Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

ΓΟΝΕΙΣ

Γονείς Ιδιωτικών Σχολείων:Το Σχέδιο Νόμου αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων

H ΟΙΕΛΕ καλεί σε διάλογο την Ένωση Γονέων των 25 ιδιωτικών σχολείων
Δημοσίευση: 18/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της ευελιξίας και αυτονομίας τους, με παράλληλη πρόβλεψη εγγυήσεων για την διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστά ένα θετικό βήμα του υπουργείου Παιδείας.

Tη θέση αυτή διατυπώνει, με ανακοινωθέν,η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τη ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»

Οι γονείς και κηδεμόνες των 85,000 μαθητών και μαθητριών που έχουν εμπιστευθεί τα παιδιά τους σε 1,200 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε όλη την επικράτεια καλωσορίζουν την δυνατότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να έχουν την ελευθερία να διαμορφώνουν το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών χωρις να εμποδίζονται απο γραφειοκρατικές διαδικασίες, βασικός λόγος για τον οποίο έχουν επιλέξει την ιδιωτική εκπαιδευση.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ενίσχυση της ευελιξίας και αυτονομίας τους, με παράλληλη πρόβλεψη εγγυήσεων για την διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστά ένα θετικό βήμα του Υπουργείου Παιδείας.

Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς, δάσκαλους και καθηγητές των παιδιών μας, που καθημερινά μεταλαμπαδεύουν την ουσιαστική γνώση μέσα στην τάξη, με την μεταδοτικότητα και την έμπνευση, ώστε τα παιδιά μας να βάλουν τα θεμέλια της ενήλικης ζωής τους.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει την δια βίου εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια για το καλό της μαθητικής κοινότητας, καθώς και την δημόσια εποπτεία και τον έλεγχο της νομιμότητας για την απερίσπαστη υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να προσφέρει ίδιες παροχές προς όλους τους μαθητές, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στα πλαίσια της ίδιας αντιμετώπισης όλων των μαθητών και να προσφέρει δωρεάν τα βιβλία του οργανισμού και το μαθητικό πάσο για τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι Σύλλογοι Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων θα συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους εκπαιδευτικούς για το καλό της μαθητικής κοινότητας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ
  • ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΙΤΗ
  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ "PIERCE" ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - Δημοτικό
  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - Γυμνάσιο
  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ - Γυμνάσιο
  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - Λύκειο
  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ - Λύκειο
  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ - Δημοτικό
  • ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ - Δημοτικό
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Α' Δημοτικό
  • ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Β' Δημοτικό
  • ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Γ' Δημοτικό
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Α' Γυμνάσιο ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Β Γυμνάσιο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Α' Λύκειο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Β' Λύκειο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΨΥΧΙΚΟΥ Γενικό Λύκειο - Κλασικό ΑΡΣΑΚΕΙΑ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Α Δημοτικό ΑΡΣΑΚΕΙΑ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Β Δημοτικό ΑΡΣΑΚΕΙΑ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Γ Δημοτικό ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Α' Γυμνάσιο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Β' Γυμνάσιο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Α' Λύκειο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΕΚΑΛΗΣ Β' Λύκειο
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΛΥΚΕΙΟ
  • ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δεν συνυπέγραψαν οι γονείς  του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce

Το μεσημέρι της 17ης Ιουλίου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έγγραφο 25 (;) Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων έξι (;) ιδιωτικών σχολείων, με το οποίο εκδηλωνόταν η υποστήριξη των υπογραφόντων στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Ιδιωτική Εκπαίδευση. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν και ο Συλλογος Γονεων και Κηδεμόνων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce. Κατόπιν ενεργειών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ενημερωθήκαμε ότι οι γονείς του σχολείου μας δε συνυπέγραψαν το κείμενο που δημοσιεύτηκε και, κατά συνέπεια, κακώς αναφέρεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce στους συνυπογράφοντες την ανακοίνωση.

Λυπούμαστε που κάποιοι - ευτυχώς λίγοι - Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, χωρίς καν να  ζητήσουν τις θέσεις των δασκάλων των παιδιών τους, συνυπέγραψαν δήλωση υποστήριξης ενός νομοσχεδίου που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς ιδιωτικών σχολείων, του Υπουργείου Παιδείας, σε ιδιωτικούς υπαλλήλους αμιγών επιχειρήσεων, του Υπουργείου Εργασίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας που ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce δε συνυπέγραψε ένα κείμενο που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Εκπαιδευτικοί και γονείς του Κολλεγίου Pierce θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με μοναδικό στόχο την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce

 H ΟΙΕΛΕ καλεί σε διάλογο την Ένωση Γονέων των 25   ιδιωτικών σχολείων  

Για ανακοίνωση  Ένωσης Γονέων 25 από τις εκατοντάδες ιδιωτικών σχολείων της χώρας, κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ , με ανακοινωθέν, και τονίζει τα εξής:

"Μας χαροποιεί πως αυθόρμητα και άμεσα εξέδωσαν ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που καταθέτει η Υπουργός Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση εκφράζοντας την ολόθερμη στήριξή τους σε όλες τις πτυχές του, χωρίς επιφυλάξεις. Θα περιμέναμε όμως, να καλέσουν σε διάλογο και την ΟΙΕΛΕ όπως έγινε το 2016 και απετράπη η επιβολή ΦΠΑ στα κρατικώς εποπτευόμενα ιδιωτικά σχολεία.

Επειδή είναι σημαντική η διαβούλευση για τόσο κρίσιμα νομοθετήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, καλούμε την Ένωση Γονέων που υπογράφει το κείμενο στον θεσμικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21/7, μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Μαθητών Γονέων Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), του μοναδικού κατά νόμο φορέα που εκπροσωπεί γονείς στη χώρα μας.

Απλώς, να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν δύο κατηγορίες ιδιωτικών σχολείων. Τα κρατικώς εποπτευόμενα, όπου το αναλυτικό πρόγραμμα και οι εργασιακές σχέσεις είναι παράλληλες με αυτές των δημόσιων σχολείων υπό τον αυστηρό έλεγχο του εκάστοτε Υπουργείου Παιδείας, και τα λεγόμενα «ελεύθερα» ή «ανεξάρτητα» που έχουν αυτόνομο καθεστώς, αλλά δεν μπορούν ευλόγως να εκδίδουν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια σχολεία.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με τη βούληση των γονέων που υπογράφουν την ανακοίνωση να ενταχθούν συγκεκριμένα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία (φυσικά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα σε άλλα ιδιωτικά σχολεία να επιλέξουν το προηγούμενο καθεστώς που είναι εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο) στα λεγόμενα «ελεύθερα/αυτόνομα» που λειτουργούν ως αμιγείς επιχειρήσεις με βάση αποκλειστικά τους κανόνες της αγοράς και την κοινή εργατική νομοθεσία, υπό δύο προϋποθέσεις που ισχύουν αυστηρά στην Ε.Ε. για τα σχολεία αυτά και την εφαρμογή των οποίων θα αιτηθεί ούτως ή άλλως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η Ομοσπονδία, όπως το έπραξε και το 2014:

1.    Να επιβληθεί στα σχολεία αυτά, ως αμιγείς πλέον επιχειρήσεις, ΦΠΑ 24%

2.    Οι τίτλοι σπουδών όλων των βαθμίδων να πιστοποιούνται με εξετάσεις των μαθητών στο δημόσιο σχολείο και υπό δημόσια εποπτεία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους αποφοίτους των ιδιωτικών ΙΕΚ που υποχρεώνονται βάσει κοινοτικών οδηγιών να πιστοποιούν τον τίτλο τους με εξετάσεις σε εθνικό φορέα (ΕΟΠΠΕΠ).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: