Πίνακες: Πως θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ
Πριν απ’ όλα -και καθώς η οριστικοποίηση για την κατάθεση των μηχανογραφικών παρατάθηκε μέχρι τις 20 Ιουλίου θυμίζουμε τη βασική αρχή: όλες και όλοι πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις επιθυμίες τους και αγνοώντας κάθε πρόβλεψη (σαν να είχαν 20000 μόρια).
Η δημοσίευση της κλιμάκωσης των μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι επιτρέπει κάπως πιο αξιόπιστες προβλέψεις. Πριν από αυτές, όμως, είναι καλό να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα. Κυρίως πρέπει οι ίδιοι/ες υποψήφιοι/ες, ως σκεπτόμενοι νέοι άνθρωποι, να μάθουν να «διαβάζουν» και να ερμηνεύουν τα φαινόμενα.
1. Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι στην ουσία διαγωνισμός και όχι εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνουν όσοι συγκέντρωσαν ορισμένη βαθμολογία που αντιστοιχεί σε ορισμένες θέσεις και όχι όσοι επιτυγχάνουν ορισμένη επίδοση.
2. Η επίδοση των υποψηφίων κάθε χρονιά διαμορφώνεται από πλήθος παραγόντων και δεν αντιστοιχούν σε ευφυία και ικανότητα. Δεν είναι λογικό 80.000 άνθρωποι να είναι λιγότερο «ευφυείς» ή «ικανοί» το 2020 σε σχέση με το 2018 ή το 2019.
3. Ο βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των επιδόσεων είναι το εύρος της ύλης και η δυσκολία ή η ευκολία των θεμάτων. Δυσκολότερα θέματα σημαίνουν χειρότερες επιδόσεις. Το ανάλογο συμβαίνει με το εύρος της ύλης.
4. Γενικότερα, είναι καλό να εξετάζονται οι υποψήφιοι σε μεγάλο εύρος της ύλης και σε διαβαθμισμένα -οπωσδήποτε όμως ορθά- θέματα. Αυτό κάνει πιο «δίκαιη» και ορθή την κατάταξη των υποψηφίων, την επιλογή των επιτυχόντων και τη σπουδαστική πορεία των φοιτητών.
5. Είναι πολύ πιο δίκαιο και περιορίζει το τυχαίο της βαθμολόγησης να κατανέμονται οι επιτυχόντες σε εύρος κλίμακας από το να στριμώχνονται στην περιοχή 19-20.
6. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει το συμπέρασμα ότι ένας υποψήφιος που έγραψε, π.χ. 17200 φέτος είναι χειρότερος από κάποιον παλαιότερο που έγραψε 18000. Ή με πραγματικό παράδειγμα ο φετινός «τελευταίος» στην Ιατρική Θράκης ενδέχεται να εισαχθεί με 17700. Στην ίδια σχολή πέρυσι ο αντίστοιχος πέτυχε με 18120 και παλαιότερα με 18800. Οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν ικανότητα ή ποιότητα υποψηφίων, αλλά τις διαφορές στη δυσκολία των θεμάτων.
7. Οι προβλέψεις μας αναγκαστικά στρέφονται στις υψηλόβαθμες σχολές. Αυτό δεν προέρχεται από ελιτίστικη διάθεση ή περιφρόνηση επιστημονικών πεδίων. Οι κυριότεροι λόγοι είναι άλλοι:
α) Είναι λογικό και πολύ πιο εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για τις περιοχές του «άριστα»
β) Στις περιοχές 15-17 αλλά και 13-15 συγκεντρώνονται οι περισσότεροι υποψήφιοι και ένα μεγάλο μέρος των σχολών από το 1ο, 2ο και 4ο πεδίο. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πρόβλεψη για αυτές τις περιοχές διότι περιπλέκονται οι προτιμήσεις των υποψηφίων.
γ) Δυστυχώς, ένα μεγάλο πλήθος σχολών έχουν πολύ χαμηλό όριο εισαγωγής, σχεδόν «χωρίς εξετάσεις». Αυτό δεν έχει να κάνει πάντοτε με την ποιότητα του αντίστοιχου τμήματος. Συχνά σχετίζεται με τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Ωστόσο το χαμηλό επίπεδο των επιτυχόντων μπορεί να αποτελεί ακαδημαϊκό πρόβλημα.
δ) Όπως είναι φανερό από τις βαθμολογίες και όπως θα φανεί και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν διαμορφωθεί, πλέον, ακαδημαϊκά τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων και ποιότητας φοιτητών. Αυτό ενδέχεται να βλάπτει τον ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά και τους ίδιους τους φοιτητές. Αλλά πρόκειται για μεγάλη κουβέντα.
Στο 1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υψηλόβαθμες σχολές θα διατηρήσουν, μάλλον, τα περσινά μόρια. Οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες θα πέσουν κι άλλο. Και θα ενταθεί η ντροπή να εισάγονται φιλόλογοι με 9 και 10000 μόρια
Στο 2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) θα υπάρχει γενική πτώση βάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόλις 434 αριστούχοι αυτού του πεδίου (πίνακας Β) θα μπορούσαν να καταλάβουν τις 500 θέσεις στις 3 περιζήτητες σχολές του ΕΜΠ (πίνακας Α).
Στο 3ο Ε.Π. (Επιστήμες Υγείας και Ζωής). Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο θα υπάρχει η πλέον θεαματική πτώση. Είναι βέβαιο ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα είναι κάτω από τα 18000 μόρια, κάπου ανάμεσα στα 17.500 και 17.700. Οι αριστούχοι σε αυτό το πεδίο ήταν 457 (πίνακας Β) και οι θέσεις ιατρικής μόνον, ακόμη και με την αφαίρεση των ποσοστών που θα δοθούν στους παλαιούς υποψηφίους είναι 761 (πίνακας Α).
Στο 4ο Ε.Π. ( Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής). Αυτό το επιστημονικό πεδίο μάλλον θα διατηρήσει τις περσινές βάσεις. Είναι άλλωστε και εκείνο που έχει πολλές σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής.
Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!
Και να θυμάστε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν για την όποια «πικρία» των βαθμών.
Για τα εκπαιδευτήρια «ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ»
Δήμητρα Καραβά, ΠΕ 02, φιλόλογος
Κώστας Κοτίδης, ΠΕ80, οικονομολόγος
Ελένη Λαγού, ΠΕ 04.02, χημικός
Ρούλα Μουντάνου, ΠΕ 02, φιλόλογος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου