Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλήνιοι Ενδοσχολικοί Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 και Ποδοσφαίρου 5Χ5 μαθητών/τριών Γυμνασίων σχ. έτους 2017-2018. Α ́ΦΑΣΗ

Δημοσίευση: 04/12/2017
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. προκηρύσσει:
Πανελλήνιους Ενδοσχολικούς Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 και Ποδοσφαίρου 5Χ5 για το σχολικό έτος 2017-18 για μαθητές/τριες και των τριών (3) τάξεων των Γυμνασίων της Χώρας με κεντρικό σύνθημα «αθλούμαι – χαράΖΩ το μέλλον».
Οι Ενδοσχολικοί αγώνες αποτελούν απαραίτητη διαδικασία εντός της μαθητικής κοινότητας δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή, η αυτενέργεια και η συνεργασία των μαθητών/τριών.
Ο προγραμματισμός των εσωτερικών πρωταθλημάτων και αγώνων γίνεται από τους καθηγητές/τριες Φυσικής Αγωγής του σχολείου σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου και το Σύλλογο Διδασκόντων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που έχουν ενεργό και έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ και φοιτούν κανονικά στο σχολείο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα χρονικά όρια, την ιδιαιτερότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας, κάθε σχολικό τμήμα θα αναδείξει την αντιπροσωπευτική νικήτρια ομάδα προκειμένου να συμμετάσχει στους Ενδοσχολικούς Αγώνες.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου να ορίσει το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 και Ποδοσφαίρου 5Χ5 (π.χ. σχολείο με 12 τμήματα μπορεί να διεξάγει τους αγώνες με ομίλους των τεσσάρων, των τριών, των έξι κ.τ.λ. ή με νοκ ουτ παιχνίδια ή με κλήρωση, κ.ά.). Η χρονική διάρκεια του αγώνα Καλαθοσφαίρισης θα είναι δέκα (10) λεπτά μικτά και του Ποδοσφαίρου είκοσι (20.),δύο ημίχρονα των (10)λεπτών μικτά. Προτείνεται ο κάθε αγώνας να διεξάγεται με τους ισχύοντες κανονισμούς, που επισυνάπτονται, και να γίνονται αποδεκτοί από τους αγωνιζόμενους.
Στους ενδοσχολικούς αγώνες, χρέη διαιτητών - κριτών - γραμματείας μπορούν να αναλαμβάνουν οι μαθητές/τριες. Από κάθε τμήμα προτείνονται εκείνοι/ες που μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω καθήκοντα.
Προτείνεται η διεξαγωγή κάθε αγώνα να γίνεται με αποδοχή των κανόνων και από τις δυο ομάδες και μόνο σε περιπτώσεις διαφωνίας να επεμβαίνει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Η Α ́Φάση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20-01-2018. Για τη διαδικασία της Β ́ Φάσης που θα γίνει σε επίπεδο Δήμων θα ακολουθήσει νέο έγγραφο. Επίσης θα σταλεί έγγραφο για τη διεξαγωγή Πανελληνίων Ενδοσχολικών Πρωταθλημάτων σε Πετοσφαίριση και Χειροσφαίριση.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 3X3
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μαθητές/τριες Γυμνασίων που φοιτούν κανονικά στο σχολείο με έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει 3 παίκτες με την έναρξη του παιχνιδιού και 1 αναπληρωματικό
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Κ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να φέρει αντικείμενα που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιχτών .
ΠΟΝΤΟΙ
Κάθε καλάθι που θα σημειώνεται πίσω από την γραμμή των 3 πόντων θα μετράει ως δύο πόντοι και κάθε άλλο καλάθι ως ένας πόντος.
ΦΑΟΥΛ
Στα φάουλ, έστω και αν είναι το πρώτο που γίνεται σε προσπάθεια για σουτ, εκτελείται ελεύθερη βολή. Σε περίπτωση που υπάρξει φάουλ σε προσπάθεια σουτ το οποίο είναι εύστοχο, καταλογίζεται ο πόντος αλλά η ελεύθερη βολή δεν εκτελείται και η μπάλα αλλάζει κατοχή κανονικά. Στην ελεύθερη βολή δεν υπάρχει ριμπάουντ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της βολής η μπάλα αλλάζει αυτόματα κατοχή..
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Η καθυστέρηση απαγορεύεται. Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι μία ομάδα καθυστερεί εσκεμμένα το παιχνίδι τότε δέχεται τεχνική ποινή .
ΚΑΤΟΧΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Η πρώτη κατοχή αποφασίζεται με επιτυχή ή μη εκτέλεση βολής
ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Κάθε παιχνίδι κρίνεται στους 16 πόντους ή με την ανώτερη χρονική διάρκεια 10 λεπτών μικτά. Η πρώτη ομάδα που θα σημειώσει 16 πόντους ανακηρύσσεται αυτομάτως νικήτρια .Στην περίπτωση που έχει περάσει ο χρόνος χωρίς κάποια ομάδα να έχει σημειώσει 16 πόντους τότε ο αγώνας διακόπτεται με την λήξη της τρέχουσας κατοχής και νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που προηγείται:
Αν ο αγώνας λήξη ισόπαλος εκτελούνται 3 βολές από κάθε παίχτη της κάθε ομάδας μέχρι να αναδειχτεί η νικήτρια ομάδα
ΠΑΣΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Κάθε κατοχή ξεκινάει με πάσα της μπάλας από την αμυνόμενη ομάδα στην επιτιθέμενη.
ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΘΙ
Μετά από καλάθι η κατοχή πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα (εκτός από τις περιπτώσεις των τεχνικών ποινών κτλ). Η κατοχή ξεκινάει με «πάσα έναρξης. Αν η κατοχή μπάλας αλλάξει χωρίς να μπει καλάθι (αμυντικό ριμπάουντ, κλέψιμο, λάθος και μπάλα εκτός γηπέδου) τότε η ομάδα που πήρε την μπάλα, είναι υποχρεωμένη να βγάλει την μπάλα εκτός της γραμμής των τριών πόντων είτε με πάσα είτε με ντρίπλα ώστε να μετράει η κατοχή.
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΟΥΤ
Όταν η μπάλα βγει εκτός γηπέδου, τότε η καινούρια κατοχή ασχέτως με το για ποια ομάδα είναι, ξεκινάει με «πάσα έναρξης»
ΤΖΑΜΠΟΛ
Σε περίπτωση που υπάρξει τζάμπολ, η κατοχή δίνεται εναλλάξ
ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι αλλαγές γίνονται μόνο πριν από «πάσα έναρξης» και είναι απεριόριστες
ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ
Επιτρέπεται 1 ταιμ-άουτ 30 δευτερολέπτων σε νεκρό χρόνο για κάθε ομάδα
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφωνίας μετράει η απόφαση των διαιτητών και των διοργανωτών χωρίς ενστάσεις .
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΑ
Σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία , θα πρέπει να γίνει αλλαγή άμεσα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθε, να σέβονται τη διοργάνωση και τους αντιπάλους. Ο καθηγητής Φ.Α. ή η Ομάδα Φυσικής Αγωγής έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα εάν πιστεύουν ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 5Χ5
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μαθητές/τριες Γυμνασίων που φοιτούν κανονικά στο σχολείο με έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει 5 παίκτες συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα με την έναρξη του παιχνιδιού και 2 αναπληρωματικούς
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Κ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κανείς παίκτης δεν επιτρέπεται να φέρει αντικείμενα που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιχτών .
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μήκος: από 25 ως 42 μέτρα
Πλάτος: από 16 ως 25μέτρα Εστία: Ύψος 2.08 και πλάτος 3μέτρα
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Η πρώτη κατοχή αποφασίζεται με ρίψη νομίσματος και ο αγώνας αρχίζει στο κέντρο του γηπέδου
ΛΗΞΗ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, θα γίνει μία πεντάλεπτη παράταση. Σε περίπτωση νέας ισοπαλίας θα πάνε σε 5 πέναλτι από κάθε ομάδα
ΦΑΟΥΛ
Σε περίπτωση που σημειωθεί φάουλ μέσα στην περιοχή, υποδεικνύεται πέναλτι και εκτελείται από τα 6μ. Από το 5ο φάουλ και έπειτα που σημειώνει κάθε ομάδα ανά ημίχρονο, η αντίπαλη εκτελεί “μακρινό πέναλτι” από απόσταση 10μ. Δηλαδή στο 6ο, 7ο και ούτω καθεξής.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΡΟΝΟΥ
Ο διαιτητής σταματά τον χρόνο σε περίπτωση τάιμ άουτ, τραυματισμού και εσκεμμένης καθυστέρησης
ΟΦΣΑΙΝΤ
Δεν ισχύει ο κανονισμός του οφσάιντ
ΚΟΡΝΕΡ
Ισχύουν οι κανονισμοί του κόρνερ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΟΥΤ
Όταν η μπάλα βγαίνει πλάγιο άουτ, επαναφέρεται με τα πόδια
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΠΑΛΑΣ- ΛΑΚΤΙΣΜΑ
Σε περίπτωση ελεύθερου λακτίσματος (φάουλ-κόρνερ-πλάγιο άουτ) ο αμυντικός πρέπει να είναι σε απόσταση 5 μέτρων τουλάχιστον από τη μπάλα
ΑΛΛΑΓΕΣ
Οι αλλαγές είναι απεριόριστες και μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή χωρίς να ειδοποιηθεί ο διαιτητής
ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ
Επιτρέπονται 1 τάιμ-άουτ των 30 δευτερολέπτων ανά ημίχρονο για κάθε ομάδα
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφωνίας μετράει η απόφαση των διαιτητών και των διοργανωτών χωρίς ενστάσεις
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΑΙΜΑ
Σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία , θα πρέπει να γίνει αλλαγή άμεσα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθε, να σέβονται τη διοργάνωση και τους αντιπάλους. Ο καθηγητής Φ.Α. ή η Ομάδα Φυσικής Αγωγής έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα εάν πιστεύουν ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: