Μεγάλη έρευνα της ΓΣΕΕ για τα ΙΕΚ: 8 στους 10 απόφοιτους αποδέχονται εργασίες κακοπληρωμένες και χωρίς ασφάλιση...
0Του Νίκου Μάστορα
Η καταστροφή που έχει επιφέρει κρίση και πανδημία στον εργασιακό τομέα, εξαιτίας της οποίας έχει ...δωδεκαπλασιαστεί από πέρυσι το ποσοστό των εργαζόμένων των 200 ευρώ και από 1% το β τρίμηνο του 2019 έφτασε στο 12% (!) το β τρίμηνο εφέτος, έχει οδηγήσει 8 στους 10 καταρτιζόμενους σε ΙΕΚ να δηλώνουν ότι θα αποδέχονται εργασίες που δεν πληρούν καμιά απο τις προτεραιότητες που αποζητούν!
Αυτό προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων πολύ ενδιαφέροντων στοιχείων για τα ΙΕΚ της χώρας, από έρευνα με τίτλο Διερεύνηση της μετάβασης των αποφοίτων ΙΕΚ στην απασχόληση, που δημοσιοποίησε σήμερα το Κέντρο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ και από τη συζήτηση για τα αποτελέσματά της που ακολούθησε. Τη μεγάλη έρευνα, παρουσίασαν οι κ.κ. Χρήστος Γούλας, διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Νίκος Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, ενώ στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.Γιώργος Βούτσινος, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης και η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κ.Χαρά Κεφαλίδου.
Κατεβάστε εδώ όλη την έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σε pdf
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα των νέων ανθρώπων στην εργασία, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε με μια σύντομη εισαγωγική παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τη σημαντική συμβολή αυτής της έρευνας σήμερα, μετά και τους τελευταίους μετασχηματισμούς στο εργασιακό πεδίο λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα και έμπρακτα οι δημόσιες δομές κατάρτισης, ώστε να αποτελέσουν λειτουργικούς κόμβους διασύνδεσης με την εργασία και γενικότερα με την παραγωγική διαδικασία.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης οι κ.κ. Χρήστος Γούλας και Νίκος Φωτόπουλος ανέλυσαν τα ερευνητικά ευρήματα στα οποία καταγράφεται η τρέχουσα κατάσταση και οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στο πεδίο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας, τόσο συγκριτικά με τα αντίστοιχα ευρήματα της προηγούμενης έρευνας (2012) όσο και αναφορικά με τις νέες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, όπως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η εξελισσόμενη πανδημία.Το προφίλ του απόφοιτου ΙΕΚ
Ας δούμε όμως το "προφίλ" που σκιαγράφησε η έρευνα για τον τυπικό απόφοιτο του ΙΕΚ. Οπως το περιέγραψε ο κ.Φωτόπουλος, "το προφίλ των αποφοίτων είναι ένα σώμα που κυριαρχείται από γυναίκες, μέσων και χαμηλών εισοδημάτων, μέσης ηλικιας 33 ετών, και μέσων και χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων με εξαιρετικά ισχνή συμμετοχή στα συλλογικά δρώμενα. Εχουν επιτακτική ανάγκη για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Και εδώ προκύπτει το εξής στοιχείο που οφείλει να προβληματίσει όλους: "Για όσους βρήκαν εργασία, εμφανίζεται τάση για συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ευέλικτες μορφές απασχόλησης με όσα αυτό συνεπάγεται. Η απόκτηση δεξιοτήτων και η διεύρυνση γνώσεων είναι η βασική συνεισφορά της αρχικής κατάρτισης στην εύρεση εργασίας και ο ισχυρότερος λόγος είναι η εξειδίκευση στο αντικείμενο της κατάρτισης. Ομως οι φίλοι, γνωστοί, κοινωνικά δίκτυα και κοινωνικός περίγυρος εμφανίζονται ακόμα οι βασικοί φορείς προώθησης εύρεσης εργασίας. Βασικο επιθυμητό στοιχείο της εργασίας αυτής είναι η κοινωνική ασφάλιση και ακολουθεί η εργασία ανάλογη προσόντων και βέβαια ο ικανοποιητικός μισθός. Ωστοσο οι 8 στους 12 απαντούν καταφατικά στην αποδοχή μιας θέσης εργασίας χωρίς τα επιθυμητά προαπαιτούμενα..."
Δηλαδή οι απόφοιτοι των ΙΕΚ μαστίζονται από ανεργία, υποαπασχόληση και πενιχρούς μισθούς, σε σημείο που κατά συντριπτική πλεοψηφία δηλώνουν ότι θα αποδέχονταν οποιαδήποτε εργασία, ακόμα κι αν δεν προσφέρει κανένα από τα στοιχεία που θεωρούν ως προαπαιτούμενα...
Τα βασικά σημεία της έρευνας
* Το δείγμα ήταν 1500 άτομα και διεξήθη 7-29 Μαίου 2020 απο 29 ερευνητές και έγινε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 (στοιχεία 07-08)
* Το 66,8% ήταν γυναίκες.Το 54% των ερωτώμενων έχει εισόδημα έως 1000 ευρώ ενώ 7 στους 10 δεν συμμετέχουν σε καμία συνδικαλιστική η πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ 48% δηλώνει ότι δε διαβάζει ποτέ εφημερίδα η περιοδικό αλλα ενημερώνεται απο διαδίκτυο και τηλεόραση
* Το 80% φοβούνται ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.Το 73% προσπαθεί να το ξεπεράσει αυτό με σκληρή δουλειά αλλά 58% περιμένει υποστήριξη απο κράτος και 45% με καταλληλη κατάρτιση. Πιστεύουν ότι ειδικότητες τομέα υγείας οπως φαρμακεία ή νοσηλευτές θα έχουν ζήτηση, ενώ μικρή θα έχουν ξενοδοχειακά επαγγέλματα.
* Το 60% αποφοίτων ΙΕΚ δεν έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ. Δεν το κάνουν επειδή ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει μεγάλη απαίτηση για τέτοια πιστοποιητικά, ότι οι εξετάσεις γίνονται μετά απο 2-3 χρόνια κι οτι αφορούν κυρίως στο δημόσιο και στο ΑΣΕΠ.
* Το 36,6% επέλεξε ειδικότητα για λόγους εξειδίκευσης στο αντικείμενο και το 35% για λόγους ευρεσης εργασίας και για λογους αλλαγής αντικειμένου.
* Πανω απο 6 στους 10 είναι ικανοποιημένοι απο εκπαιδευτές, πρακτική άσκηση και πρόγραμμα σπουδών, λένε όμως ότι χρειάζεται να επικαιροποιείται καθώς πολλά έχουν ακόμα και 15 χρόνια να επικαιροποιηθούν και πρέπει να ακολουθούν τις εξελίξεις των ειδικοτήτων και των περιγραμμάτων.
* Το 43% των ερωτηθέντων ήταν μισθωτοί και το 43,4% ήταν άνεργοι.
* Το 33,6% βρήκε εργασία μέχρι 6 μήνες μετά αποφοίτηση, κάτι μη ικανοποιητικο αν και το 2012 ήταν μικρότερο, ενώ δε βρηκε εργασία το 21%.
* Απο αυτούς που βρήκαν, το 56,2% έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ το 2012 το 51% που είχε σύμβαση αορίστου, έγινε 38% τωρα. Το 23,8% βρήκε εργασία στο δημόσιο και αναλογο ποσοστό σε πολύ μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
* Μόνο 35% μονο κρατάει την εργασία πανω απο 1 έτος.
* Το 37% θεωρεί οτι θα βρει εργασία μέσω φίλων γνωστών ενώ το 23,8% μέσω αγγελιών. Η συνάφεια του αντικειμένου με εργασία εχει παει στο 41%.
* Το 50% περίπου δηλώνει οτι αξιοποίησε τις γνώσεις του στην 1η εργασία, κάτι που έχει αυξηθεί απο το 2012. Οι άνεργοι επίσης δηλώνουν ότι κατα 51% τους βοήθησε η συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρότι είναι άνεργοι, ενώ οι μισθωτοί στο 71%
Οι άνεργοι λένε ότι δε βρίσκουν εργασία λογω οικονομικής κρίσης (68%) και έλειψης εργασιακής εμπειρίας (58%) ενώ δηλώνουν αρνητική αξιολόγηση (51,7%) για μη επαρκή υποστήριξη απο ΟΑΕΔ κλπ φορείς.
* Το 90% θεωρεί απόλυτα σημαντικό να έχει κοινωνική ασφάλιση στην εργασία του, και 8 στους δεκα θέλει να ανταποκρίνεται στα προσόντα του και να έχει ικανοποιητικές αποδοχές. Πιο σημαντική όμως ελιναι η κοινωνική ασφάλιση και δεύτερες οι ικανοποιητικές αποδοχές.
* Μόνο τρεις στους δέκα (απο 42% το 2012) έχουν προθεση να ψάξουνς το εξωτερικό, ίσως φοβούμενοι και πανδημία.
Τα συμπεράσματα
Τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι παραμένουν δομικές αδυναμίες στο πεδίο της κατάρτισης από το 2012. Το προφίλ των αποφοίτων είναι ένα σώμα που κυριαρχείται από γυναίκες, μέσων και χαμηλών εισοδημάτων, μέσης ηλικιας 33 ετών, και μέσων και χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων με εξαιρετικά ισχνή συμμετοχή στα συλλογικά δρώμενα. Εχουν επιτακτική ανάγκη για πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο μικρός βαθμός συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης δείχνει ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και εκσυγχρονισμός του συστήματος γιατί συνδέεεται κυρίως με το προσοντολόγιο για πρόσληψη στο δημόσιο. Για όσους βρήκαν εργασία, εμφανίζεται τάση προς συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ευέλικτες μορφές απασχόλησης με όσα αυτό συνεπάγεται. Απόκτηση δεξιοτήτων και διεύρυνση γνώσεων είναι η βασική συνεισφορά της αρχικής κατάρτισης στην ευρεση εργασίας και μο ισχυρότερος λόγος είναι η εξειδίκευση στο αντικείμενο της κατάρτισης. Ομως οι φίλοι, γνωστοί, κοινωνικά δίκτυα και κοινωνικός περίγυρος εμφανίζονται ακόμα οι βασικοί φορείς προώθησης έυρεσης εργασίας και βασικο επιθυμητό είναι η κοινωνική ασφάλιση αν και οι 8 στους 10 απαντούν καταφατικά στην αποδοχή μιας θέσης εργασίας χωρίς τα επιθυμητά προαπαιτούμενα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου