Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α ́ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β ́ Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ ́ Τάξης ΕΠΑΛ

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ
Δημοσίευση: 13/09/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α ́ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β ́ Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ ́ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.), υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούνται τα οριζόμενα στη με αριθμ. 42712/Γ2/20-03-2014 (Β ́ 833) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα Επαγγελματικά Λύκεια», ορίζει απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη  ως ακολούθως:
Άρθρο 1
1.Ελάχιστος Αριθμός Μαθητών τμήματος Γενικής Παιδείας Α ́ τάξης, τμήματος Τομέα Β ́ τάξης και τμήματος Ειδικότητας Γ ́ τάξης ΕΠΑ.Λ.
Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Α ́ έως και Γ ́, όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 16 του π.δ.50/1996 (Α ́ 45), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
α. Για τη λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας Α ́ τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 15 μαθητές/- τριες.
β. Για τη λειτουργία τμήματος τομέα Β ́ τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 13 μαθητές/-τριες.
γ. Για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας Γ ́ τάξης (και Δ ́ εσπερινών) απαιτούνται τουλάχιστον 10 μαθητές/-τριες.
2. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Δ ́ έως και Ζ ́ όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (Α ́ 45), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
α. Για τη λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας Α ́ τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 12 μαθητές/- τριες
β. Για τη λειτουργία τμήματος τομέα Β ́ τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 10 μαθητές/-τριες
γ. Για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας Γ ́ τάξης (και Δ ́ εσπερινών) απαιτούνται τουλάχιστον 8 μαθητές/-τριες.
3. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Η ́- ΙΒ ́ όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 16 του π.δ.50/1996 (Α ́ 45), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
α. Για τη λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας Α ́ τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 10 μαθητές/- τριες
β. Για τη λειτουργία τμήματος τομέα Β ́ τάξης απαιτούνται τουλάχιστον 8 μαθητές/-τριες
γ. Για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας Γ ́ τάξης (και Δ ́ εσπερινών) απαιτούνται τουλάχιστον 6 μαθητές/-τριες.
4. Σε απομονωμένα Επαγγελματικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η ́-ΙΒ ́ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία κοινοποιείται στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στις σχολικές αυτές μονάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διδάσκουν τα μαθήματα του Τομέα/Ειδικότητας σε Α ́, Β ́ ή Γ ́ ανάθεση και υπάρχει η απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή.
5. Στην περίπτωση λειτουργίας ενός μόνο τμήματος Τομέα της Β ́ τάξης ή ενός μόνο τμήματος Ειδικότητας της Γ ́ τάξης , το οποίο είναι το μοναδικό τμήμα ίδιου τομέα ή ειδικότητας στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας μιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δυνατή η έγκριση της λειτουργίας του τμήματος αυτού με βάση:
α. τα κατώτατα όρια της περίπτωσης 2 για τις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Α ́ έως και Γ ́ (περίπτωση 1).
β. τα κατώτατα όρια της περίπτωσης 3 για τις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Δ ́ έως και Ζ ́ (περίπτωση 2).
Η έγκριση λειτουργίας του τμήματος αυτού γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία κοινοποιείται στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μεταβατικές Διατάξεις
Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 είναι δυνατή η λειτουργία τμημάτων ειδικότητας της Δ ́ τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.4186/2013, και τα οποία δεν ικανοποιούν τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση όρια ελάχιστου αριθμού μαθητών, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών/-τριών των τμημάτων αυτών σε αντίστοιχα τμήματα στο πλησιέστερο Επαγγελματικό Λύκειο. Η έγκριση λειτουργίας των τμημάτων αυτών γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία κοινοποιείται στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: