Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

 

Το χρονικό των προσπαθειών της κυβέρνησης να ευνοήσει κολέγια (και γενικά ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης) με τρόπους που παραπλανούν ακόμα και τη Βουλή - Τα νομοσχέδια για τους γεωπόνους και τον αθλητισμό - Η νυχτερινή τροπολογία Κεραμέως

Οι προτιμήσεις της κυβέρνησης, όταν έχουν να κάνουν με την ιδιωτική εκπαίδευση και ιδίως τα κολέγια, δεν κρύβονται ακόμα κι όταν το "επιτελικό κράτος" προσπαθεί να τις κρύψει και να παραπλανήσει ακόμα και τη Βουλή!

Χτες, αποκαλύφθηκε ακόμα ένα "φάουλ" της κυβέρνησης, η οποία δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρου Λιβανού αλλά και εν γνώσει της κ.Κεραμέως, επιχείρησε «εκ του πονηρού», όπως διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης να περάσει από την «πίσω πόρτα» την εξίσωση των κολεγίων με ΑΕΙ, για ακόμα μια φορά.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε τροπολογία  στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ, ρύθμιση η οποία «είχε ξεχαστεί». 

"Εκρυψαν" το δεύτερο άρθρο

Ως εδώ καλά, διότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για πτυχιούχους πανεπιστημιακών Τμημάτων που αναβαθμίστηκαν με την ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ, παρότι ολοκλήρωσαν (ή πρόκειται να ολοκληρώσουν) επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν (ή πρόκειται να λάβουν) πτυχίο γεωπόνου. 

Όμως, το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας αφορούσε και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων τριετούς φοίτησης με τα πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης. Στο σχετικό δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση διαβάζουμε ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη σε συννενόηση των γεωπονικών Τμημάτων με  τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ.Λιβανό και σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας».

Επομένως, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος ήταν πλήρως ενημερωμένοι και είχαν δώσει την έγκρισή τους για την επίμαχη ρύθμιση.  Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός τόσο στο δελτίο τύπου όσο και στη Βουλή, απέκρυψε το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τα ιδιωτικά κολέγια, μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Εντέλει η τροπολογία αποσύρθηκε  «για νομοτεχνικούς λόγους» μετά από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά θα και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης»

Το αθλητικό νομοσχέδιο

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η προσπάθεια να ανοίξει η "κερκόπορτα" για τα κολέγια που επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο αθλητικό νομοσχέδιο  που βρίσκεται υπό διαβούλευση, έχουν προκύψει εντονότατες αντιδράσεις στον πανεπιστημιακό χώρο, τηνα ντιπολίτευση και στα ΤΕΦΑΑ. πριν από λίγες μέρες, οι Κοσμήτορες των Σχολών (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) και οι Πρόεδροι των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ανακοίνωσαν ομόφωνα ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο:

Υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή του «Εκπαιδευτή» που θα εκπονεί και θα αξιολογεί προγράμματα άσκησης, μεταξύ άλλων, για παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα χωρίς εμπειρίες άθλησης, άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ομάδες ατόμων με διαφορετικά σωματικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δήθεν πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα.

Οι πανεπιστημιακοί κάλεσαν την Κυβέρνηση να αποσύρει "τις προτεινόμενες αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διατάξεις του νομοσχεδίου και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις των άρθρων του νομοσχεδίου σε συνεργασία με τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) των ΑΕΙ της χώρας, που είναι οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς αθλητισμού και άσκησης και, εκ της αποστολής τους, έχουν ιδρυθεί για να υπηρετούν τον αθλητισμό τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σε επίπεδο αναψυχής και άθλησης για όλους, προάγοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών κάθε ηλικίας.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τόνισε ότι "με το άρθρα 20 και 21 για τους "Εκπαιδευτές" θεσπίζεται ένας "εκπαιδευτής" για όλους τους αθλούμενους και για όλα τα αθλήματα, αρκεί να έχει λάβει πιστοποίηση ιδιωτικών σχολών, η λειτουργία των οποίων στον χώρο της άσκησης και του αθλητισμού αφήνεται ανεξέλεγκτη, ανεξαρτήτως επιστημονικής και παιδαγωγικής επάρκειας. Μάλιστα για να γίνει κάποιος "εκπαιδευτής" χρειάζεται "πτυχίο ή δίπλωμα ή βεβαίωση ή αποδεικτικό σπουδών αναγνωρισμένης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής", δηλαδή όχι απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ και ταυτόχρονα ο τίτλος σπουδών να συνοδεύεται από πιστοποίηση προσόντων επαγγελματικής επάρκειας. Με λίγα λόγια, το πτυχίο ΑΕΙ γίνεται κουρελόχαρτο, αν δε συνοδεύεται και από επιπλέον πιστοποίηση για την οποία οι πτυχιούχοι θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη!" Οι φοιτητές ζήτησαν να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο αθλητικό νομοσχέδιο, είπαν όχι στην εξίσωση των πτυχίων τουςμε τα ιδιωτικά κολέγια και απαίτησαν να στηριχτούν οι πανεπιστημιακές Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με σύγχρονες υποδομές και διδακτικό προσωπικό.

Η εκπρόθεσμη νυχτερινή τροπολογία

Όλα αυτά, έρχονται ως συνέχεια μιας συγκεκριμένης τακτικής, την οποία εγκαινίασε πέρυσι τον δεκέμβριο η κ.Κεραμέως. Τότε, πέρασε ...νυχτερινή τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη (!) που έδωσε δυνατότητα σε αποφοίτους με πτυχία κολεγίων να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Η ρύθμιση, κατά την υπουργό, αποτελούσεσυνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών και προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματικών συλλόγων του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των φυσικοθεραπευτών κ.λπ.

"Αποτελεί ντροπή να κοροϊδεύει το Υπουργείο τους βουλευτές και τους πολίτες ότι δήθεν είναι υποχρεωμένο από αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων. Η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ούτε η σχετική κοινοτική οδηγία. Αρέσει δεν αρέσει, σε οποιονδήποτε, η χώρα έχει Σύνταγμα και η Ευρώπη ιδρυτικές συνθήκες. Ουδείς μπορεί να τα διαστρεβλώνει, ούτε στο πνεύμα, ούτε στο γράμμα τους", ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το ΤΕΕ.

Μάλιστα το alfavita.gr αποκάλυψε λίγο καιρό μετά, ότι η υπουργός Παιδείας αγνόησε επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ που έλαβε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, με την οποία η τότε διοίκηση του Οργανισμού δια της προέδρου του κ.Ελένης Φ.Παπαδοπούλου, καθηγήτριας του Πολυτεχνείου της Κρήτης, της έδινε πλήθος σοβαρών επιχειρημάτων αντίκρουσης της προειδοποιητικής επιστολής της ΕΕ για την αναγνώριση πτυχίων εκπαιδευτικών από κολέγια. Οπως ήταν επόμενο, η αντιπολίτευση "ξεσπάθωσε":  Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κ.Κεραμέως  πως εκμεταλλεύεται τις έκτακτες συνθήκες και περνάει τροπολογίες, «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα, εξυπηρετώντας μόνο συμφέροντα» και την χαρακτήρισε «υπουργό ιδιωτικής παιδείας», ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και τα άλλα κόμματα. 

Πιεσμένο από τις αντιδράσεις, το “Παρατηρητήριο Fake News” της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση και εξέδωσε κείμενο υπεράσπισης της επίμαχης τροπολογίας, με το οποίο μάλιστα άφησε αιχμές κατά των διαμαρτυρόμενων επαγγελματικών συλλόγων και επιμελητηρίων. Βέβαια "ξέχασε" ότι τα περισσότερα έχουν "γαλάζιες ηγεσίες", αφού η πλειοψηφία των μελών τους κινείται πολιτικά στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Και βέλη εκ των έσω

Οπότε δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που αντέδρασε. Πέραν των επιμελητηρίων, εξηγήσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε για δεύτερη φορά, έναν χρόνο μετά,  ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης αναφορικά με το δώρο της κυβέρνησης στους κολεγιάρχες με την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των κολεγίων με τους αποφοίτους των ΑΕΙ. Ο βουλευτής της ΝΔ επανακατέθεσε αναφορά με το υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών «σχετικά με την απόσυρση ρυθμίσεων του ν. 4763/2020 που προβλέπει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών από τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης». Βέβαια ο βουλευτής αυτός είχε ψηφίσει τότε τη διάταξη...

Και λίγο αργότερα, με την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, έμειναν εκτός ΑΕΙ περίπου 18.000 υποψήφιοι περισσότεροι από το 2020, που έγιναν πελάτες και "προίκα" της κ.Κεραμέως και της κυβέρνησης προς τις διάφορες ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης. 

Αλλά ας μην είμαστε άδικοι, η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να βοηθήσει τα κολέγια πάντοτε από την «πίσω πόρτα»: Τον Φεβρουάριο του 2020, ο εκπαιδευτικός όμιλος New York College διοργάνωσε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με την επίσημη υποστήριξη του γραφείου του Πρωθυπουργού. Ο δε σημερινός αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 ομολογούσε: «Εγώ πάντοτε φέρνω ως παράδειγμα τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι τα ιδιωτικά Κολέγια στην Ελλάδα -ως επί το πλείστον, όχι όλα- παρέχουν υπηρεσίες εφάμιλλες με των ελληνικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς για τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πω ότι τα κολέγια παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά πανεπιστήμια»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: