Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

 

Οι εκπαιδευτικοί της Β ΕΛΜΕ Αθήνας σημειώνουν ότι είναι αναγκαία η αύξηση των δαπανών για τις ανάγκες στα σχολεία λόγω τις εξ άρσης της πανδημίας του Κορονοϊου.

Η χρηματοδότηση των σχολείων καθορίζεται από τις ασφυκτικές πολιτικές των περικοπών που ασκούνται και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η Ανακοίνωση της Β ΕΛΜΕ Αθήνας

Τα κονδύλια είναι εξαιρετικά μικρά και η διαχείριση τους από το δήμο και τις 7 νέες σχολικές επιτροπές ανά Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Συνολικά ο Δήμος Αθήνας μέσω των σχολικών επιτροπών, αποδίδει μόνο ένα μικρό ποσοστό της πενιχρής επιχορήγησης που αντιστοιχεί σε κάθε σχολική μονάδα (η 7η σχολική επιτροπή αποδίδει το 30%) και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδεται ούτε αυτό, γεγονός που αποδεικνύεται από καταγγελίες των οποίων σαν σωματείο έχουμε γίνει αποδέκτες από σχολικές μονάδες στην περιοχή μας.

Στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Α΄Αθήνας που εξυπηρετεί 29 εργαστήρια σε τέσσερα ΕΠΑΛ τα χρήματα που έχουν αποδοθεί στο διάστημα από τον Νοέμβριο του ΄19 μέχρι σήμερα είναι λιγότερα από τα μισά και μάλιστα τα περισσότερα δόθηκαν, μόλις το τελευταίο δεκαήμερο μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΕΚ και τη συνδρομή του σωματείου μας.

Να σημειωθεί ότι το ποσόν που έπρεπε να λάβει το 1ο ΕΚ για αυτό το διάστημα σύμφωνα με το νόμο (ΥΑ 1940/18), από την 7η Σχολική Επιτροπή είναι το διπλάσιο της επιχορήγησης των 4ων ΕΠΑΛ που εξυπηρετεί και είναι απαραίτητο για να μπορέσει στοιχειωδώς να συντηρήσει τα εργαστήρια και να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους για τα 4 Eπαγγελματικά  Λύκεια, το ΔΙΕΚ Αμπελοκήπων και των 2 Μεταλυκειακών τμημάτων Μαθητείας που φοιτούν, συνολικά, πάνω από 1500 μαθητές και 120 εκπαιδευτικοί.

Ειδικά σε συνθήκες κορωνοϊού και με αυξημένες τις ανάγκες για ασφαλή λειτουργία των σχολείων (τάξεων, εργαστηρίων, γραφείων και κοινόχρηστων χώρων) είναι τουλάχιστον απαράδεκτη αν όχι εγκληματική αυτή η πολιτική που αφήνει ακάλυπτα τα σχολεία, με πενιχρή χρηματοδότηση που δεν αρκεί για τη στοιχειώδη λειτουργία τους, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας.

Απαιτούμε:

1)    Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων  και γενικότερα για την παιδεία. Άμεσα να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο στις σχολικές επιτροπές. Πλήρη και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων. Όχι στην απαράδεκτη κατακράτηση που φτάνει το 70% από τις σχολικές επιτροπές.

2)    Πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων.

3)    Να αποδοθούν άμεσα σε όλα τα σχολεία τα ποσά που τους αναλογούν χωρίς καμία εξαίρεση. Ο Δήμος και η Σχολικές επιτροπές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, στην αντίθετη περίπτωση. Στεκόμαστε στο πλευρό και συμπαραστεκόμαστε στις σχολικές μονάδες που στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους χρηματοδότησης που δικαιούνται. 

4)    Τα λεφτά για τη ΔΕΗ, κτλ να πληρώνονται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) και όχι από τα σχολεία.

5)     Να μη χρεώνονται στους λογαριασμούς τα δημοτικά τέλη, καθώς τα σχολεία βρίσκονται κτιριακά και λειτουργικά  στην αρμοδιότητα των δήμων.

6)    Ασφαλή λειτουργία των σχολείων με μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: