Το θέμα της διαδικασίας έγκρισης ολιγομελών τμημάτων στα ΕΑΠΛ, θα επανεξεταστεί, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του  Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.  με την υφυπουργό Παιδείας   Ιωάννα Λυτρίβη, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & δια Βίου Μάθησης  Όλγας Καφετζοπούλου.

Επίσης η υφυπουργός  ανακοίνωσε ότι στόχος του υπουργείου  Παιδείας είναι  η πιστοποίηση των αποφοίτων μαθητείας να γίνεται   δύο φορές το χρόνο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
 

Η συνάντηση των δύο και πλέον ωρών έγινε σε άριστο κλίμα. Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την Τεχνική εκπαίδευση καθώς και άλλα εργασιακά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Αναλυτικότερα, η ΟΛΤΕΕ για το περιεχόμενο της συνάντησης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Το θέμα του προβληματικού τρόπου με τον οποίο γίνονται οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ, καθώς θεωρούμε ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Ζητήσαμε από την Υφυπουργό (για μία ακόμη φορά) οι εγγραφές να αρχίζουν με τη λήξη των μαθημάτων και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους. Καμία έγκριση ολιγομελούς τμήματος παρά μόνο μετά το πέρας των εγγραφών του Σεπτεμβρίου. Η φετινή άνευ προηγουμένου αναστάτωση, που είχαμε στα σχολεία μας με τις εγκρίσεις ή μη των ολιγομελών τμημάτων, ειπώθηκε ότι επικρατούσε και στο Υπουργείο. Φάνηκε από την πλευρά της κας. Υφυπουργού ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί.
  • Ζητήσαμε  να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα για την δημιουργία τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων. Να γίνεται έγκριση όλων των τμημάτων (ανεξαρτήτως αριθμού) για τα Εσπερινά ΕΠΑΛ και τα απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα ΕΠΑΛ, για το θέμα αυτό υπήρξε θετική αντίδραση εκ μέρους της κας Υφυπουργού.
  • Ζητήσαμε από φέτος να καταργηθεί η επαίσχυντη διάταξη για τους «μη παρακολουθούντες» που εφαρμόζεται μόνο στα ΕΠΑΛ.
     
  • Ζητήσαμε η μαθητεία να ξεκινάει στο χρόνο που προβλέπει ο νόμος ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν να μπορούν να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους. Τονίστηκε από την Υφυπουργό ότι φέτος ο χρόνος έναρξης ήταν συντομότερος από τις προηγούμενες χρονιές και αυτό μετά από μεγάλο αγώνα, καθώς στην έκδοση της ΚΥΑ εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία. Επίσης η κα Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά η έναρξη της μαθητείας θα είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη του νόμου.
  • Ζητήσαμε η πιστοποίηση των αποφοίτων μαθητείας να γίνεται κάθε χρόνο κάτι που πού βρήκε σύμφωνη την Υφυπουργό η οποία είπε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η πιστοποίηση να γίνεται δύο φορές το χρόνο και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
  • Ζητήσαμε να συμπεριληφθούν στη μαθητεία και οι τρείς τελευταίες ειδικότητες, που δεν έχουν. Αυτό θα γίνει είπε η κα Υφυπουργός μόλις ολοκληρωθούν οι οδηγοί κατάρτισης στις ειδικότητες αυτές. Επίσης ζητήσαμε να επεκταθεί ο θεσμός της μαθητείας σε όλα τα ΕΠΑΛ.
  • Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί (Ν.5082/24) κυρίως στο σκέλος του που αφορά τα Ε.Κ..
  • Αναφέραμε ότι η ΟΛΤΕΕ διαφωνεί κάθετα με τον ακρωτηριασμό των Ε.Κ., έχει καταθέσει τις προτάσεις τις κατ ́ άρθρο και είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε συζήτηση που τυχόν υπάρξει για αλλαγές στο νόμο. Ζητήσαμε να ανασταλεί η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων και να ξεκινήσει συζήτηση για την αλλαγή αυτών ώστε να μην υπάρξουν λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία μας. Φάνηκε οι ανησυχίες μας να γίνονται κατανοητές αλλά όπως τόνισε η Υφυπουργός η αναστολή εφαρμογής του νόμου είναι δύσκολη να γίνει γιατί ο νόμος είναι πρόσφατα ψηφισμένος. Η Γ.Γ. πάντως συμμερίζεται τις ανησυχίες μας.
  • Ζητήσαμε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη ειδικοτήτων ΕΠΑΛ-ΣΑΕΚ ώστε να μην υπάρχουν πτυχία δύο ταχυτήτων. Η απάντηση από την πλευρά της κας Γ.Γ. ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί τις ΣΑΕΚ τις επιλέγουν κατά κύριο λόγο απόφοιτοι ΓΕΛ που δεν συνεχίζουν σπουδές στα ΑΕΙ, αντιτάξαμε ότι μπορούν να φοιτούν στα ΕΠΑΛ (όπως γίνεται πολύ συχνά), η απάντηση ήταν ότι δεν είναι ορθό να επιστρέφουν στο επίπεδο από το οποίο αποφοίτησαν.
  • Ζητήσαμε να υπάρξει σύνδεση των ΕΠΑΛ/ΤΕΕ με την αγορά εργασίας. Η λύση που μας προτάθηκε και μπορεί να γίνει άμεσα είναι τα νεοσύστατα γραφεία διασύνδεσης των ΣΑΕΚ να συμπεριλάβουν και τα ΕΠΑΛ.
  • Ζητήσαμε να δημιουργηθούν κλάδοι εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ σε όλους τους τομείς και να γίνουν διορισμοί σε αυτούς τους κλάδους, καθώς τους θεωρούμε άκρως απαραίτητους για την λειτουργία των εργαστηρίων.
  • Ζητήσαμε γραμματειακή υποστήριξη σε όλα τα ΕΠΑΛ καθώς ο φόρτος εργασίας, και λόγω μαθητείας, είναι πολύ μεγάλος.
  • Ζητήσαμε να γίνει προβολή των ΕΠΑΛ τουλάχιστον από τα κρατικά Μ.Μ.Ε. Η κα Υφυπουργός και η Γ.Γ. ήταν ιδιαίτερα θετικές σε αυτό.
  • Τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως η νομική κάλυψη των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις δίωξης κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, οι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, επαγγελματικά αρ. Δ.Τ.: 13/06-12-2024, δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑΛ, καθώς και το θέμα της αύξησης του ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ (θέμα για το οποίο η ΟΛΤΕΕ αγωνίζεται ιδιαίτερα).
  • Εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την θετική έκβαση των προσπαθειών, που κάναμε τα τελευταία χρόνια, για την εισαγωγή των αποφοίτων μας στις σχολές Αξιωματικών των Ε.Δ.
  • Ζητήσαμε αύξηση του ποσοστού εισαγωγής αποφοίτων ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την καθιέρωση ενός δίκαιου αναλογικού συστήματος στην κατανομή των θέσεων ανάμεσα στους αποφοίτους των δύο τύπων Λυκείων. Επίσης όταν θέσεις στα ΑΕΙ που προορίζονται για αποφοίτους του ενός τύπου Λυκείου δεν καλύπτονται από αυτούς, να μην μένουν κενές αλλά να προσφέρονται στους υποψηφίους του άλλου τύπου Λυκείου.
  • Επίσης συζητήθηκαν και κλαδικά θέματα τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κας Υφυπ