Σάββατο 6 Απριλίου 2024

 


Αυτό που τιμωρήθηκε με την αποβολή των παιδιών ήταν το θάρρος της γνώμης τους και η διεκδίκηση της ελευθερίας του λόγου στο δημόσιο σχολείο.

Όπως έχει δημοσιοποιήσει ο γονέας Δημήτρης Σπυριδωνίδης πριν λίγες ανακοινώθηκε η μονοήμερη αποβολή δύο παιδιών της 15μελους σχολικής χορωδίας του 15ου ΓΕΛ  Αθήνας που αψηφώντας την απαγόρευση της διευθύντριας προσπάθησαν στο τέλος της σχολικής γιορτής να τραγουδήσουν κι ένα τραγούδι για τα Τέμπη και να πουν δυο λόγια για δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα γράφει ο γονέας:

Κάποτε θάρθουν να σου πουν... Αυτό το τραγούδι, του αξέχαστου Παύλου Σιδηρόπουλου, θέλησαν να συμπεριλάβουν τα παιδιά της χορωδίας γειτονικού λυκείου στα τραγούδια που θα έλεγαν στην εθνική γιορτή στο σχολείο, αφιερωμένο από την καρδιά τους στους αδικοχαμένους των Τεμπών, πολλοί από τους οποίους ήταν κι εκείνοι παιδιά και να συνοδεύσουν το τραγουδι με δυο λόγια δικά τους για το ατιμώρητο κρατικό έγκλημα. Αντί αυτού όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη διεύθυνση του σχολείου και η γιορτή κατέληξε επεισοδιακά. Καθηγήτρια τους έσκισε από τα χαρτιά τους το τραγούδι, τους κλείσανε τα μικρόφωνα κι ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση των παιδιών με την διευθύντρια. Το νόημα της γιορτής ήταν υποτίθεται η ελευθερία, αλλά, όπως θα έλεγε κι ο ποιητής, ψευτικη ελευθερία πάλι τους τάζουν, την ίδια στιγμή που τους φιμώνουν...

Ο Δημήτρης Σπυριδωνίδης μετά από αυτό κάνει αναφορά στα παραλειπόμενα από την υπόθεση της τιμωρίας των δυο μαθητών 

Το σημείωμά του Δημήτρη Σπυριδωνίδη

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ 15ου ΛΥΚΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ...

Αυτά είναι ακριβώς τα λόγια όπως τα είχαν γράψει τα παιδιά της σχολικής χορωδίας, για να τα διαβάσουν πριν τραγουδήσουν το τραγούδι Κάποτε θάρθουν να σου πουν... Δεν τα άφησαν, ούτε να πουν τα λόγια τους ούτε να τραγουδήσουν.

"Με απόφαση της χορωδίας θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το τραγούδι στα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη. Η ανείπωτη αυτή τραγωδία μας θυμίζει με τον χειρότερο τροπο τι σημασία συνεχίζει να δίνει το Κράτος και οι Εταιρείες στην ανθρώπινη ζωή. Φανηκε ακομα μια φορα οτι βαζουν τα κερδη τους πανω απο τις ζωες μας. Θα παλέψουμε να μην υπάρξουν νέα Τέμπη πουθενά. Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!!"

Κι αυτό είναι το προσχέδιο προς συνδιαμόρφωση μιας ανακοίνωσης, που κατατέθηκε στην τοπική Ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όπου ανήκω, για να δημοσιοποιηθεί πριν τη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, ζητώντας να μη τιμωρηθούν τα παιδιά. Τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα.

"Eνημερωνόμενοι για το πως τελείωσε η σχολική γιορτή στο 15ο ΓΕΛ, εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους μαθητές και τις μαθήτριες της χορωδίας που με συλλογική τους απόφαση θέλησαν να πουν κι ένα τραγούδι για τους αδικοχαμενους συνανθρώπους μας στα Τέμπη καθώς και δύο δικά τους λόγια για αυτό το έγκλημα που συγκλόνισε τη νεολαία και όλη την κοινωνία μας. Εκφράζουμε επίσης την απορία μας για την απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου να απαγορεύσει αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία της χορωδίας, καθώς και την έκπληξή μας για τον τρόπο που επιβλήθηκε αυτή η αχρείαστη απαγόρευση πάνω στα παιδιά.

Δεν νοείται εκπαιδευτικός να σκίζει από τα χαρτιά των παιδιών της χορωδίας το τραγούδι Κάποτε θάρθουν να σου πουν..., που ήθελαν να πουν για τα Τέμπη, λέγοντας τους πως αν το πουν θα τα τσακίσει! Ούτε να κατεβάζει το μικρόφωνο από τα χέρια τους για να μη μιλήσουν και να μην τραγουδήσουν. Αυτά δεν εντάσσονται σε κανένα παιδαγωγικό πλαίσιο και συνιστούν ξεκάθαρα αυταρχισμό κι εκφοβισμό σε βάρος των παιδιών.

Εκφράζουμε επίσης την πλήρη αντίθεση μας σε καθε τυχόν πρόθεση τιμωρίας των παιδιών γιατί είχαν το θάρρος της γνώμης τους και διεκδίκησαν ελευθερία λόγου για να εκφρασουν συλλογικά τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τα Τέμπη. Και το πρόταγμα της δικαιοσύνης, για τα θύματα των Τεμπών, τους επιζώντες, τους συγγενείς και όλη την κοινωνία, είναι άμεσα συνυφασμένο με το πρόταγμα της ελευθερίας για το οποίο τραγουδούσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της χορωδίας, πριν τους κατεβάσουν τα μικρόφωνα όταν πήγαν να μιλήσουν και να τραγουδήσουν για τα Τέμπη.

Το δημόσιο σχολείο για το οποίο αγωνιζόμαστε και πρεπει να αγωνιζόμαστε μαζί, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, μόνο να κερδίσει έχει όταν τα παιδιά μας νοιάζονται, συνδιαμορφώνουν και παρεμβαίνουν συλλογικά για τα ζητήματα της εποχής μας, γιατί σε αυτά ανήκει το μέλλον και σε αυτά εναποθέτουμε τις ελπίδες μας ότι θα είναι καλύτερο από το παρόν, με ελευθερία, ισότητα και αλληλεγγύη. Τα παιδιά μας δεν αξίζουν απαγορεύσεις, εκφοβισμούς και τιμωρίες για τις ωραίες συλλογικές πρωτοβουλίες τους, αλλά ενθάρρυνση και στήριξη από γονείς κι εκπαιδευτικούς."

Μπράβο στους/στις εκπαιδευτικούς του 15ου Λυκείου που, παρά την έντονα αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γύρω από την αντίδραση των παιδιών της χορωδίας στην απαγόρευση που τους επιβλήθηκε, καταψήφισαν, έστω και μειοψηφώντας, την τιμωρητική πρόταση για αποβολή των δυο μαθητών.

Αυτό που τιμωρήθηκε με την αποβολή των παιδιών ήταν το θάρρος της γνώμης τους και η διεκδίκηση της ελευθερίας του λόγου στο δημόσιο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: