Τρίτη 9 Απριλίου 2024

 


Αγκομαχούν οι 230.000 μαθητές και οι 20 χιλιάδες εκπαιδευτικοί των Λυκείων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση καθορισμού ημερομηνιών λήξης των μαθημάτων των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διδακτικού έτους 2023-2024.

Στις 17 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή,  σφυρίζει φέτος η λήξη των μαθημάτων για τα δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Ειδικής Αγωγής, ημερήσια και εσπερινά). Πέρσι έληξαν 19 Μαϊου.

Για την Α' και  Β' Λυκείου  οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα πρέπει ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου και οι απολυτήριες για τη Γ' Λυκείου στις 30 Μαΐου.

Οι διακοπές του Πάσχα αρχίζουν με το τέλος των μαθημάτων της Παρασκευής 26 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου) και τα σχολεία ξανανοίγουν την Δευτέρα 13 Μαϊου.

Να θυμίσουμε ότι φέτος λόγω των Ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου, ως είθισται, τα σχολεία θα είναι κλειστά από την Παρασκευή 7 έως και την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Αυτό θα έλεγε κανείς είναι και το χρονοδιάγραμμα για τα μαθήματα μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους το οποίο για τους μαθητές στα Λύκεια «μετράει» ουσιαστικά περίπου 15 μέρες μαθημάτων αν πάρουμε υπόψη και τις σχολικές εκδρομές.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει απτόητο να καλεί τους εκπαιδευτικούς να ολοκληρώσουν την διδακτέα-εξεταστέα ύλη μέχρι την λήξη των μαθημάτων, ενώ οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων καλούνται, όπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, να διευκολύνουν την ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης των «γραπτώς» εξεταζομένων μαθημάτων, αναμορφώνοντας το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Σε όλα τα Έγγραφα του ΥΠΑΙΘ που αφορούν το θέμα της εξεταστέας ύλης ορίζεται ότι «υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της ύλης είναι οι διδάσκοντες. Όπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωσή της».

Ουσιαστικά επιβάλλουν στους διδάσκοντες να «αναστατώσουν» το ωρολόγιο πρόγραμμα στο βωμό της ολοκλήρωσης της εξεταστέας ύλης, γιατί διαφορετικά θα «φαλιρίσει» η Τράπεζα Θεμάτων!

Στην τελευταία Εγκύκλιο που στάλθηκε την 1η Απριλίου σημειώνονταν τα παρακάτω:

 «Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 131846/ΓΔ4/16-11-2023 εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και μετά τη Γ΄ φάση της καταχώρισης της διδακτέας - εξεταστέας ύλης των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στη διδασκαλία της ύλης. Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε., σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων /-ουσών, να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωση της ύλης».

Κοντολογίς, μιλάει για καθυστερήσεις ήδη στη Γ' φάση (που έληγε 19/2 σύμφωνα με την πρώτη εγκύκλιο) ενώ θα έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη μετά τη Δ' φάση, που έληγε στις 19 Μαρτίου...

Ομως το ΥΠΑΙΘΑ δε θέλει να παραδεχτεί ότι οι υπολογισμοί του δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση και αντί να μειώσει την ύλη και να εκτεθεί το ίδιο -λόγω και της Τράπεζας Θεμάτων που έχει, πλέον, αναγορευτεί σε κριτή, επιτηρητή και ελεγκτή της ροής των σχολικών μαθημάτων - πιέζει τους εκπαιδευτικούς να την ολοκληρώσουν όπως-όπως, ακόμα και με αναμορφώσεις προγράμματος.

«Παιδαγωγική» φιλοσοφία από τα Lidl

Είναι φανερό ότι το «τρέξιμο» στην εξεταστέα ύλη» ήταν και παραμένει ένα μεγάλος βραχνάς. Στοιχειώδη γνώση να έχει κάποιος για την κατάσταση στις σχολικές τάξεις και για τους όρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της μάθησης αντιλαμβάνεται ότι η επιτάχυνση στην παράδοση της ύλης έχει καταστρεπτικές συνέπειες καθώς χιλιάδες μαθητές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους επιβαλλόμενους εντατικούς ρυθμούς αποθαρρύνονται και ενσωματώνουν την ήττα.

Συνέπειες όμως υπάρχουν και για τον εκπαιδευτικό που μπορεί να οδηγηθεί γρήγορα στην απώλεια του παιδαγωγικού του ρόλου, του δασκάλου εμψυχωτή, καθώς θα σπρώχνεται να μετεξελιχθεί σε μικρόψυχο ελεγκτή, έναν συμβολαιογράφο επιδόσεων, εξεταστή, επιτηρητή, διορθωτή, έναν κακοπληρωμένο τεχνικό χωρίς διάθεση και χαμόγελο.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γράφει ο Πανεπιστημιακός Γιώργος Μαυρογιώργος, γιατί πρέπει οι εκπαιδευτικοί να μετατρέπονται σε  δρομείς της ταχύτητας στη δράση για να «ολοκληρώνουν» έγκαιρα τη διδακτέα ύλη, χωρίς να μένει χρόνος για το δρόμο αντοχής του στοχασμού. Γιατί τόση ομηρία στην έμμονη ιδέα της «ολοκλήρωσης» σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια;

Τράπεζες, Δεξιότητες, αριστεία, αξιολόγηση, εξετάσεις με θεματοδότες, διακρίσεις, ανταγωνισμός έχουν πνίξει εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους

Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλά λόγια για να  καταλάβουμε ότι πολύ γρήγορα η λειτουργία της «Τράπεζας» θα αυξήσει τη σχολική θνησιμότητα, δηλαδή την απόρριψη ή τους "συγγενείς" της, δηλαδή, την ενσωμάτωση της αδυναμίας, την απόγνωση, την αναχαίτιση, το ψαλίδισμα των προσδοκιών, το φόβο και την εγκατάλειψη. Μα θέλει το Υπουργείο Παιδείας ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Πρωτίστως! Επείγεται να «ξεσκαρτάρει» το Γενικό Λύκειο, να το «ελαφρώσει», σαν μια επιχείρηση που θέλει να απαλλαγεί από μέρος του προσωπικού της καθώς δεν το θεωρεί αποδοτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: