Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Ένα πρόβλημα στις εκπαιδευτικές μετακινήσεις μαθητών με λεωφορεία

Δημοσίευση: 23/12/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Γιάννης Π. Πλατάρος Μαθηματικός
Υποβάλλω και απευθύνω  το παρόν σημείωμα στον  δημόσιο έλεγχο ενός προβλήματος που ενέσκηψε με την αναθεώρηση του ΠΔ για τις παντός είδους εκπαιδευτικές μετακινήσεις των μαθητών με λεωφορείο.
Σύμφωνα με το  ΦΕΚ 681/2017  που περιέχει την Υ.Α. αριθμ. 33120/ΓΔ4 , στο άρθρο 10 και παράγραφο 4, έχουμε την διατύπωση: «Σε κάθε περίπτωση, εκτός του περιπάτου πεζή, είναι απαραίτητο ο γονέας/κηδεμόνας να καταθέτει στον Διευθυντή του σχολείου αυτοπροσώπως ή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία συναινεί ή όχι για τη συμμετοχή του παιδιού του στη σχεδιαζόμενη εκδρομή-μετακίνηση, αφού προηγουμένως ενημερωθεί εγγράφως για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής-μετακίνησης και συμφωνεί για την πιστή τήρησή του, καθώς και για τις υποχρεώσεις των μαθητών και μαθητριών.»
Η παραπάνω διατύπωση, υποχρεώνει τον ΣΔ και για  τους ημερήσιους εκπαιδευτικούς περιπάτους, να  λαμβάνει άδεια από τους γονείς, καίτοι έχει ήδη λάβει απόφαση, με βάση το υπάρχον Συνταγματικό πλαίσιο και εντός των νόμων.
Μπορούμε να κατανοήσουμε τις προσλαμβάνουσες του Υπουργείου, αφού είναι ο τελικός αποδέκτης κάθε είδους πιθανής και απίθανης δικαστικής απόφασης γονέα ή κηδεμόνα, όπου σε συνδυασμό με την πολυνομία και την ανεργία των δικηγόρων, πιθανόν να  έχει δημιουργήσει τέρατα και να ενήργησε νομοθετικά, όπως ενήργησε.
Στεκόμαστε όμως σε μια πτυχή: Από  που κι ως που, ο γονέας εγκρίνει το πρόγραμμα του ημερήσιου περιπάτου δια λεωφορείου; Το να εγκρίνει την μετακίνηση με λεωφορείο, έχει μια λογική κάπως κατανοητή (αναρωτιέμαι πόσο κατανοητή) αλλά, πόση κατανόηση μπορεί να επιδείξει κάποιος στην έγκριση του προγράμματος του περιπάτου, το οποίο πρέπει εκ του νόμου να είναι εκπαιδευτικού και μόνον χαρακτήρα  και το οποίο τηρείται -τουλάχιστον γι΄ αυτού του τύπου τις μετακινήσεις – επακριβώς.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
5 ημερήσιους περιπάτους συν εκπαιδευτικές επισκέψεις συν εκδρομές ένα άθροισμα έως και 14-15 τον χρόνο, όπου ισάριθμες  φορές θα συγκεντρωθούν «Υπεύθυνες Δηλώσεις», επικυρωμένες από ΚΕΠ ή με προσωπική παρουσία του γονέα. Τουλάχιστον να υπάρξει εξαίρεση  για την έγκριση του προγράμματος από τους γονείς όταν η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός νομού και εντός ημερήσιου διδακτικού ωραρίου. Διότι δεν είναι μόνον οι δηλώσεις, αλλά η ανάρτηση πρόσκλησης στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τα λεωφορεία, ο διαγωνισμός, οι προσφορές, το άνοιγμα, η ενημέρωση του ιστοτόπου του Σχολείου, η σύμβαση, ο έλεγχος των λεωφορείων από τροχαία,  η απασχόληση των παραμενόντων στο Σχολείο, τα αναγκαία τηλέφωνα, οι δια ζώσης επαφές και  η κατάστρωση του προγράμματος. Στον αντίποδα είναι το «πάμε περίπατο στην πλατεία στις καφετέριες» όπου εκεί, ΔΕΝ χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση των γονέων. Αυτό είναι άτοπο και εξόχως αντιφατικό. Δεν πρόκειται για αναψυχή, αλλά για εκπαιδευτική δραστηριότητα, που ασφαλώς συνδυάζει και την αναψυχή.  Οι καφετέριες δεν έχουν καμία εκπαιδευτική πτυχή. Αν αρθεί η υποχρέωση της εκάστοτε έγκρισης και του προγράμματος από τους γονείς, θα μπορούσαμε να περιοριστούμε σε μια εφ΄ άπαξ δήλωση για το Σχολικό έτος για όλες τις μετακινήσεις και να υποπενταπλασιαστεί η γραφειοκρατία.
Αν ο Γονέας είναι δεδηλωμένος ενεργός ειρηνιστής και δεν αντέχει το τέκνο του να επισκεφθεί λ.χ. το Πολεμικό Μουσείο, ας μάθε το πρόγραμμα από τον ιστότοπο του Σχολείου και ας μην τον στείλει στον περίπατο. Ομοίως αν έχει μαθηματικοφοβία να μην τον στείλει στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών, αν είναι άθεος να μην τον στείλει στην επίσκεψη στην μονή Καισαριανής κτλ . Από την στιγμή που η Πολιτεία ανεγνώρισε τέτοια δικαιώματα στους γονείς (καλώς ή  κακώς)  ας περιορίσει την γραφειοκρατία με τον τρόπο που υποδεικνύω. Αν το τέκνο του γονέα φέρει λεφτά για το λεωφορείο και πάει εκδρομή εν αγνοία του, ας το λύσει το θέμα μόνος του. Η δραστηριότητα έτι κι αλλιώς του Σχολείου, και νόμιμη είναι και Παιδαγωγική ενώ της καφετέριας είναι απλώς νόμιμη.
Επ’  ευκαιρία του παρόντος σημειώματος και εν όψει υπογραφής της επικείμενης Υ.Α. για το συμμάζεμα της νομοθεσίας των Γυμνασίων -Λυκείων σε μια Υ.Α., να προβλεφθεί όπως  τα τηρούμενα βιβλία του Σχολείου, μέχρι να τηρηθούν αμιγώς ηλεκτρονικά ( ας το ελπίσουμε) και για όσα και εν όσω  τηρούνται  γραπτά, να έχουν μέγεθος Α3 είτε Α4 ώστε  να βγαίνουν και όλες οι απαιτούμενες εκάστοτε φωτοτυπίες, χωρίς χαρτοκοπτική και χαρτοκολλητική τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: