Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ένα Σαββατοκύριακο το μήνα χωρίς διάβασμα στο σπίτι οι μαθητές Δημοτικού

Ανάλογη ανακοίνωση είχε κάνει και ο Α. Λοβέρδος
Δημοσίευση: 29/11/2017

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Πιλοτικό πρόγραμμα “ένα Σαββατοκύριακο το μήνα χωρίς διάβασμα στο σπίτι” σε περίπου 20 σχολεία σε όλη τη χώρα, 15 στην Αττικής και 5 στην επαρχία (Κρήτη, Αιτωλοακαρνανία κλπ), εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας από τις αρχές του Νοέμβρη.
Τη δυνατότητα αυτή έδωσε το υπουργείο Παιδείας στους Συλλόγους Διδασκόντων :
Α.Να αποφασίσουν ένα  από τα Σαββατοκύριακα του κάθε μήνα οι μαθητές να αφήνουν την Παρασκευή στο σχολείο την τσάντα τους.
Β.Οι εκπαιδευτικοί αυτό το Σαββατοκύριακο να μη δίνουν καμία εργασία  στους μαθητές
Γ.Να μην προγραμματίζονται για τους μαθητές τεστ για τη Δευτέρα μετά από το “Σαββατοκύριακο με τσάντα στο σχολείο”.
Στόχος
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας θα αναζητήσουν από τους διδάσκοντες των 20 αυτών σχολείων  διαπιστώσεις, προβλήματα κλπ, προκειμένου , ενδεχομένως μέσα στη τρέχουσα σχολική χρονιά, να επεκταθεί το “μέτρο” και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της χώρας.
Γνωμοδότηση του ΙΕΠ
Το υπουργείο Παιδείας ήδη έχει ζητήσει και αναμένει σχετική γνωμοδότηση  από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Με βάση τη γνωμοδότηση του ΙΕΠ και τις διαπιστώσεις από την πιλοτική εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην εφαρμογή του “μέτρου” με συγκεκριμένους κανόνες.
Πάντως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, σε ερώτηση του esos, απέκλεισε το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο  μέτρο να εφαρμοστεί σε καθημερινή βάση.
Ανάλογη ανακοίνωση είχε κάνει και ο Α. Λοβέρδος
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος το 2015 πρότεινε στο Συμβούλιο   Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ (Διαβάστε εδώ), τα εξής:
Η τσάντα να μένει στο σχολείο.
Δηλαδή:
i) μελέτη στο σχολείο στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής. Η μελέτη αυτή αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται στο πλαίσιο της «διδακτικής περιόδου» από τον ίδιο τον διδάσκοντα και
ii) περιορισμός στο ελάχιστο και μόνο στα βασικά μαθήματα των εργασιών που ανατίθενται στους μαθητές για το σπίτι. Στόχος να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται μαθητές και γονείς από την «κατ’ οίκον» διδασκαλία.

Οριστικο τελος στην υπερεργασια των μαθητων/τριων πρεπει να δοθει και στη χωρα μας. Θεσμος που εδω και πολλες δεκαετιες εχει θεσπιστει σε πολλες χωρες ευρωπης και αμερικης. Οι μαθητριες/τες εργαζονται στην Ελλαδα περιπου 11 ωρες την ημερα, καθε μερα και ειναι οι πιο σκληρα αμισθι εργαζομενοι πολιτες. Η πολιτεια οφειλει να διδασκει τη νεολαια αλλα και να την σπουδαζει, λιγες ωρες, με τη βοηθεια καθηγητων και δασκαλων μεσα σε σχολικα σπουδαστηρια ουτως ωστε τα παιδια να εχουν αρκετο χρονο σπιτι τους για παιχνιδι, μουσικη, αθληση και αλλες δραστηριοτητες που θα τα ολοκληρωσει σαν δημιουργικους και ευτυχισμενους πολιτες.
διογενης

Δεν υπάρχουν σχόλια: