Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

 

Νέα διαμαρτυρία γονέων λαμβάνει το alfavita.gr - Επανατοποθετήθηκε νηπιαγωγός και συγχώνευσαν τμήματα την ώρα που καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού σε οικογένειες μαθητών - Αποκαλύπτεται ένα ακόμα κενό εκπαιδευτικού

Νέα διαμαρτυρία γονέων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία λαμβάνει και δημοσιεύει alfavita.gr. Συγκεκριμένα, η επανατοποθέτηση νηπιαγωγού του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς οδήγησε σε σύμπτυξη τμημάτων, με αποτέλεσμα να «διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου», εν μέσω κορονοϊού.

Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ένα ακόμα κενό εκπαιδευτικού σε σχολική μονάδα και μάλιστα σε τμήμα που φοιτούν και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους γονείς «η συγχώνευση αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου έχουν διαγνωστεί ενδοοικογενειακά κρούσματα covid σε μαθητές του νηπιαγωγείου μας, συνεπώς, αποτελεί παράγοντα που επαυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού».

«Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, για ποια υγειονομικά πρωτόκολλα μιλάμε όταν στα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του covid και στα γενικά μέτρα προστασίας “προβλέπονται” και “συστήνονται” “σταθερές ομάδες μαθητών”, “μη ανάμειξη τμημάτων” και “μη μετακίνηση μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας”;», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη διαμαρτυρία των γονέων.

Αναλυτικά η διαμαρτυρία:

Με την απόφαση της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (18-11-2021) για επανατοποθέτηση της εκπαιδευτικού ...., επιβλήθηκε η συγχώνευση των δύο τμημάτων του ολοήμερου προγράμματος του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς.

Με την εφαρμογή της άνωθεν απόφασης, η οποία έρχεται μετά την παρέλευση δύο και πλέον μηνών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Μη ξεχνάμε ότι μετά την περσινή χρονιά, με όλα τα κενά (γνωστικά, συναισθηματικά, κοινωνικά) που άφησε πίσω της η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η σχολική ζωή παλεύει να βρει το ρυθμό της, με αρκετά παιδιά, αυτής ειδικά της ηλικίας, να δυσκολεύονται ακόμα να προσαρμοστούν σε αυτή.

Ταυτόχρονα, η συγχώνευση αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου έχουν διαγνωστεί ενδοοικογενειακά κρούσματα covid σε μαθητές του νηπιαγωγείου μας, συνεπώς, αποτελεί παράγοντα που επαυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, για ποια υγειονομικά πρωτόκολλα μιλάμε όταν στα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του covid και στα γενικά μέτρα προστασίας “προβλέπονται” και “συστήνονται” “σταθερές ομάδες μαθητών”, “μη ανάμειξη τμημάτων” και “μη μετακίνηση μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας”; Η σύμπτυξη των δύο τμημάτων (12 και 13 μαθητών) του ολοήμερου προγράμματος μπορεί να δημιουργεί ένα τμήμα 25 παιδιών, όμως “έμμεσα” και μία τάξη των 46 παιδιών, από τη στιγμή που στο πρωινό πρόγραμμα τα παιδιά αυτά κατανέμονται ξανά σε δύο τμήματα (23 και 23 μαθητών).

Ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο είναι πως, στο τμήμα αυτό που δημιουργείται, φοιτούν και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που χρήζουν διαφοροποιούμενης εκπαιδευτικής αντιμετώπισης και φροντίδας. Στον πρωινό κύκλο, πέραν των δύο τμημάτων που λειτουργούν με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και παράλληλης στήριξης, στελεχώνεται τμήμα ένταξης με ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Πώς μπορεί να “δουλέψει” ένα τμήμα με 25 παιδιά, κάτω από αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη, με έναν ΜΟΝΟ εκπαιδευτικό και πόσο ΑΣΦΑΛΕΣ είναι αυτό;! Ούτως ή άλλως στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες –βάση νόμου- μειώνεται αναλογικά ο αριθμός των παιδιών. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το απογευματινό ολοήμερο τμήμα που επιπλέον τα παιδιά είναι κουρασμένα;

Δεν είμαστε δικηγόροι ή λοιμωξιολόγοι για να γνωρίζουμε την εκάστοτε νομοθεσία και τα πρωτόκολλα ̇ είμαστε γονείς που θέλουμε ένα λειτουργικό, ισότιμο και ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον για τα παιδιά μας. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και με τη θέση του παιδιού μέσα σε αυτόν συχνά να επιδεινώνεται, είναι υποχρέωσή μας να μάθουμε, να κατανοήσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε για να τηρούνται τα δικαιώματά τους, όπως προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Ένα από αυτά είναι η εκπαίδευση. 

Επομένως, για λόγους υγείας και εκπαιδευτικής ισότητας, διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση του διευθυντή της Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Μαυρίδη. Η υπόσχεση επανεξέτασης της “προσωρινής” αυτής κατάστασης δεν μας ικανοποιεί και μας ανησυχεί, γιατί τα προβλήματα παραμένουν και ο χρόνος που περνάει τα επιδεινώνει επικίνδυνα. Ζητάμε να ακυρωθεί η συγχώνευση και να λειτουργήσει το σχολείο με βάση τις ανάγκες των παιδιών μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: