Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η παιδική εργασία, δεν είναι ένα «φαινόμενο». Είναι μια πραγματικότητα που ισχύει και συνδέεται άμεσα με την υποδούλωση των ανθρώπων στις ορδές των εξουσιαστών. Αν «ξενίζει» η ωμή αυτή κατάσταση, αυτό οφείλεται κυρίως στις αυταπάτες που καλλιεργούνται και μέσα από αυτές εμφανίζεται σαν κάτι το οποίο αποτελεί παρεκτροπή. Κι όμως, ανέκαθεν η εκμετάλλευση και η καταπίεση δεν έκανε διακρίσεις σε ηλικίες και οι όποιοι κανόνες που θεσπίστηκαν από τους εκπροσώπους των κρατών είχαν σαν σκοπό να συγκαλύψουν τον εξανδραποδισμό του ανθρώπινου γένους ή για να ρυθμίσουν τους τρόπους εφαρμογής με χρονικά όρια.
Τον 16ο αιώνα πολλά παιδιά δουλεύανε στα ορυχεία χαλκού στο Kellerwaldes της Γερμανίας. Φορούσανε τσόχινα καπελάκια για να προστατεύονται από τις πέτρες που πέφτανε, ζούσαν σε λεπτομερή τακτοποιημένα σπιτάκια και γερνούσαν με το που έφταναν στην εφηβεία. Στα 20 τους φαινόντουσαν μικροί και ζαρωμένοι,—με τα καπελάκια τους σαν νάνοι.
Επίσης σήμερα δουλεύουν παγκοσμίως ένα εκατομμύριο παιδιά για τη μεταλλευτική βιομηχανία, σε υπόγεια ορυχεία, κουβαλάνε μεγάλα βάρη, ασχολούνται με εκρηκτικές ύλες, εισπνέουν επιβλαβή σκόνη και αντιμετωπίζουν δηλητηριώδεις ουσίες όπως το μόλυβδο και τον υδράργυρο. Τα παιδιά στην Αφρική δουλεύουν στην εξόρυξη διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων μετάλλων, στην Ασία στην εξόρυξη πολύτιμων λίθων και στη Νότιο Αμερική στην εξόρυξη χρυσού, σμαραγδιών, άνθρακα και κασσίτερου.
Το 1992, το ανώτατο Δικαστήριο στο Πακιστάν ανακήρυξε παράνομη την παιδική εργασία στη βιομηχανία χαλιών. Παρ’ όλα αυτά συνεχίστηκε στην πράξη, οι γονείς, που ήταν καταχρεωμένοι να δωρίζουν τα παιδιά τους στις επιχειρήσεις. Ενάντια στη κατάσταση αυτή δραστηριοποιήθηκε η οργάνωση «BLLF» (Bonded Labour Liberation Front – Μέτωπο Ενάντια στη Δουλεία Λόγω Χρεών). Το BLLF ξεκίνησε με διαδηλώσεις ενάντια στις βιομηχανίες χαλιών και δια μέσου μιας πολύπλευρης δράσης επιτεύχθηκε η απελευθέρωση 12.000 παιδιών από τη δουλεία λόγω χρεών. Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζεται ότι σήμερα πρέπει να δουλεύουν ακόμα 30 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν στη βιομηχανία, στη γεωργία, ως προσωπικό υπηρεσίας σε ιδιωτικά νοικοκυριά, σε ξενοδοχεία ή ακόμα και σε βενζινάδικα.
Η ακραία αυτή μορφή εκμετάλλευσης δεν αφορά μόνο το Πακιστάν ή τις υπόλοιπες χώρες που χαρακτηρίζονται ως υπανάπτυκτες, αλλά εφαρμόζεται παγκοσμίως. Για παράδειγμα, στην Αμερική τα παιδιά δουλεύουνε στις βαμβακοφυτείες και ποιος ξέρει ότι στην Αγγλία 500.000 παιδιά εργάζονται; Δεν πρόκειται για παιδιά μεταναστών, αλλά για άγγλους εργαζόμενους. Στην Ιταλία εργάζονται περίπου 600.000 παιδιά, κυρίως στη βιομηχανία δέρματος και παπουτσιών στη Σικελία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Για το λόγο αυτό το πρώτο συνέδριο ενάντια στην παιδική εργασία πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2004 στη Φλωρεντία. Το ιταλικό κράτος αρνήθηκε την είσοδο σε 147 εκπρόσωπους από Ασία και Αφρική με την δήθεν δικαιολογία, ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια τους. Όταν θέλησε ο Ιταλός υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας να μιλήσει στο συνέδριο αυτό, τα παιδιά τον απέτρεψαν.
Τα παιδιά δουλεύουν στην παραγωγή ιατρικών εργαλείων, όπως νυστέρια και άλλες χειρουργικές συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα δυτικά νοσοκομεία. Επίσης φτιάχνουν εσώρουχα για πολυεθνικές αλυσίδες επιχειρήσεων. Στην Αφρική δουλεύουν στα χωράφια και στην κατεργασία καπνού, μια ασχολία πολύ κοπιαστική ακόμα και για ενήλικες. Στην Ινδία, από τους 220.000 εργαζόμενους στη βιομηχανία σπίρτων, τα 75.000 είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Επίσης στην κατασκευή βεγγαλικών χρησιμοποιούνται παιδιά, μέχρι και 13 ώρες καθημερινά. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εργασία, στην οποία επεξεργάζονται πολλές δηλητηριώδεις ουσίες.
Εκτός Ευρώπης και Αμερικής δουλεύουν πολλά παιδιά για την παραγωγή προϊόντων που εμείς καταναλώνουμε. Έτσι, η Nike και η Reebok βάζουν στην Κίνα παιδιά από 7 έως 15 χρονών να δουλεύουν μέχρι και 14 ώρες καθημερινά, για ένα μηνιαίο εισόδημα της τάξης του 1,40 Ευρώ. Εκεί εκτίθενται οι εργαζόμενοι και σε καψόνια, επιτρέποντας τους μόνο 3 φορές την ημέρα να πηγαίνουν στην τουαλέτα, και τους απαγορεύουν να μιλάνε μεταξύ τους. Οι αριθμοί και τα γεγονότα αυτά προέρχονται από μια αναφορά της Unicef, η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο άθλια.
Τα παιδιά από το Πακιστάν παρήγαγαν μέχρι πριν λίγα χρόνια το 85% της παραγωγής που αφορά μπάλες ποδοσφαίρου και τένις παγκοσμίως, έως ότου το κίνημα ενάντια στην παιδική εργασία μπόρεσε να σημειώσει επιτυχία. Οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στη θέση των παιδιών να απασχολούνται οι γονείς τους, «έχοντας πετύχει» οι επιχειρήσεις αυτές να ξεφύγουν σε άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία και την Ινδία, χώρες στις οποίες πολλά παιδιά δουλεύουν στην παραγωγή σοκολάτας, χωρίς όμως τα ίδια να μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν μια πλάκα σοκολάτας.
Τα H&M (Hennes & Mauritz – Σουηδική εταιρεία ρούχων μόδας) βάζουν παιδιά στο Χονγκ-Κονγκ και την Ταϊβάν να δουλεύουν στην παραγωγή ρούχων. Η Bayer και η Unilever βάζουν τα παιδιά να παράγουν υβριδικούς σπόρους βαμβακιού.
Εταιρείες, όπως η Coca-Cola, αγοράζουν ζάχαρη από το Έλ Σαλβαδόρ και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την εκεί παιδική εργασία. Μέχρι και 9 ώρες καθημερινά, κόβουν εκεί τα παιδιά κάτω από υψηλές θερμοκρασίες με κοφτερά μαχαίρια τα ζαχαροκάλαμα και συμβαίνουν πάντοτε σοβαρά ατυχήματα με κοψίματα στα χέρια και τα πόδια.
Η εταιρεία ελαστικών «Bridgestone Firestone» έχει στη Λιβερία μια τεράστια φυτεία καουτσουκόδεντρων, όπου κυριαρχεί η παιδική εργασία και οι σκλάβοι – εργάτες. Ολόκληρες οικογένειες ασχολούνται με τις φυτείες αυτές από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, οι οποίες έχουν εντολή να ανοίγουν καθημερινά 750 δέντρα, δουλειά η οποία ξεκινάει από τις 4:30 το πρωί. Επί πλέον, η χρήση δηλητηριωδών εντομοκτόνων λιπασμάτων δημιουργεί προβλήματα στους εργάτες.
Η αύξηση του «φαινομένου» της παιδικής εργασίας οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά δουλεύουν με χαμηλότερο μισθό, είναι πιο εύκολο να τα πειθαρχήσεις αφού μπορεί να ασκηθεί πάνω τους απίστευτου μεγέθους βία και τρομοκρατία και μπορούν να κατεβάσουν το επίπεδο των συνθηκών εργασίας και για τους ενήλικες. Μια κοινωνία, στην οποία οι γονείς πρέπει να πουλήσουν σε μια επιχείρηση το παιδί τους, αναπόφευκτα στη συνέχεια αποκτηνώνεται και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και των εργαζόμενων σβήνεται σιγά-σιγά.
Όμως το φαινόμενο της παιδικής εργασίας πάει ακόμα πιο πέρα. Το Ιράν δεν είναι μια τυχαία περίπτωση ακριβώς γιατί δεν πρόκειται για μια φτωχή, αλλά για μια πλούσια χώρα. Αντίθετα, το επίπεδο ζωής των εργαζομένων είναι άθλιο. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων γυναικών, οι οποίες εδώ και 3 χρόνια δεν έχουν πάρει μισθό και πρέπει με δύο, τρεις και τέσσερις δουλειές να επιβιώσουν. Εξαναγκάζονται να «δανείζουν» τα παιδιά τους σε έναν επιχειρηματία, για να μπορέσουν να επιζήσουν. Το Ιράν είναι μια κοινωνία, όπου τα 2/3 του πληθυσμού της είναι κάτω των 25 χρόνων και μέσα στο τεράστιο πλήθος ανέργων και φτωχών εξαπλώνονται τα ναρκωτικά, όπου εν τω μεταξύ η ηρωίνη είναι φθηνότερη από το όπιο.
Το Ιράν αποτελεί παρ’ όλα αυτά μια εξαίρεση στον κανόνα που υποκριτικά παρουσιάζει τους εξουσιαστές να αντιτίθενται στην παιδική εργασία. Εδώ υπάρχουν νομοθετημένοι κανόνες όχι κατά, αλλά υπέρ της παιδικής εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με το νόμο 1210 του ιρανικού Αστικού Κώδικα, τα κορίτσια από την ηλικία των 8½ και τα αγόρια από την ηλικία των 13½ χρονών θεωρείται πως έχουν ενηλικιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπεται να παντρευτούν. Με αυτό όμως παραβιάζεται από το ιρανικό κράτος η Διεθνής Συμφωνία, σύμφωνα με την οποία θεωρείται κάποιος μέχρι την ηλικία των 18 παιδί, παρ’ όλο που η συμφωνία αυτή έχει υπογραφεί μόλις το 1995.
Από την άλλη μεριά, η παράγραφος 188 της εργατικής νομοθεσίας πρακτικά ακυρώνει τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους η παιδική εργασία για παιδιά κάτω των 15 χρόνων είναι απαγορευμένη. Η παράγραφος αυτή επιτρέπει την παιδική εργασία σε δημόσιες επιχειρήσεις (όπως το ταχυδρομείο), καθώς και σε ιδιωτικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πατεράδες μεταφέρουν το δικαίωμα φροντίδας των παιδιών τους για ορισμένο χρονικό διάστημα σε επιχειρήσεις, οι οποίες και τα βάζουν να δουλεύουν γι’ αυτές. Με την 188 παράγραφο το 85% των παιδιών στο Ιράν βρίσκεται εκτός των ορίων της νομοθεσίας που προστατεύει την εργασία, και τους «επιτρέπεται» να εργάζονται. Μόνο στην Τεχεράνη δουλεύουν τον καιρό αυτό περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, ενώ η πόλη έχει 8-10 εκατομμύρια κατοίκους.
Το Ιράν παράγει το 35% των χαλιών που εξάγονται παγκοσμίως. Στον κλάδο αυτό απασχολούνται πάρα πολλά παιδιά. Επειδή επικρατεί έντονα η διάκριση των δύο φύλων, τμήμα της παραγωγής μεταφέρεται στα σπίτια, όπου εργάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια, όχι μόνο στην παραγωγή χαλιών, αλλά επίσης και στην παραγωγή βιδών, παξιμαδιών και ηλεκτρονικών κομματιών.
Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά αρχίζουν να δουλεύουν; Πάνω σ’ αυτό, αναφέρθηκε μια ιρανική εφημερίδα σχετικά με ένα εφτάχρονο αγόρι. Παρουσιάστηκε το αγόρι αυτό με την υπογραφή «αρχιμάστορας χαλιών», ο οποίος έπαιρνε και κάποια αμοιβή. Σε ποια ηλικία όμως πρέπει να είχε αρχίσει να δουλεύει, έτσι ώστε στα εφτά του να έχει τον τίτλο του «αρχιμάστορα»;
Και πόσα λεφτά λαμβάνουν οι γονείς που «δανείζουν» τα παιδιά τους; Κοντά στην πόλη Ghom, σύμφωνα με έρευνα Ιρανής δημοσιογράφου, τα παιδιά δανείζονται από 6 έως 16 χρονών για 20.000 έως 120.000 Toman το χρόνο, που ισοδυναμεί με 20 έως 120 ευρώ. Ετησίως!!
Το ισλαμικό δίκαιο του Ιράν είναι το δίκαιο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα το έμβρυο στο σώμα της μητέρας θεωρείται ιερό και ο άντρας που θα χτυπήσει την έγκυο γυναίκα του τόσο, που θα σκοτώσει το κυοφορούμενο παιδί, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο. Μόλις όμως το παιδί γεννηθεί, ρισκάρει μόνο 10 μέρες φυλάκισης και πρόστιμο στην περίπτωση που το σκοτώσει. Αντίστοιχα σκληρή είναι και τιμωρία για τα παιδιά. Στα σχολεία επιτρέπεται η σωματική ποινή, η οποία και εφαρμόζεται και καμία από τις 2.000 εφημερίδες που υπάρχουν, δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ περίπτωση παιδικής κακοποίησης. Επί πλέον εφαρμόζεται στα παιδιά και η θανατική ποινή. Ανάμεσα στα έτη 1990 και 2005 θανατώθηκαν 28 παιδιά, ενώ 2 ακόμα, που αντιμετωπίζουν την θανατική καταδίκη, βρίσκονται στη φυλακή.
Εκτός από το «δανεισμό « των παιδιών, υπάρχουν και δύο ακόμη τομείς που ακμάζουν τρομαχτικά. Πολλά κορίτσια αφήνουν τους γονείς τους και πάνε στην πόλη, όπου επιβιώνουν συχνά στην άκρη της πόλης ζώντας σε κούτες. Πέφτουν πολλές φορές θύματα των συμμοριών της Μαφίας, οι οποίες πάνε τα κορίτσια στο Ντουμπάι ή στα Αραβικά Εμιράτα, παρασέρνοντας και δίνοντας τους την ελπίδα ότι εκεί θα κάνουν τη δουλειά μιας γραμματέας και σε λίγα χρόνια θα μπορέσουν να μεταναστεύσουν στη «χρυσή» Δύση.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για (ή για αναγκαστική) πορνεία και τα κορίτσια αυτά καταλήγουν σε Σεΐχηδες, σε κάποια Ντίσκο ή σε οίκους ανοχής και πωλούνται από 50 και πάνω δολάρια. Ή ακόμα χειρότερα, πέφτουν θύματα της βιομηχανίας της παιδικής πορνογραφίας. Επίσης τέτοιες επιχειρήσεις προστατεύονται από την ιρανική νομοθεσία, θεωρώντας τα 9χρονα κορίτσια ως «παντρέψιμα», θέτοντας με το νόμο την παιδοφιλία ελεύθερη από ποινές και όλα αυτά σε συνεργασία με τις ιρανικές αρχές, αφού στο Ιράν δεν υπάρχουν ιδιωτικές πτήσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό ελέγχονται αυστηρά.
Είναι φανερό πλέον πως οι ηλικιακές διαβαθμίσεις για τους σύγχρονους σκλάβους δεν έχουν πλέον και τόση σημασία. Η επιστροφή στις συνθήκες που ίσχυαν πριν από χιλιάδες χρόνια δεν ενοχλεί και τόσο αφού μπορούν όλοι ν ασχολούνται με μια παρωνυχίδα του συνολικότερου πλέγματος της κυριαρχικής επιβολής αφήνοντας ανεμπόδιστα την επέκταση των συνθηκών εξανδραποδισμού.
Η παιδική εργασία είναι μια πτυχή της εγκληματικότητας των κρατών και στην προκειμένη περίπτωση η δολοφονία εκατομμυρίων παιδιών στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ, που στέλνονταν από τους Αγιατολλάχ να σκοτωθούν στα ναρκοπέδια του Ιράκ, τα εκατομμύρια παιδιά που χάθηκαν από τον οικονομικό αποκλεισμό του Ιράκ και που συνεχίζουν να χάνονται μέσα στις συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι σύγχρονοι σταυροφόροι και οι σύμμαχοί τους είναι το αποκρουστικό πρόσωπο της κυριαρχίας που συμπληρώνεται με την χρησιμοποίηση των παιδιών – σκλάβων για κάθε είδους επιδιώξεις.
Ε. – Γ.
Πηγή: Infoverteile, 71, Δεκέμβριος 2006
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου