ΕΠΑΛ: Οι 25 ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας 2024-2025
Κατά την περίοδο 2024-2025, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα εφαρμόσει ξανά το Πρόγραμμα Μαθητείας για τους μαθητευόμενους του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)
Μετά από την αποφοίτηση, οι ενδιαφερόμενοι για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής τους στην ειδική εφαρμογή, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΠΕΠ. Για τους εφετινούς ενδιαφερόμενους η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης είναι έως και τις 08/05/2024. Παρακαλούνται οι υποψήφιοι να μελετήσουν προσεκτικά τις αναλυτικές οδηγίες και τα βήματα υποβολής που αναγράφονται στον «Οδηγό Υποβολής» και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά, πριν ξεκινήσουν να υποβάλλουν την αίτησή τους, για να αποφύγουν λάθη και καθυστερήσεις. Η υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών μετά την παραπάνω ημερομηνία (08/05/2024) θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν γίνεται δεκτή. Η πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα ολοκληρωθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Οι 25 ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το ερχόμενο έτος
1. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
2. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
3. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
4. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)
5. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
6. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
7. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
8. Γραφικών Τεχνών
9. Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
10. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
11. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
12. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
13. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
14. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
15. Τεχνικός Οχημάτων
16. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
17. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ 18. Αισθητικής Τέχνης
19. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων 20. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
21. Βοηθός Νοσηλευτή
22. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη
23. Βοηθός Φαρμακείου
24. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
25. Κομμωτικής Τέχνης
Πώς λειτουργεί το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας
Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ο εργοδότης στον μαθητευόμενο.
Η μαθητεία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση του εργαστηριακού μαθήματος και των ημερών παρουσίας στον εργασιακό χώρο, όπως αυτά περιγράφονται στον Οδηγό Κατάρτισης της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος.
Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου του εργατοτεχνίτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο».
Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Επιδότησης Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας και περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας ή απουσίας όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη μαθητείας. Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ. Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. δεν επιβαρύνεται με την καταβολή δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν).
Η μεθοδολογία
Στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει:
α) μαθητεία με εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ποσοστό κατ' ελάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) και
β) εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας.
Ειδικότερα, το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου και πτυχιούχους ΕΠΑ.Λ., περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ο εργοδότης στον μαθητευόμενο. Η μαθητεία ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων ωρών του εργαστηριακού μαθήματος και των προβλεπόμενων ημερών παρουσίας στον εργασιακό χώρο, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο μαθητευόμενος. Το Πρόγραμμα βασίζεται σε μαθησιακά αποτελέσματα που ορίζονται στους Οδηγούς Κατάρτισης της εκάστοτε ειδικότητας. Σημειώνεται ότι για το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας εξακολουθούν να ισχύουν τα Προγράμματα Σπουδών της Μαθητείας που έχουν ήδη συνταχθεί σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 μέχρι την αντικατάστασή τους με τη διαδικασία της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254). Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών ορίζονται με σύμβαση η οποία υπογράφεται από τον εργοδότη και τον μαθητευόμενο και θεωρείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ.
Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων. Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται σε ποσοστό 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου του εργατοτεχνίτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο». Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Επιδότησης Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας και περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας ή απουσίας όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη μαθητείας. Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657- 658 του Α.Κ. Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. δεν επιβαρύνεται με την καταβολή δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν).Το σχετικό αρχείο για την αμοιβή και την ασφάλιση των μαθητευομένων που ισχύουν από την 01 Απριλίου 2024 έχει αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας και έχετε τη δυνατότητα να το δείτε εδώ.
Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στον χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, εκπαιδευτή αντίστοιχης επαγγελματικής ειδικότητας, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εργοδότης, επίσης, μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων. Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας. Ειδικότερα:
1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.
2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.
3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.
4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου