Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 2 ετών, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται όταν το παιδί είναι 12-18 μηνών. Εάν αυτά τα συμπτώματα εντοπιστούν μέχρι τότε, η εντατική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας και να τα αντιστρέψει.
Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού περιλαμβάνουν την απουσία φυσιολογικής συμπεριφοράς (όχι την παρουσία μη-φυσιολογικής συμπεριφοράς) και γι’ αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού μπορεί να παρερμηνευθούν ως σημάδια ενός “καλού/καλόβολου μωρού”, δεδομένου ότι το βρέφος μπορεί να φαίνεται ήσυχο, ανεξάρτητο και χωρίς ιδιαίτερες “απαιτήσεις”. Ωστόσο, μπορείτε να εντοπίσετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια, αν γνωρίζετε τι να αναζητήσετε στην συμπεριφορά του παιδιού.
Αυτισμός: Πρώιμα συμπτώματα σε βρέφη και νήπια
- Το παιδί…
- δεν κάνει επαφή με τα μάτια (π.χ. δεν κοιτάει την μητέρα όταν εκείνη το θηλάζει)
- δεν χαμογελά όταν του χαμογελούν
- δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του, ή στον ήχο μιας γνώριμης φωνής
- δεν ακολουθεί, οπτικά, αντικείμενα
- δεν δείχνει, ή δεν χαιρετάει, ή δεν χρησιμοποιεί άλλες χειρονομίες για να
επικοινωνεί - δεν ακολουθεί αυτό που του δείχνετε με το χέρι σας
- δεν κάνει θορύβους για να κερδίσει την προσοχή σας
- δεν σας “προκαλεί” για, ή δεν ανταποκρίνεται στα χάδια
- δεν μιμείται τις κινήσεις σας και τις εκφράσεις του προσώπου σας
- δεν σηκώνει τα χέρια του προς εσάς για να το πάρετε στην αγκαλιά σας
- δεν παίζει με άλλα άτομα
- δεν ζητάει βοήθεια για κάτι που δεν μπορεί να κάνει μόνο του
Αυτισμός – ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παρακάτω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη σημαίνουν την ανάγκη για άμεση αξιολόγηση από τον παιδίατρο του παιδιού σας!
- Μέχρι τους 6 μήνες: Δεν χαμογελάει “με την καρδιά του”, ή δεν κάνει άλλες θερμές, χαρούμενες εκφράσεις
- Μέχρι τους 9 μήνες: Δεν ανταλλάσσει ήχους, χαμόγελα, ή άλλες εκφράσεις του προσώπου
- Μέχρι 1 έτους: Έλλειψη ανταπόκρισης στο όνομά του. Επίσης δεν “φλυαρεί” δεν κάνει χειρονομίες, όπως το να δείχνει, να προσπαθεί να φτάσει πράγματα, ή να χαιρετάει τους άλλους
- Μέχρι τους 16 μήνες: Δεν λέει λέξεις
- Μέχρι 2 ετών: Δεν μπορεί να εκφράσει φράσεις τουλάχιστον δύο λέξεων, που δεν περιλαμβάνουν μίμηση ή επανάληψη
Αυτισμός: Τα πρώιμα συμπτώματα του αυτισμού σε μεγαλύτερα παιδιά
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα σημάδια για τον αυτισμό γίνονται πιο ποικιλόμορφα. Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά συμπτώματα, αλλά αυτά συνήθως περιστρέφονται γύρω από τις μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, τις δυσκολίες λόγου και ομιλίας, τις δυσκολίες στην μη-λεκτική επικοινωνία και την άκαμπτη συμπεριφορά.
Νέα εξέταση ματιών εντοπίζει έγκαιρα τον αυτισμό στα παιδιά
Τα μάτια μπορούν να υποδείξουν την ύπαρξη αυτισμού και να εξασφαλίσουν έτσι στο παιδί την έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση στο πρώιμο στάδιο της νευροαναπτυξιακής διαταραχής που επηρεάζει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Αυτό ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ Georgina Lynch, σύμφωνα με την οποία οι παρεμβάσεις για τον αυτισμό στις ηλικίες 18 έως 24 μηνών πετυχαίνουν σημαντικό και μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο, όπως η αποτροπή της καθυστέρησης ή απουσίας ανάπτυξης του προφορικού λόγου.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Neurological Sciences έδειξε ότι ο τρόπος που η κόρη του ματιού προσαρμόζεται στο φως (αντανακλαστικό της κόρης στο φως) παρουσιάζει διαφορές σε παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Συγκεκριμένα, εξετάζοντας με έναν μετρητή του εύρους της κόρης μονοφθλαμικής ανίχνευσης 36 παιδιά 6-17 ετών με διαγνωσμένο αυτισμό και 24 χωρίς νευροαναπτυξιακές διαταραχές, οι κόρες των ματιών στην πρώτη ομάδα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συσταλούν ως απόκριση στο φως, όπως επίσης και για να επανέλθουν στο αρχικό τους μέγεθος μετά την απομάκρυνση του φωτός.
Η Georgina Lynch, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που τονίζει ότι η συνεχόμενη ανάπτυξη της φορητής τεχνολογίας θα μπορούσε να παρέχει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να «σκανάρουν» τον αυτισμό στα παιδιά, τη διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία και την κοινωνική διάδραση με τους άλλους. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να επιτρέψει στους υγειονομικούς να προλαβαίνουν την διαταραχή νωρίτερα και να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις που μπορούν να τα ωφελήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου