοσι γιατροί και νοσηλευτές εμβολιάστηκαν με το πανδημικό εμβόλιο στο Κοργιαλένειο και άλλοι τόσοι στο Αττικό. 

Στο Κρατικό Αθηνών, ο πιλοτικός εμβολιασμός αναβλήθηκε για σήμερα, καθώς καθυστέρησε η παραλαβή του πρώτου αποθέματος σε εμβόλια.Εν τω μεταξύ, κλειστοί θα είναι μέχρι και τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, δύο παιδικοί σταθμοί (6Δ 5ο και 4Δ 3ο) του Δήμου Αθηναίων. 

«Λουκέτο» από σήμερα και για 7 ημέρες βάζουν επίσης δεκάδες τμήματα από 20 ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Μεταξύ αυτών η Σχολή Μωραΐτη, το δημοτικό σχολείο της Λεοντείου, η Σχολή Χιλλ, καθώς και σχολεία σε Πετρούπολη, Ηράκλειο, Ιλιον, Ν. Φιλαδέλφεια, Αιγάλεω, στη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, στην Πέλλα, την Εδεσσα κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, ένας ακόμη παίκτης, ο Αμερικανός Τζος Τσίλντρες προσεβλήθη από τη νέα γρίπη.



 





 

ΔΙΚΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

 


11/11/2009

 

 
ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ 

 
«Η μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα ρίχνει λάδι στη φωτιά» 

 

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε η απόφαση για αλλαγή της έδρας από τη Χαλκίδα στην Άμφισσα του δικαστηρίου που θα εκδικάσει την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο στα Εξάρχεια. 

Για τον λόγο αυτό ζητούν να διεξαχθεί η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου έχει εκδικαστεί η υπόθεση για τη 17Ν, τον ΕΛΑ και άλλες σοβαρές υποθέσεις με μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον. «Η όψιμη και αιφνιδιαστική αλλαγή του τόπου του δικαστηρίου ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ καταστρατηγεί ουσιαστικά τα δικαιώματα της οικογένειας του θύματος και δυσκολεύει την αποκάλυψη της αλήθειας», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας. «Ως συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου», προσθέτει, «διαμαρτύρομαι έντονα και ζητώ την άμεση επανεξέταση του θέματος, ώστε η δίκη να γίνει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού». 

Κατά της απόφασης για μετάθεση της δίκης τάσσεται και ο έτερος συνήγορος της οικογένειας κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την απόφαση για αλλαγή της έδρας του δικαστηρίου. «Η απόφαση αυτή», τονίζει, «σημαίνει ότι παρεμποδίζεται ουσιωδώς η κατάθεση μαρτύρων λόγω της απόστασης της κατοικίας τους από την έδρα του δικαστηρίου και αυτό θέτει κάποιο ερωτηματικό για τον σκοπό της. Άλλωστε οι κάτοικοι της Άμφισσας δεν υπολείπονται σε υγιή συναισθήματα των υπολοίπων Ελλήνων».

ΤΑ ΝΕΑ

kαταληψεις

1102787
Κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
από @@ 7:07μμ, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 11:05μμ, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009)

Την Παρασκευή 6 Νοέμβρη ένα μήνα πρίν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη εγινε απόπειρα κατάληψης του σχολείου.
  

Τα αιτήματα είχαν να κάνουν με προβλήματα που βιώνουμε όλοι οι μαθητές στη καθημερινότητά μας .Η απάντηση απο ορισμένους καλοβολεμένους δικτάτορες- καθηγητές και τον διευθυντή του σχολείου ήταν άμεση, προσπάθησαν υπο την απειλή της αποβολής και μετάθεσης των μαθητών που πρωτοστάτησαν στη κίνηση κατάληψης , να ανακόψουν το κύμα αγανάκτησης που μας χαρακτηρίζει. 

Ως συμμαθητές των διωκόμενων , μα πάνω απ όλα συνανθρώπων μας , που αναζητούμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο σε ένα θολό τοπίο , αντισταθήκαμε και στις 9 Νοέμβρη καταφέραμε εν μέσω απειλών , καθηγητών , μερικών γονέων , του διευθυντή , καθώς και την παρουσία μπάτσων,τους οποίους είχαν καλέσει για να μας εκφοβίσουν ,να κλείσουμε το σχολείο.

Στόχος μας δέν είναι μόνο η πραγματοποίηση των αιτημάτων , μα πάνω απ όλα είναι η έμπρακτη συμμετοχή μας στο γενικότερο πλαίσιο αντίδρασης ενάντια στα κατεστημένα μοντέλα ζωής τα οποία μας στερούν την ίδια τη ζωή.

Δεν χρειάζεται να κάνουνε ανάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος για να καταδείξουμε τις παθογένιες που το χαρακτηρίζουν,τα αποτελέσματα αυτού είναι αρκετά για να μας κάνουν να σταθούμε δίπλα σε ομάδες ανθρώπων οι οποίες η κάθε μια με διαφορετικό τρόπο έρχεται σε ρήξη με τα στερεότυπα.Το διάστημα που ακολουθεί είναι γεμάτο απο γεγονότα τα οποία μας ξυπνούν απο τον λίθαργο που μας επιβάλεται, συνεπώς η στάση μας, πρέπει να είναι μαχητική και αλληλέγγυα σε δράσεις και αγώνες μέσα και έξω απο σχολεία.

Οι απειλές που δεχόμαστε με εφυολογήματα τύπου , πως όποιος δεν γυρίσει στα θρανία θα κινδυνέψουν οι γονείς του με φυλάκιση ,δεν μας πτοούν , παρα μόνον μας προκαλούν γέλιο και δύναμη για να συνεχίσουμε.Οποιος έκπρόσωπος του νόμου και άν έρθει δέν θα μας καταβάλει , εμείς θα συνεχίσουμε με στόχο την αλλαγή στα πλαίσια του σχολείου μας , ωστόσο όπως προείπαμε κύριο μέλημα μας είναι να συμπλεύσουμε με την γενικότερη τάση αντίστασης μέχρι και τις μέρες του Αλέξη ,τις μέρες όλων μας. 

Είναι γνωστό πως σε αρκετές καταλήψεις σχολείων τα μέλη του δεκαπενταμελούς είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση απο καθηγητές και γονείς, με αποτέλεσμα υπο τον φόβο κυρώσεων ή (?) , να χειραγωγούν τους μαθητές προς λήξη της κατάληψης , ελπίζουμε εμείς οι απλοί αγωνιζόμενοι μαθητές να μή βρεθούμε στη θέση να στραφούμε εναντίων τέτοιων καταστάσεων, καθώς θεωρούμε πως όλοι μαζί αγωνιζόμαστε ενωμένοι για τους ίδιους στόχους.

Προσδωκούμε τέτοιες δράσεις να γίνουν παράδειγμα και για άλλα σχολεία...

 

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΓΡΙΠΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 







  ΑΓΟΡΕΣ



  ΑΓΓΕΛΙΕΣ



  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ







 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  Πολιτική


  Οικονομία


  Ελλάδα


  Κόσμος


  Πολιτισμός


  Αθλητισμός


  Απόψεις


  Επιστήμη


  Τεχνολογία


  Αυτοκίνητο


  Real Estate


  Αφιερώματα


  Αρχείο Εκδόσεων




 GOOD LIFE

  Γυναίκα



  Ταξίδια



  Γεύσεις



  Σινεμά



  Θέατρο



  Μουσική





  Οίκο



 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  Χαρτοφυλάκια



  Newsletter






  RSS




  Χρήσιμα














  
  
   




EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 10-11-09



Αλλεπάλληλες οι προσωρινές διακοπές σε τμήματα και τάξεις 

Ολο και περισσότεροι μαθητές σχολείων μένουν μακριά από τα θρανία λόγω της νέας γρίπης. Είναι ενδεικτικό ότι το Σαββατοκύριακο αποφασίστηκε από τις υγειονομικές αρχές το προσωρινό κλείσιμο τμημάτων και τάξεων σχολείων σε Καλλιθέα, Πετρούπολη, Φέρες και Ανθεια (Εβρος), Χαλκιδική, Λέρο, Βέροια και Τρίκαλα, ενώ έκλεισαν ένας βρεφονηπιακός σταθμός στο νομό Τρικάλων κι ένας παιδικός σταθμός στην Αθήνα.

Χθες αργά το απόγευμα, ανακοινώθηκε ότι κλείνουν για επτά ημέρες τάξεις ή σχολεία σε οκτώ νομούς της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Εβρου, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας και Δωδεκανήσου). Στην Αττική, κλειστά θα είναι το τμήμα Ε1 του 16ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, το τμήμα Α3 του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το τμήμα Γ2 του 2ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα τμήματα Α1, Β1, Β3, Γ1 του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα Α1, Β1, Β3 και Γ1 του 3ου Λυκείου Βύρωνα, το τμήμα Β2 του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας, το τμήμα Γ1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, το Α4 του 3ου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης, τα Β1, Β2, Β3, Γ1, Γ2 και Γ3 του 7ου Γυμνασίου Ν. Σμύρνης και οι Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις του δημοτικού ιδιωτικού σχολείου «Βυζάντιον», όπως επίσης οι Α΄ και Γ’ τάξεις του ίδιου γυμνασίου.

Εν τω μεταξύ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη ένα 13χρονο παιδί το οποίο προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη.

Απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ανεξαρτητη μαθητικη κινηση

OI ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΠΕΛΩΝΟΝΤΑΙ
από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 10:10μμ, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

  Στις 6 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε ΜΑΘΗΤΙΚΗ πορεία στην οποία συμμετείχαν το συντονιστικό αγώνων ΣΧΟΛΕΙΩΝ Λάρισας, η Ανεξάρτητη ΜΑΘΗΤΙΚΗ Κίνηση και οι καταλήψεις του 7ου και 12ου σχολείων Λάρισας με θέμα την διεκδίκηση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης. Ωστόσο η Α.Μ.Κ. είχε σαν επιπλέον αίτημα την ελευθεριακή παιδεία. 

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της υποκίνησης του μαθητικού κινήματος της Λάρισας (σαΣλ) από κομματικές παρατάξεις οι οποίες μέσα από αυτό προσπαθούν να κερδίσουν πολιτική υπεραξία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η «ομάδα κρούσης» της ΚΝΕ η οποία η οποία αποτελούνταν από φοιτητές κυρίως προσπάθησε να φιμώσει και να αποκόψει το μπλοκ της ΑΜΚ από την υπόλοιπη ΜΑΘΗΤΙΚΗ πορεία με άκρως αντιδημοκρατικές πράξεις οι οποίες θύμιζαν φασιστική νοοτροπία. Το πρόσχημα τους ήταν ότι η συνέλευση της ΑΜΚ και το κίνημα της υποκινείται από αντιεξουσιαστικές και αναρχικές ομάδες το οποίο το συμπέραναν από το σύνθημα της ΑΜΚ «σε άλλη μια πορεία η ΚΝΕ σας καπελώνει, διώξτε τα κόμματα και πάρτε το τιμόνι». Στην πραγματικότητα η ΑΜΚ είναι μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ όπως λέει και το όνομα της κίνηση μαθητών και αποτελείται κυρίως από ανένταχτους μαθητές με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση και προβολή των μαθητικών συμφερόντων. Σε αντίθεση με το σαΣλ όπου τα τελευταία χρόνια ξεδιάντροπα και προσβλητικά για το μαθητικό κίνημα υποκινείτε από την νεολαία του ΚΚΕ για κομματικά συμφέροντα και προβολή αποκλειστικά των θέσεων του κόμματος χωρίς να ενδιαφέρονται για τις απόψεις του συνόλου των μαθητών. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα κλίμα αδιαφορίας από την πλευρά των μαθητών για τα μαθητικά προβλήματα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει χρόνια στην Λάρισα και επιτέλους θα πρέπει να εξαλειφθεί έτσι ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στο κίνημα και να ενδιαφερθούν οι ίδιοι για τα προβλήματα και τα δικαιώματα τους χωρίς κομματικά και πολιτικά συμφέροντα. Έτσι ώστε οι μαθητές να εκφράσουν τα δικά τους πραγματικά προβλήματα-απόψεις και όχι τις απόψεις των κομμάτων οι οποίες τόσα χρόνια είναι οι ίδιες και οι ίδιες και δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τίποτα στην παιδεία με αποτέλεσμα η εκπαίδευση και η παιδεία στην Ελλάδα να οδηγείται στην παρακμή.

  Εμείς προτείνουμε στους μαθητές να μην συμμετέχουν σε κινήματα τα οποία υποκινούνται φανερά ή μη φανερά από κομματικές παρατάξεις οι οποίες επιδιώκουν τον προσηλυτισμό και την μελλοντική ψηφοθηρία. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε οι μαθητές να κατανοήσουν τα πραγματικά τους προβλήματα και μέσω της αυτοοργάνωση του κινήματος τους να αρχίσουν να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.  

Υ.Γ. Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε 2 βασικά πράγματα ώστε να μην παρεξηγηθούμε. Με τις παραπάνω τοποθετήσεις μας θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι επιδιώκουμε την ενδυνάμωση μόνο της Α.Μ.Κ. και όχι ολόκληρου του μαθητικού κινήματος. Αυτό το διαψεύδουμε κατηγορηματικά και σε καμία περίπτωση δεν το υποστηρίζουμε ή δεν το δεχόμαστε, επίσης θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι επιδιώκουμε την ενότητα και την κοινή δράση όλων των μαθητών (όποιες και αν είναι οι πολιτικές τους τοποθετήσεις) για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας ενωμένοι διότι τον διαχωρισμό και την διάλυση του μαθητικού κινήματος την προκαλούν οι πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και όχι τα μέλη των κομμάτων τα οποία παλεύουν για τα δικαιώματα τους. Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους μαθητές για αγώνες δίχως κομματικές και πολιτικές παρατάξεις ενωμένοι όλοι για την διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν.

 

  Ανεξάρτητη μαθητική κίνηση  

anexmk@blogspot.gr

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΓΡΙΠΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Έξι μαθητές με κρούσματα της νέας γρίπης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009, 01:12 


Έξι νέα κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφηκαν στις Σέρρες.

Το Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών επιβεβαίωσε το γεγονός ότι 6 μαθητές δημοτικών σχολείων προσβλήθηκαν από το νέο ιό γρίπης Α Η1Ν1.

Ο ιός διαγνώστηκε σε δύο μαθητές της β’ τάξης του 24ου Δημοτικού σχολείου, όπου τα μαθήματα διακόπηκαν χθες μετά από απόφαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Σερρών, λόγω της απουσίας πολλών μαθητών από την τάξη.

Από τα άλλα τέσσερα κρούσματα που σημειώθηκαν, τα δύο είναι στην περιφέρεια και τα άλλα δύο σε δύο μαθητές επίσης δημοτικού σχολείου στην πόλη των Σερρών.

Να σημειωθεί ότι και τα έξι κρούσματα είναι ήπια και η υγεία των ασθενών δεν παρουσιάζει καμία επιπλοκή, ενώ τους χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία, από τους θεράποντες ιατρούς, χωρίς να είναι αναγκαία η νοσηλεία τους στο νοσοκομείο Σερρών.

Απο το zougla.gr

καιρος ηταν

Προς απόσυρση η βαθμολογική βάση του "10" 
Στεφανάκου Π. 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/11/2009 

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του "10", που θεσμοθέτησε η Μ. Γιαννάκου και έχει ήδη στοιχίσει 45.000 κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ, ξεκίνησε χθες από το Συμβούλιο Μπαμπινιώτη. Στην προτελευταία συνεδρίασή τους, πριν παραδοθεί το σχετικό πόρισμα για την αναμόρφωση του λυκείου, οι παριστάμενοι συμφώνησαν να αποσύρουν το μαχαίρι του "10" από την εξεταστική διαδικασία.

Η κατάργηση της βάσης του "10" αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που θα τηρηθεί όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του τομέα παιδείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά το θέμα και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί κατάργηση ακόμα και από φέτος. Η πρόταση, άλλωστε, του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διευκολύνει τους όποιους χειρισμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας επί του θέματος, καθώς δείχνει ότι είναι προϊόν ευρύτερης συναίνεσης. Επιπλέον, αποτελεί πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ αλλά και της αριστεράς, που δεν συμμετέχουν στον "διάλογο".

Την πρόταση για την κατάργηση του βαθμολογικού ορίου έκανε ο Μ. Κουρουτός ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ (υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση Διαμαντοπούλου-Συνομοσπονδίας διαπιστώθηκε συμφωνία σε σειρά θεμάτων). Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν τόσο οι πρόεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας κ.κ. Γκλαβάς και Δερμιτζάκης αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ- ΤΕΙ κ.κ. Τρικαλινός και Καπλάνης αλλά και των κομμάτων, πλην ΛΑΟΣ.

Επίσης, το Συμβούλιο Μπαμπινιώτη συμφώνησε χθες να βάλει στο ψυγείο το εξεταστικό για χάρη της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι παριστάμενοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πριν περάσει μια πενταετία, καθώς διαπίστωσαν ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσουν στην αναμόρφωση του λυκείου.

"Οι παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν λύνονται με την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης, αλλά με την ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων", αναφέρεται σε κείμενο που κατέθεσε στην επιτροπή Μπαμπινιώτη η ΓΣΕΕ, η οποία τάσσεται υπέρ "ενός γενικού λυκείου με κύρος και αξιοπιστία" με:

- Αναβάθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων.

- Μείωση του αριθμού των μαθημάτων.

- Αξιολόγηση των μαθητών με τρόπο έγκυρο και αδιάβλητο τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και με περιφερειακές εξετάσεις διαθεματικής προσέγγισης.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή, η ΓΣΕΕ προτείνει κάθε υποψήφιος να δηλώνει στο μηχανογραφικό δελτίο τη σχολή που επιθυμεί να φοιτήσει, και όχι το τμήμα, και οι σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης να καθορίζουν τα κριτήρια (τη βαρύτητα) επί των βαθμών του απολυτηρίου του λυκείου.

Η τελική συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου προκειμένου να καταρτιστεί το πόρισμα που θα παραδοθεί στα χέρια της Άννας Διαμαντοπούλου δύο ημέρες αργότερα.

απο την ΑΥΓΗ

Σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση τωρα στα σχολεια

6/11/2009

 

Μαθήματα για το σεξ στα σχολεία 


Υποχρεωτικά γίνονται τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στους 15χρονους μαθητές της Βρετανίας, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας της χώρας. 


Αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας ενός έτους που αφορούν το σεξ, την αντισύλληψη και τις σχέσεις.


Σύμφωνα με το αποκαλούμενο πρόγραμμα «Προσωπική, Κοινωνική, Υγειονομική και Οικονομική Διαπαιδαγώγηση», τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών θα παρακολουθούν μαθήματα για τα μέρη του ανθρώπινου σώματος, τις σχέσεις και τα ναρκωτικά, ενώ στην ηλικία των επτά θα μαθαίνουν για την εφηβεία. Στο γυμνάσιο τα μαθήματα θα αφορούν την αντισύλληψη, το AIDS, την εγκυμοσύνη και τις ομοφυλόφιλες σχέσεις.

Στην χωρα  μας στις παραπανω ηλικιες αφιερωνονται 4 κακογραμμενες σελιδες για ολα τα παραπανω θεματα.

Οι ανεραστοι ανευθυνοϋπευθυνοι κρατουν τα παιδια μας στο σκοταδι τους. 

διογενης

που ειναι οι καθηγητες οεο;

--------------------------------------------------------------------------------

Πού είναι οι... εξαφανισμένοι εκπαιδευτικοί;
Ψήφοι: 10 - Προβολές: 1332 - Σχόλια: 21 - Κατηγορία: Κοινωνικά Θέματα  
 
 Δημοσίευση: 05-11-2009 13:58 από Ομάδα TVXS  
 






TVXS.gr Project

Πού είναι οι... εξαφανισμένοι εκπαιδευτικοί;
http://www.tvxs.gr/v25252  

   





Περίπου 10.982 διορισμένοι εκπαιδευτικοί δε διδάσκουν σε κανένα σχολείο της χώρας! Πού είναι εξαφανισμένοι; Βρίσκονται αποσπασμένοι εκτός των οργανικών τους θέσεων, σε περιφέρειες, μητροπόλεις και ιερούς ναούς, Γενικά Αρχεία του Κράτους, βιβλιοθήκες και οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες είναι οι κενές θέσεις στα σχολεία της χώρας και οι διδακτικές χώρες που χάνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά 10.982 εκπαιδευτικοί είναι σήμερα αποσπασμένοι εκτός των οργανικών τους θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή στη μέση εκπαίδευση τα κενά ξεπερνούν τα 200 και στην πρωτοβάθμια είναι άνω των 120. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σε κάποια σχολεία να μη γίνεται μάθημα, ενώ σε άλλα να είναι προβληματική η διδασκαλία από τις συμπτύξεις τάξεων. 

Ακόμα και σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, η ΟΛΜΕ υπολογίζει ότι πάνω από 1.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών ταλαιπωρούν ακόμα τους μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαφόρων περιοχών της χώρας. Η νέα υπουργός Παιδείας, κα.Διαμαντοπούλου, προσπαθώντας να εντοπίσει πού βρίσκονται όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ζήτησε έναν πλήρη και αναλυτικό πίνακα με τα ονόματα όλων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, τη θέση στην οποία υπηρετούν και τον συνολικό χρόνο που βρίσκονται αποσπασμένοι στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και το γραφείο στο οποίο εργάζονται, αφού κάποιοι ήταν... αγνοούμενοι. 

Εν τέλει η κα.Διαμαντοπούλου «ανακάλυψε» 1.013 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς μέσα στο ίδιο της το υπουργείο, ενώ οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε περιφερειακές διευθύνσεις έως και τις ιερές μητροπόλεις. Μάλιστα, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι 300 αποσπάσεις από αυτές, πραγματοποιήθηκαν μόλις το καλοκαίρι που πέρασε – με απόφαση του πρώην υπουργού παιδείας – μέσα σε μία ημέρα και με ισχύ τριετίας. Οι εν λόγω αποσπάσεις αναμένεται ότι θα ακυρωθούν άμεσα. 

Εικονικές «πρωτιές» της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ 

Το πιο παράδοξο στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες αναλογίες στον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τον αριθμό καθηγητών που αντιστοιχεί σε 1.000 μαθητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Οργανισμού η οποία δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, στη χώρα μας, σε 1.000 μαθητές στην υποχρεωτική εκπαίδευση αντιστοιχούν 117,4 εκπαιδευτικοί, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 76,4. Τα εικονικά αυτά στοιχεία προφανώς οφείλονται στις αποσπάσεις που «φορτώνουν» το εκπαιδευτικό σύστημα με εκατοντάδες κενά στις διδακτικές θέσεις. 

Άλλωστε, η κατανομή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα αποδεικνύει πως δεν υπήρξε κανένα κριτήριο παραγωγικής χρησιμότητας, αλλά υιοθετήθηκαν κριτήρια πελατειακής εξυπηρέτησης. Συγκεκριμένα, χωρίς καμία λογική εξήγηση, στο Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται αποσπασμένοι 167 καθηγητές Αγγλικής Φιλολογίας, 151 Γαλλικής, 15 θεολόγοι, 109 φιλόλογοι, 63 μαθηματικοί, 49 φυσικοί, 19 χημικοί, 7 βιολόγοι, 40 δάσκαλοι, 52 νηπιαγωγοί, 2 γεωπόνοι, 7 Οικιακής Οικονομίας, 18 Μουσικής. 

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κ.Διαμαντοπούλου, για την αντιμετώπιση του προβλήματος σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα «ορθολογικής διαχείρισης και κατανομής του εκπαιδευτικού δυναμικού» – που θα αφορά προσλήψεις, μετατάξεις, αποσπάσεις, διαθέσεις κ.ά. – αρχής γενομένης από τις αποσπάσεις που, όπως δήλωσε, «έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις με διαλυτικές συνέπειες για τον εκπαιδευτικό ιστό του συστήματος». Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις κατά του φαινομένου των αποσπάσεων κλιμακώνονται: περισσότερα από 30 γυμνάσια, λύκεια και δημοτικά σχολεία έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιώντας καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. 

Πηγή: Έθνος, Το Βήμα, Καθημερινή, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

6/11/2009

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η παρουσία του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους» 


Ανοιξε θέμα για τις εικόνες στα σχολεία 


Δικαστικό προηγούμενο για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες στις χώρες της ΕΕ 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ορίζει ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τις ιταλικές σχολικές αίθουσες ο Εσταυρωμένος, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες υπάρχουν αναρτημένα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των σχολείων. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, όπου στις αίθουσες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων υπάρχουν αναρτημένες θρησκευτικές εικόνες. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους,καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Στο σκεπτικό της απόφασης- είναι η πρώτη που αφορά την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων σε σχολικές αίθουσες- οι επτά δικαστές του Δικαστηρίου αναφέρουν ότι η ανάρτηση του Σταυρού στις σχολικές αίθουσες μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μαθητών. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν περιορίζεται μόνο στα ιταλικά σύνορα, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιταλικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση, τότε η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει πλέον για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κ. Χρυσόγονος , στην περίπτωση αυτή «αργά ή γρήγορατα θρησκευτικά σύμβολα θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις σχολικές αίθουσες». Ο κ. Χρυσόγονος επισημαίνει ότι θα μπορεί πλέον κάποιος γονιός, βασιζόμενος στην απόφαση αυτή, να ζητήσει πρώτα από τον διευθυντή ενός σχολείου να απομακρύνει τα θρησκευτικά σύμβολα από τις αίθουσες του σχολείου και αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του θα μπορεί να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια. Αν και εκεί δεν ικανοποιηθεί, θα μπορεί να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να τιμωρηθεί η χώρα μας με τις ανάλογες κυρώσεις. 

Ο κ. Μ. Μπέγζος, καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει: «Οι υποθέσεις που αφορούν τα σύμβολα, είτε αυτά είναι εθνικάείτε θρησκευτικά,είναι υποθέσεις που αφορούν την κοινωνία και όχι τη Δικαιοσύνη ή το κράτος». Επισημαίνει επίσης ο κ. Μπέγζος: «Εχω την εντύπωση ότι η ελληνική κοινωνία τα θέλει τα σύμβολα αυτά και απόδειξη είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει κάποια αντίδραση στην ύπαρξη των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία της χώρας μας». Ο κ. Δ. Πέππες, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρει ότι η εκπαίδευση πρέπει να προβάλλει τάσεις που δεν προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα όλων των μαθητών. «Γι΄ αυτό και παλαιότερα είχαμε εκφράσει την άποψη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει τον χαρακτήρα του προσηλυτισμού» λέει. Ο κ. Πέππες πάντως τονίζει: «Προσωπικά πιστεύω ότι η παρουσία μιας εικόνας σε σχολική αίθουσα δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι προσβάλλει την προσωπικότητα κάποιου μαθητή, με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι έλληνες μαθητές ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο δόγμα». Διευκρινίζει πάντως ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΟΛΜΕ, δεδομένου ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια της Ομοσπονδίας. 

Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ , πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος 
«Σωστή απόφαση» 
«Πρέπει να γίνει είναι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της πολιτείας σε σχέση τόσο με το μάθημα των Θρησκευτικών όσο και με τη χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, με δεδομένο πλέον ότι ζούμε σε μια πολυπολιτισμική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οτιδήποτε λειτουργεί ως διαχωρισμός μεταξύ των παιδιών και τα κάνει να αισθάνονται μειονεκτικά θα πρέπει να εκλείψει, δεν έχει θέση στο ελληνικό σχολείο. Ολοι οι έλληνες μαθητές θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζονται στα ελληνικά σχολεία ως ίσοι μεταξύ ίσων. Αυτό είναι το σκεπτικό του Δικαστηρίου». 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑ , καθηγήτρια Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
«Σεβασμός στις αξίες» 

«Αναμφίβολα οι αξίες που απορρέουν από το Ευαγγέλιο βαθμιαία εξανθρώπισαν βάρβαρα ήθη, επέδρασαν στο δίκαιο και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση δικαιότερων κοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία των πολιτών, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα σχετικά δικαστήρια που τα υπερασπίζονται εν πολλοίς οφείλουν την ύπαρξή τους σε μια επαναστατική,πρωτοποριακή και πάντα σύγχρονη θρησκευτική πίστη.Τα σύμβολα μιας πίστης δείχνουν τον πολιτισμό εκείνων που τα προβάλλουν. Η ανεξιθρησκία δεν σημαίνει αθρησκία.Ως εκ τούτου η παραμονή τους στις σχολικές αίθουσες δεν συνεπάγεται την ασέβεια προς τη θρησκευτική πίστη των άλλων». 

Aπο ΤΑ ΝΕΑ

κανενα θρησκευτικο συμβολο στα σχολεια. διογενης




 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

καταληψεις - 8

Κατάληψη από γονείς και μαθητές

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009, 20:43 


Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ζητούν οι γονείς και οι μαθητές που έχουν προχωρήσει στην κατάληψη του Γυμνασίου και του Λυκείου Μαλεσίνας.

Οι καταληψίες διαμαρτύρονται γιατί το μάθημα γίνεται κυρίως από αναπληρωτές και ωρομισθίους οι οποίοι εναλλάσσονται διαρκώς με αποτέλεσμα να μην γίνεται ουσιαστικό μάθημα.

Σε κατάληψη βρίσκεται και το σχολείο στην Αταλάντη με τους μαθητές να ζητούν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχολείο τους. 

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλεί, τέλος, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Λυκείου Λαμίας αν δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος. 
Για το λόγο αυτό θα υπάρξει την Παρασκευή σύσκεψη για το θέμα με πρωτοβουλία του νομάρχη Φθιώτιδας.

Πηγή: Star Κεντρικής Ελλάδας

μαθητικες καταληψεις -7

 
Υπό κατάληψη και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009, 11:27 


Κλειστό παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες και το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και για το στεγαστικό ζήτημα, η επίλυση του οποίου φαίνεται να καθυστερεί.

Πηγή: thebest.gr

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

γριπωμενα σχολεια

 
Δεν θα χτυπήσει «κουδούνι» 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009, 06:49 


Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για την επόμενη εβδομάδα οκτώ τμήματα γυμνασίων και λυκείων λόγω εμφάνισης κρουσμάτων της νέας γρίπης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το Α1 τμήμα του Γυμνασίου Γαλατσίου, το Α3 τμήμα του 8ου Γυμνασίου Αιγάλεω, καθώς και το τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ, τα τμήματα Α1, Β2 και Γ2 του Γενικού Λυκείου Νέα Τριγλίας στη Χαλκιδική, καθώς και τα τμήματα Β1 και Β2 του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου.

Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας συνιστούν ψυχραιμία στην εκπαιδευτική κοινότητα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας που συνεδρίασε χθες, περισσότεροι από 2.000.000 Έλληνες ενδέχεται να νοσήσουν το προσεχές διάστημα από τον ιό της νέας γρίπης.

Η πανδημική έξαρση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αναμένεται να διαρκέσει, στη χώρα μας, περίπου 6 εβδομάδες.

Σε περίπτωση που επαληθευθεί αυτό το χειρότερο σενάριο, υπολογίζεται ότι 0,1% ή 0,2% όσων προσβληθούν, θα χρειαστούν νοσηλεία, με το 15% έως 20% αυτών να πρέπει, ενδεχομένως, να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Απο zougla.gr

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Απρόθυμοι να προχωρήσουν σε συλλήψεις μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις, εμφανίζονται αστυνομικοί. Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας πρωτοδικών είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης. 

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ένταση και πόλωση. « Τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της εισαγγελίας λειτουργούν εμπρηστικά και οι μαθητές στην παρουσία των αστυνομικών θα λειτουργήσουν ανακλαστικά», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ, Τρ. Μηταφίδης. 

Η κοινοποίηση του εγγράφου εξόργισε τους μαθητές με αποτέλεσμα να τελούν 8 σχολεία υπό κατάληψη στη Δυτική και 6 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. 

Με ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εισαγγελική παρέμβαση και ζητάει να μην ασκηθούν διώξεις. 

Πηγή: Έθνος

Mαθητικη αντισταση

1100586
ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ
από Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιώ 3:45μμ, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
e-mail: santimpa@yahoo.gr

Συνέλευση

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Συντονιστικού Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών Αττικής, την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 5μμ στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη από την οδό Στουρνάρη). Να συζητήσουμε, να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας και τις καταλήψεις στα σχολεία για μια Δημόσια και Δωρέαν Παιδεία, για την πορεία του Πολυτεχνείου και την επέτειο της εξέγερσης 6 Δεκέμβρη.


santimpa.blogspot.com

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εκφοβισμοι σε μαθητες

 


4/11/2009

 

ΣΑΜΟΣ

Εντείνεται η προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος

 

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου καλεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών να πάρει μέτρα για την αστυνόμευση των σχολείων. Με εκβιαστικές και εκφοβιστικές «συστάσεις» σε καθηγητές και γονείς απαντάει ο εισαγγελέας


Το έγγραφο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προς την Εισαγγελία


«Το "δικαίωμα στη μόρφωση" είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, άρα δεν μπαίνει σε ψηφοφορία, ούτε κρίνεται από κάποια πλειοψηφία ή μειοψηφία και επειδή η παρουσία εξωσχολικών στοιχείων εγκυμονεί κινδύνους για την υποδομή των σχολείων, την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, παρακαλούμε όπως εφαρμοστεί ο Νόμος και να υπάρχει αστυνόμευση των χώρων, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία και η υποδομή των σχολείων»... 

 

Τα παραπάνω αναγράφονται κατά λέξη στο έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και την Αστυνομική Διεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής και των πάσης φύσεως κατασταλτικών μηχανισμών της έχουν μπει και οι δίκαιοι αγώνες των μαθητών που διεκδικούν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση.

 

Το, κατά τ' άλλα, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη μόρφωση αποτυπώνεται σε ...περίπου 70 λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στο Νομό Σάμου, σε ελλείψεις βιβλίων και υλικοτεχνικής υποδομής (εργαστήρια, κακές συνθήκες υγιεινής κ.ά.) κι όλα αυτά δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολλές και πολύτιμες διδακτικές ώρες, ανάγκασε τους μαθητές σχεδόν απ' όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Σάμου, καθώς και το Γυμνάσιο και τη λυκειακή τάξη των Φούρνων, να προχωρήσουν τις προηγούμενες μέρες σε κινητοποιήσεις (με τη μορφή των ολιγοήμερων καταλήψεων) μετά από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων που έγιναν.

 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εδραιώσει τους ταξικούς φραγμούς, διευρύνοντας τις προσπάθειες τρομοκράτησης και ποινικοποίησης μαθητών, αλλά και όσων στηρίζουν τους αγώνες τους, είναι φανερή και στο έγγραφο της απάντησης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου γίνονται εκφοβιστικές και εκβιαστικές «επισημάνσεις» σε καθηγητές και γονείς. Συγκεκριμένα, παροτρύνονται διευθυντές και καθηγητές να εκδηλώσουν ....«την παιδαγωγική και συμβουλευτική τους παρέμβαση, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα». Γίνονται ...συστάσεις προς «τους γονείς των "καταληψιών" να προβληματιστούν, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κάθε Συλλόγου Γονέων, καθώς η δική τους συμπεριφορά (όταν παραλείπουν να αποτρέψουν τους υπό την εποπτεία τους ανήλικους μαθητές από τη διάπραξη του προαναφερθέντος αδικήματος) μπορεί να στοιχειοθετήσει το ποινικό αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου». Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εγκαταλείψουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, να γίνουν τιμωροί των μαθητών τους και όχι του συστήματος. Οι γονείς, που αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο και τρεις δουλειές για να πληρώνουν τη «δημόσια και δωρεάν» Παιδεία, αν δε μαθαίνουν στα παιδιά τους την υποταγή, θα κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας.

 

Και επειδή δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι αγώνες, αλλά μόνο δίκαιοι, την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωση οι: Εργατικό Κέντρο Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Συντονιστική Επιτροπή Σάμου για την Παιδεία, ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Ικαρίας. «Είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε κάθε φορέα της. Υπερασπίζουμε και συντασσόμαστε με τον αγώνα των μαθητών, με το δικαίωμά τους να παλεύουν ενάντια στην πολιτική των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση. Τα προσχήματα περί "συνταγματικού δικαιώματος" στη μόρφωση είναι εξόφθαλμα υποκριτικά. Δεν μπορούν ούτε τα 70 κενά σε καθηγητές να συγκαλύψουν, ούτε βέβαια να δικαιολογήσουν την αστυνομοκρατική λογική ενάντια στο μαθητικό κίνημα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


 


 

  

ΓΡΙΠΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 


4/11/2009

 

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τμήματα σε σχολεία 


ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ «κόλλησε» το 3ο Νηπιαγωγείο Μακροχωρίου του Νομού Ημαθίας, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να σταματήσουν τα μαθήματα. Οι μικροί μαθητές θα μείνουν για επτά ημέρες στο σπίτι τους, ώστε να μη μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), από τον οποίο νοσεί τουλάχιστον ένας συμμαθητής τους. Την ίδια απόφαση έλαβαν χτες οι αρμόδιοι φορείς για τάξεις και τμήματα δύο ακόμη σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το νηπιαγωγείο, εκτός από το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντόπισαν οι ειδικοί, παρατηρήθηκαν και άλλα πολλά κρούσματα γρίπης, με αποτέλεσμα η υπουργός Υγείας να εισηγηθεί να μπει προσωρινά λουκέτο για προληπτικούς λόγους. 

Επίσης, από αύριο και για επτά ημέρες, κλειστές θα παραμείνουν οι Α΄ και Γ΄ Τάξεις του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής, καθώς και το Α1 Τμήμα και το Α2 Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΤΑ ΝΕΑ

ανεξιθρησκεια στα σχολεια

 


4/11/2009

 

 
«Δεν έχει θέση ο σταυρός στις σχολικές αίθουσες» 

 
Θύελλα στην Ιταλία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 

 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος 

 

 

Η ανάρτηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκαλώντας αναστάτωση στην καθολική Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε το 2002 η Σόιλε Λάουτσι, Ιταλίδα πολίτις φινλανδικής καταγωγής. Τη χρονιά εκείνη είχε ζητήσει από τη διεύθυνση του σχολείου «Βιτορίνο ντα Φέλτρε» στην Πάντοβα, όπου φοιτούσαν τα δύο παιδιά της, να κατεβάσει τον σταυρό από τον τοίχο της τάξης. Η διεύθυνση αρνήθηκε και η Σόιλε Λάουτσι κατέφυγε στην ιταλική Δικαιοσύνη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πέρασαν επτά χρόνια για να δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο καλεί το ιταλικό κράτος να την αποζημιώσει με 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Στο σκεπτικό της απόφασής τους, της πρώτης για την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, οι επτά δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρουν ότι οι μαθητές κάθε ηλικίας ενδέχεται να προσλάβουν τον σταυρό ως «θρησκευτικό σύμβολο», γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Αν όμως για τους καθολικούς μαθητές αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενθάρρυνση, για τους μαθητές άλλων δογμάτων ή άθεους μπορεί να εκληφθεί ως ενόχληση. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κεντροδεξιά και τους κύκλους των καθολικών, ενώ δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Κεντροαριστερά. Η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι υποστήριξε ότι «ο σταυρός στις σχολικές αίθουσες δεν αποτελεί κατήχηση στον καθολικισμό αλλά σύμβολο της παράδοσής μας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλοι υπουργοί, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι «ο κοσμικός χαρακτήρας των θεσμών έχει διαφορετική αξία από την άρνηση του ρόλου που έχει ο Χριστιανισμός στην ιταλική κοινωνία και ταυτότητα». Προσεκτική ήταν πάντως και η αντίδραση του νεοεκλεγέντος ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Μια παλιά παράδοση δεν μπορεί να αποτελεί προσβολή για κανέναν. Νομίζω ότι σε ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό, μερικές φορές η κοινή λογική πέφτει θύμα του δικαίου», ήταν το σχόλιό του. Αντίθετα, την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο. Όπως υποστήριξε, «ένα λαϊκό κράτος πρέπει να σέβεται τις διάφορες θρησκείες, αλλά να μην ταυτίζεται με καμία». 


Δημιουργείται δικαστικό προηγούμενο 

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ γύρος της χρόνιας διαμάχης για τα θρησκευτικά σύμβολα είχε απασχολήσει την Ιταλία τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αθωώσει δικαστή, ο οποίος είχε αρνηθεί να δικάζει όσο υπήρχε ο Εσταυρωμένος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ωστόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας, καθώς δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και ανοίγει τον δρόμο σε πολίτες των λοιπών κρατών που έχουν κυρώσει με νόμο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να ασκήσουν ανάλογες προσφυγές. Η ιταλική κυβέρνηση πάντως προτίθεται να ασκήσει έφεση. Σε περίπτωση κατά την οποία το Δικαστήριο του Στρασβούργου δεν αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα, η απόφαση θα καταστεί οριστικά τελεσίδικη σε τρεις μήνες. 

απο ΤΑ ΝΕΑ